006.jpg

У четвер, 10 серпня, відбулося засідання Правління Сумського регіонального відділення Асоціації міст України.

Під час чергової зустрічі обговорено ряд питань, головним з яких було – розгляд законопроекту щодо здійснення державного контролю за відповідністю рішень органів місцевого самоврядування Конституції та законам України.

Присутні розглянули дане питання і висловили свою думку на тему того, як повинно здійснюватися право зупинення рішень органів місцевого самоврядування.

Звертаючись до присутніх, міський голова Олександр ЛИСЕНКО підкреслив, що такі дії державного контролю можуть створити передумови для політичних маніпулювань, тиску на органи місцевого самоврядування та поставити під загрозу здійснення місцевого самоврядування на відповідних територіях, що в свою чергу суперечить положенням Конституції України.

За підсумками обговорення учасники резюмували, що запропонована Законопроектом концепція державного контролю за діяльністю органів місцевого самоврядування не узгоджується з вимогами Конституції України та взагалі не прийнятна в рамках децентралізації, оскільки орган державного контролю наділяється повноваженнями зупиняти дію актів органів місцевого самоврядування.