003.jpg

Депутати міської ради ухвалили звернення до Президента України, Прем'єр-міністра, Голови Верховної Ради, міністра соціальної політики, міністра фінансів щодо надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на надання пільг з послуг зв`язку, інших передбачених законодавством пільг і на компенсацію за пільговий проїзд окремих категорій громадян.

Відповідний проект рішення, підготовлений управлінням соціального захисту населення, підтримали 29 обранців.

У місті, зазначається у зверненні, існує проблема відшкодування витрат на пільгове перевезення окремих категорій громадян, надають послуги зв'язку чи інші передбачені законом пільги. Торік міський бюджет недоотримав із державного відповідної субвенції на суму 3,1 млн грн. (за надані пільги з послуг зв'язку – 14,8 тис. грн., по інших передбачених законодавством пільгах – 108,6 тис. грн., компенсація за пільгове перевезення окремих категорій громадян – 2,9 млн. грн).

У поточному році ситуація погіршилась, оскільки в головному фінансовому документі держави кошти на дані витрати взагалі не передбачені. Попри це, звертають увагу високопосадовців сумські обранці, підприємства, що надають дані послуги, обслуговують пільговиків із урахуванням визначених їм державою привілеїв.

«У той же час відповідно до положень Бюджетного кодексу України та Порядку фінансування видатків місцевих бюджетів на здійснення заходів з виконання державних програм соціального захисту населення за рахунок субвенцій з державного бюджету, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 04.03.2002 № 256, вбачається, що держава взяла на себе зобов`язання по відшкодуванню таких витрат», – сказано у зверненні.

Зважаючи на недопущення припинення надання окремим громадянам таких пільг та задля виплати заробітної плати працівникам підприємств – надавачів послуг, депутати просять адресатів забезпечити виділення з державного бюджету субвенції на надання пільг із послуг зв`язку, інших передбачених законодавством пільг і на компенсацію за пільговий проїзд окремих категорій громадян.

Перекладення цих видатків на місцеві бюджети, наголошує сумський депкорпус, є неможливим, оскільки в цьому разі виникає проблема розмежування видатків між рівнями місцевих бюджетів, що тягне за собою обмеження в наданні пільг на поїзд у міському транспорті жителям інших міст та неможливість місцевих органів самоврядування за рахунок власних коштів покривати витрати підприємств, що здійснюють перевезення на приміським і міжміських сполученнях залізничним транспортом.