005.jpg

Координаційна рада з питань громадського (партиципаторного) бюджету м. Суми минулого тижня розглянула проект рішення міської ради щодо змін до Положення про громадський бюджет.

Зміни до Положення напрацьовувалися фахівцями Департаменту фінансів, економіки та інвестицій спільно з Департаментом комунікацій та інформаційної політики. Під час підготовки документу аналізували слабкі місця минулорічного процесу, враховували поради сумських активістів, вивчали досвід інших міст та співпрацювали з міжнародними фундаціями ПАУСІ та ІБСЕД/USIAD, громадськими організаціями.

Дискусія щодо проекту рішення тривала більше півтори години. Більшість новацій була підтримана членами ради, до кількох внесли корективи або ж не погодили. В цілому ж присутні схвально оцінили проведену роботу та рекомендували Департаменту фінансів, економіки та інвестицій винести документ на розгляд депутатів міської ради. Сподіваємося, що на найближчій сесії 31 травня народні обранці розглянуть та затвердять рішення.

До уваги городян – базові корективи.

1. Використання веб-платформи «Громадський проект», яка дозволяє автоматизувати процедуру практично повністю партиципаторного бюджетування - від подачі проекту до його аналізу і голосування у онлайн-режимі, підрахунку голосів та моніторингу реалізації проектів-переможців.

2. Від одного автора подавати можна буде 1 локальний та 1 загальноміський від одного автора (раніше був лише один).

3. Збільшено кількість підписів на підтримку загальноміського проекту з 15 до 30.

4. Пропонується, що проекти не можуть бути визнані переможцями, якщо за них проголосувало менше 15 (локальний), чи 30 (загальноміський) сумчан.

5. Автор петиції, яка була підтримана, може подавати свій проект, розроблений на її основі, без збору підписів взагалі (бо вже має їх щонайменше 250).

6. У складі Координаційної ради створюється експертна група з числа посадовців, яка опікуватиметься організацією проведення оцінки та аналізу поданих проектів структурними підрозділами міської ради.

7. Проекти щодо ремонтів чи утримання житлових будинків, закладів бюджетної сфери – під забороною. Проекти щодо облаштування територій таких закладів мають передбачати загальнодоступність, щоправда, уточнити це поняття мають самі депутати.

8. Деталізовано визначення локальних та загальноміських проектів.

9. Терміни початку прийому проектів та голосування за них визначатимуться розпорядженням міського голови і оголошуватимуться додатково (тобто цьогоріч з 1 червня подачі не буде, але проекти вже варто готувати).

Крім того, уточнений розділ щодо реалізації проектів-переможців, запропоновані інструменти полегшення написання проектної пропозиції тощо.

А ось пропозиція щодо голосування за два локальні та два загальноміські проекти не була підтримана.

На засіданні також обговорили стан виконання проектів попереднього року та пропозиції щодо організації інформаційно-просвітницької кампанії.