005.jpg

У Сумах внесли корективи до Положення про громадський (партиципаторний) бюджет міста. Відповідне рішення депутати ухвалили на другому пленарному засіданні XVII сесії 14 червня.

За проект рішення в цілому свої голоси віддали 27 з 33 присутніх у залі народних обранців. Спочатку депутати взяли рішення за основу, а потім розглядали пропозиції від секретаря Сумської міської ради Андрія БАРАНОВА, який очолює Координаційну раду з питань громадського (партиципаторного) бюджету.

Він запропонував визначити можливість збільшення кількості пунктів прийому проектів громадського бюджету та збільшити кількість проектів, за які можна проголосувати – по 2 загальноміські та локальні. У підсумку перша пропозиція була підтримана, друга – ні.

Нагадаємо, що зміни до Положення про громадський бюджет були напрацьовані фахівцями Департаменту фінансів, економіки та інвестицій спільно з Департаментом комунікацій та інформаційної політики. Були проаналізовані проблемні аспекти минулорічного процесу, враховані пропозиції сумських активістів, фундацій ПАУСІ та ІБСЕД/USIAD, громадських організацій, досвід міст-партнерів з України та Польщі.

Головною новацію цього року є застосування веб-платформи «Громадський проект», яка дозволяє автоматизувати увесь процес партиципаторного бюджетування.

Також один автор може подати замість одного два проекти, збільшено кількість підписів з 15 до 30 на підтримку загальноміських проектів. Не менше такої кількості сумчан мають проголосувати за ініціативи містян, аби вони могли бути визначені переможцями.

Більш чітко виписані напрямки, за якими можна подавати проекти, низка термінів, процедура організації подачі ініціатив, а також моніторингу за реалізацією проектів-переможців та багато іншого.

Нагадаємо, що Суми у 2017 році отримають підтримку від Інституту бюджету та соціального-економічних досліджень (ІБСЕД) у рамках проекту «Зміцнення місцевої фінансової ініціативи (ЗМФІ-ІІ) впровадження» за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Така підтримка передбачає, зокрема, використання електронної платформи «Громадський проект», розроблену «SocialBoost», а також сприяння у проведені комунікаційних та промоційних заходів визначеною громадською організацією.

На реализацію проектів містян у 2018 р. у рамках громадського бюджету у Сумах передбачено 6 млн. грн.

Минулого року городяни визначили 17 проектів, які реалізуються у 2017 році коштом громадського бюджету на рівні 5 млн. грн.

Рішення Сумської міської ради №2209-МР від 14.06.17