001.jpg

Постійна комісія з питань житлово-комунального господарства, благоустрою, енергозбереження, транспорту та зв’язку провела чергове засідання на базі КП «Міськводоканал».

Як зазначила голова комісії Вікторія ГРОБОВА, візит депутатів було здійснено відповідно до плану роботи постійної комісії на 2017 рік. Розглядали одне питання порядку денного – аспекти роботи КП «Міськводоканал».

Члени профільної комісії заслухали звіт директора підприємства Анатолія САГАЧА, обговорили основні проблеми та шляхи вдосконалення роботи підприємства.

Фахівці водоканалу презентували депутатам роботу створеної геоінформаційної системи (ГІС), до якої занесено не лише водопровідні та каналізаційні мережі, але й усі дані по абонентах, виконаних аваріях, балансовому розмежуванню тощо. Членам комісії було продемонстровано як за лічені хвилини, без виїзду на місце, можливо прорахувати будівництво водопроводу чи каналізації за будь-якою адресою у місті (з урахуванням геодезії, відстані до найближчого колодязя, необхідного тиску, відповідного діаметру труб тощо). Також депутатам показали, яким чином можливо здійснити моделювання зон впливу водозаборів та як розраховується тиск у мережах для підтримки гідравлічного балансу в місті. Використовуючи ГІС, фахівцівці підприємства, відповіли на запитання учасників засідання щодо мереж, підключення тощо.

Працівники водоканалу наголосили на тому, що впроваджене з ініціативи керівництва підприємства програмне забезпечення значно полегшує роботу, дозволяє швидше та якісніше її виконувати, збільшує контроль та значно економить час і ресурси.

Серед питань, що також обговорили під час засідання профільної депутатської комісії, – актуальність будівництва зливної станції на території очисних споруд, «відход» від інформаційно-розрахункового центру та впровадження власної автоматизованої білінгової системи на підприємстві (що в поєднанні з ГІС дозволить у рази оперативніше опрацьовувати інформацію), створення Сервісного Центру водоканалу та кабінету споживача, впровадження диспетчеризації для повного контролю технологічних процесів на підприємстві.

Торкнулись і теми вартості послуг підприємства. Торік тарифи відшкодували лише 82,5 % витрат підприємства по водопостачанню, та 95 % витрат по водовідведенню, тим самим принісши підприємству збитки на майже 16 млн грн.

«У 2016 році нам вдалося зекономити 3 млн кВт, проте підприємство заплатило на 8 млн грн. більше, ніж було передбачено тарифом, оскільки вартість електроенергії зростала двічі, а новий тариф для водоканалу не уведений у дію й досі. До того ж цей новий тариф вже є наперед збитковий (-9 млн грн. за електроенергію)», – зазначив Анатолій Сагач.

На завершення засідання комісія ознайомилися з роботою нового лабораторного обладнання – атомно-емісійного оптичного спектрометру та флуорометру. В присутності депутатів було зроблено аналізи якості води, яку надали споживачі для перевірки. Фахівці лабораторії визначали кількісний та якісний склад елементів, звернули увагу присутніх на економічність в експлуатації приладів та високу швидкість здійснення аналізів і точність отриманих результатів в порівнянні з фотометричними та атомно-абсорбційними методами вимірювань.

Наступне виїзне засідання депутатська комісія запланувала провести на території станції очисних споруд.