0010.jpg

Департамент фінансів, економіки та інвестицій підбив підсумки реалізації покладених на міську раду повноважень у здійсненні державної регуляторної політики за І квартал 2017 року.

У відповідності до Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності», з метою реалізації принципів державної регуляторної політики виконавчими органами міської ради проводиться робота спрямована на вдосконалення правового регулювання господарських відносин, а також адміністративних відносин між органом та посадовою особою місцевого самоврядування та суб’єктами господарювання; недопущення прийняття економічно недоцільних та неефективних регуляторних актів; зменшення втручання держави у діяльність суб’єктів господарювання; усунення перешкод для розвитку господарської діяльності.

Станом на 1 квітня у загальному реєстрі діючих регуляторних актів міської ради та її виконавчого комітету - 64 документи (33 – міська рада, 31 – виконавчий комітет).

Згідно з вимогами статті 7 «Планування діяльності з підготовки проектів регуляторних актів» Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» рішенням міської ради від 30 листопада 2016 року та рішенням виконавчого комітету 20 грудня 2016 року затверджені плани діяльності з підготовки проектів регуляторних актів відповідно міської ради та її виконавчих органів на 2017 рік.

Протягом І кварталу 2017 року вносились зміни до планів регуляторної діяльності міської ради та відповідно її виконавчих органів, які оприлюднені на офіційному сайті Сумської міської ради. Таким чином, до планів (зі змінами) включено 17 проектів регуляторних актів (11 – СМР, шість – ВК). У перші три місяці року фактично підготовлено та оприлюднено два проекти регуляторних актів (всі по СМР).

Разом із кожним проектом регуляторного акта, що вноситься на розгляд міської ради або її виконавчого комітету, розробниками готувалися повідомлення про його оприлюднення та аналіз регуляторного впливу, які оприлюднювались розробниками на офіційному сайті Сумської міської ради з метою одержання пропозицій щодо удосконалення відповідно до принципів державної регуляторної політики.

Також, у відповідності відповідно до статті 34 Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності», протягом звітного періоду було підготовлено та направлено до Державної регуляторної служби України з метою отримання пропозицій щодо удосконалення відповідно до принципів державної регуляторної політики два проекти регуляторних актів міської ради відповідно до Плану діяльності з підготовки проектів регуляторних актів міської ради на 2016 рік, які були оприлюднені 29 грудня 2016 року.

Згідно з вимогами статті 10 Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» стосовно проектів регуляторних актів здійснюється базове, повторне та періодичне відстеження їх результативності.

Рішенням міської ради від 21 грудня 2016 року та рішенням виконавчого комітету від 20 грудня 2016 затверджені плани-графіки відстеження результативності діючих регуляторних актів відповідно міської ради та її виконавчого комітету на 2017 рік. Ними передбачено підготовку 22 звітів із відстеження результативності діючих регуляторних актів (чотирнадцять – СМР, вісім – ВК), у тому числі у І кварталі – 7 звітів (чотири – СМР, три – ВК).

Протягом перших трьох місяців року планово та позапланово підготовлено 12 звітів по відстеженню результативності діючих регуляторних актів (вісім – СМР, чотири – ВК), з них – чотири базові відстеження результативності регуляторних актів (три – СМР, один – ВК). Звіти оприлюднені на Інформаційному порталі Сумської міської ради.

Питання реалізації покладених на Сумську міську раду та її виконавчих органів повноважень у здійсненні державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності залишається на постійному контролі.