002.jpg

Таку позицію висловив міський голова 10 лютого під час розширеної наради за участі директорів шкіл та завідувачів дитячих садочків міста.

За дорученням очільника обласного центру, управлінням освіти і науки Сумської міської ради підготовано Наказ щодо заборони збирання батьківських коштів на поточне утримання навчальних закладів.

На зустрічі також були присутні заступник міського голови Степан ПАК, депутати Сумської міської ради Ольга ВОЛОШИНА та Ірина ГУБСЬКА.

«Я розумію, що такий перехід від звичної практики буде нелегким, але це вимога часу. Вже з 1 березня батьки не повинні здавати кошти на утримання школи, а директори шкіл та дитячих садочків мають за цим слідкувати. Лише разом ми здолаємо цю ганебну практику», – звернувся до присутніх Олександр Лисенко.

Натомість педагоги розказали про можливі проблеми, з якими вони можуть стикнутися у разі відсутності «живих коштів». Наприклад, мережі навчальних закладів вже досить зношені і часто виникають пориви, які необхідно швидко ліквідовувати, а не чекати бухгалтерських операцій. Міський голова, як один із варіантів, запропонував директорам укласти угоди з КП «Міськводоканал», які будуть оперативно виїжджати на місце аварії в рамках цих договорів. Крім того, Олександр Лисенко запропонував розробити спеціальні проїзні квитки в громадському транспорті для працівників школи, зокрема для бухгалтерів, яким часто доводиться пересуватися по місту з документами.

«Всі ці проблеми можна вирішити, головне бажання. Тому закликаю всіх змінити ситуацію в наших навчальних закладах та працювати в рамках закону», – підкреслив міський голова.

Управління освіти і науки підготувало Наказ, яким забороняється збирати кошти на утримання, подарунки навчальному закладу та педагогічним працівникам. Вчителям-предметникам також забороняється проводити будь-які фінансові операції.

Начальник профільного управління Антоніна ДАНИЛЬЧЕНКО наголошує, у випадку порушення вимог Наказу, керівництво навчального закладу притягнуть до дисциплінарної відповідальності або відповідальності, передбаченої законодавством.

Нагадаємо, у разі якщо батьки в добровільному порядку вирішать допомогти навчальному закладу, зробити це можна відповідно до Закону України «Про благодійні внески». А навчальні заклади, відповідно, мають керуватися постановою Кабінету Міністрів України від 4.08.2000 року №1222 «Про затвердження Порядку отримання благодійних (добровільних) внесків і пожертв від юридичних та фізичних осіб бюджетними установами і закладами освіти, охорони здоров'я, соціального захисту, культури, науки, спорту та фізичного виховання для потреб їх фінансування».

1455176641 dsc02158