007.jpg

Під час XXIX сесії міської ради депутати заслухали звіт заступника міського голови Олександра ЖУРБИ, котрий опікується питаннями житлово-комунального господарства.

Посадовець проінформував про проведені за час його перебування на посаді ремонти доріг і прибудинкових територій, благоустрій вулиць, забезпечення експлуатації об'єктів житлово-комунального господарства, інвентаризацію та виготовлення технічних паспортів, ремонт мереж водопостачання, налагодження вуличного освітлення.

Він повідомив, що за 2016 рік проведено видатки бюджету міста на суму 130,3 млн грн, з них: на капітальний ремонт житла (в тому числі ОСББ) – 49,6 млн грн, на благоустрій міста – 40,5 млн грн. За І півріччя 2017 року проведено видатки бюджету міста на суму 65, 7 млн  грн, з них: на капітальний ремонт житла (в тому числі ОСББ) – 13, 8 млн грн, на благоустрій міста – 26,2 млн грн.

Серед здобутків Олександр Журба назвав проведення капітального ремонту 201 ліфта та 252 систем ОДС. Також торік проведено капітальний ремонт мереж по 79 будинках, капітальний ремонт 87 покрівель будинків обсягом 52,501 тис. кв м. Виконано роботи з капітального ремонту тротуарів площею 10913,99 м², а у поточному вже на загальну суму 1,4 млн грн.

На впровадження енергозберігаючих заходів у 2016 році з міського бюджету 2350 фізичним особам відшкодовано 1 млн  грн. та чотирьом ОСББ – 5,5 тис. грн. За І півріччя 2017 року – 1616 особам відшкодовано 474,4 тис. грн та восьми ОСББ – 31,01 тис. грн.

«Хочу одразу сказати, що йдучи на цю посаду, я розумів, що не все гаразд у цій сфері. Місто перебувало певний час без профільного зама і проблеми в ЖКГ накопичувалися. При цьому хочу наголосити, що основною причиною низької ефективності житлово-комунальної діяльності є не стільки неефективний менеджмент, а скільки технологічна застарілість, обумовлена як тривалою загальною для всієї української економіки «інвестиційною паузою» та політизацією питання тарифоутворення», – зазначив Олександр Журба.

Заступник міського голови звітував близько години, а потім відповідав на запитання депутатів. Питання стосувалися незадовільної роботи комунальників щодо ліквідації наслідків після буревію, передбачення коштів на випадок надзвичайних ситуацій.

Запитували і про заплановану на поточний рік кількість нових ОСББ, встановлення та облаштування дитячих майданчиків, майбутнє полігону ТПВ та інше.

Депутати звернули увагу заступника міського голови, зокрема, на відсутність діалогу з профільною депутатською комісією, важливість оприлюднення титульних списків виконання ремонтних робіт, на низьку пристосованість міської інфраструктури для людей з обмеженими можливостями.

У відповідь на це міський голова Олександр Лисенко закликав обранців цікавитись питаннями ЖКГ не лише під час звіту профільного заступника, а постійно. Він додав, що є визначені плани роботи, терміни їх виконання, і, якщо в обранців виникають якісь питання, треба звертатись до профільного заступника й вирішувати їх. Активна співпраця двох гілок влади сприятиме швидшому та ефективнішому подоланню проблем, що наявні у сфері житлово-комунального господарства.

У підсумку депутати прийняли звіт Олександра Журби до відома та визнали його роботу задовільною.