003.jpg

З 2 червня звертатися до міського голови сумчани матимуть можливість через Державну систему електронних звернень. Модуль онлайн-приймальні міського голови на Інформаційному порталі Сумської міської ради буде відключено.

Звертаємо увагу, що повідомлення містян, які надходили через онлайн-приймальню, фактично не мали статусу офіційних звернень, не вкладалися у визначені схеми електронного документообороту, були додатковою формою спілкування мешканців з міським головою. Виникали проблемні питання і щодо персональних даних. Все це не сприяло належному розгляду виконавчими органами Сумської міської ради отриманих повідомлень. Водночас, значна кількість звернень та скарг, які надходили через онлайн-приймальню, потребували надання мешканцям офіційних відповідей.

Натомість, Сумська міська рада зареєстрована в Державній системі електронних звернень (портал z.gov.ua) - єдиному інформаційному веб-ресурсі звернень громадян до органів державної влади та місцевого самоврядування. За допомогою цього порталу громадяни мають можливість формувати, гарантовано надсилати юридично значимі звернення в електронному вигляді та запити на отримання публічної інформації через єдину точку доступу (за принципом «єдиного вікна») через Інтернет.

Регламентом роботи виконавчих органів Сумської міської ради передбачено здійснення прийому електронних звернень громадян відповідно до Положення про Державну інформаційну систему електронних звернень громадян, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25.12.2013 № 958.  

Наразі з використанням цієї системи Сумська міська рада з 2014 року успішно приймає електронні звернення, запити на отримання публічної інформації, які опрацьовуються та розглядаються відповідно до чинного законодавства та вимог документообігу.

Система дозволяє направляти звернення до всіх виконавчих органів Сумської міської ради, забезпечує оперативний контроль з боку громадян за розглядом їх звернень, ведення органами місцевого самоврядування обліку та контролю за вирішенням порушених у них питань, надає можливість формувати статистичний облік звернень та запитів на отримання публічної інформації. На веб-порталі також забезпечується комплексна система захисту інформації з підтвердженою відповідністю.

Державна система електронних звернень є безкоштовною у використанні та цілодобово загальнодоступною.

Враховуюче це, на сайті Сумської міської ради відключається модуль онлайн-приймальні, і всі електронні звернення, у тому числі й на ім’я міського голови, прийматимуться виключно через веб-портал z.gov.ua

У головному меню сайту розміщено окремий розділ «Електронне звернення», який містить посилання на портал. Зареєструватися на ньому можна як за допомогою цифрового підпису, так і без нього. Для направлення звернення в електронній формі до міського голови, Сумської міської ради чи її виконавчих органів необхідно на етапі формування звернення в полі «Установа» набрати «Виконавчий комітет Сумської міської ради» (достатньо ввести перших кілька літер, система підлаштується автоматично).

На веб-ресурсі також передбачені детальні інструкції для користувачів.