006.jpg

На позачерговій сесії 15 березня депутати міської ради ухвалили звернення до Президента України, Кабінету Міністрів України, Верховної Ради України щодо мирного врегулювання суспільно-політичної ситуації, яка склалась в Україні.

«Дякую всім депутатам, які зібралися сьогодні на позачергову сесію. У порядку денному – лише одне питання, проте надзвичайно важливе та актуальне. Ми просто зобов’язані звернутися до керівництва держави щодо припинення свавілля верхівки правоохоронних органів та мирного врегулювання суспільно-політичної ситуації в нашій державі. Від нашого з вами рішення залежать долі військових, які боронять українську землю. Тож ми не маємо права їх підвести», – звернувся до депутатів міський голова Олександр ЛИСЕНКО.
Ініціатором ухвалення відповідного рішення виступив депутат міської ради Олександр ЗИМЕНКО. Його підтримали 24 колеги по депкорпусу.

У своєму зверненні сумські обранці насамперед висловлюють занепокоєння з приводу силового розгону учасників блокади торгівлі з окупованими районами Донецької та Луганської областей.

«Державна політика викликає обурення людей, проявом якого стала блокада добровольцями торгівлі з окупованими територіями. Люди, які в 2014 році захистили державу, що не мала спроможності захистити себе і своїх громадян, через три роки війни знову виконують функцію держави та зупиняють ганебну торгівлю з окупантами, яка збагачує олігархів по обидва боки від передової та допомагає Росії фінансувати окупацію», – наголошують депутати.

Вище керівництво держави вони закликають до мирного врегулювання суспільно-політичної ситуації, що склалася в Україні.

«Замість вирішення проблеми шляхом знаходження суспільно-політичного компромісу з метою захисту інтересів України окремі представники державної влади вдалися до застосування сили проти людей, які у 2014 році встали на захист України та ціною великих втрат зупинили агресора, а у 2017 році висловили свою громадянську позицію стосовно недопущення фінансування терористичних угрупувань на Сході країни», – зазначають сумські обранці.

Вони, зокрема, вимагають докласти максимум зусиль для негайного звільнення військовополонених і затриманих учасників блокади торгівлі з окупованими територіями Донбасу, закрити кримінальні провадження проти других, звільнити з займаних посад і притягнути до відповідальності осіб, винних у протиправному застосуванні сили проти учасників блокади, визнати законодавчо російську агресію проти України, включити до порядку денного засідання Верховної Ради та підтримати проекти Законів України «Про заборону торгівлі з тимчасово окупованими територіями України» та «Про тимчасово окуповану територію України», забезпечити пріоритетний розвиток підприємств військово-промислового комплексу, притягнути до відповідальності учасників перемовин із представниками терористів та держави-агресора.