0010.jpg

Очільник обласного центру Олександр ЛИСЕНКО у розмові із журналістами роз’яснив позицію міської влади щодо ситуації, яка склалася навколо підвищення тарифі ТОВ «Сумитеплоенерго».

Розпочав керманич Сум з того, що ТОВ «Сумитеплоенерго» надало на розгляд НКРЕКП новий розрахований підприємством тариф на виробництво, транспортування, постачання теплової енергії та послуги з централізованого опалення та гарячого водопостачання. Водночас протягом останніх десяти днів працювала і міська комісія, яка перевіряла ці розрахунки. Звісно, цифри високі, тому стоїть завдання віднайти можливості для здешевлення тепла.

У квітні поточного року місцеве представництво НКРЕКП перевірило діяльність ТОВ «Сумитеплоенерго» за 2016 рік. У висновку було зазначено невиконання інвестиційної програми з реконструкції та модернізації мереж на 9,6 млн грн. та на 32 млн грн. з виробництва теплової енергії.

У рамках загального нагляду органи прокуратури затребували в НКРЕКП акт перевірки – це і була відправна точка щодо перегляду тарифу, а не ініціатива декого з громадських активістів, які дуже прагнуть приписати собі «славу» борців за народні інтереси.

Тому 9,6 млн грн. потрібно повернути споживачам, виключивши цю суму із діючого тарифу. Це складає 13 грн. на вартості гігакалорії.

До речі, вартість гігакалорії нині зростає з 1180 грн. до 1380 грн., тобто на 200 гривень. Згідно з розрахунками ТОВ «Сумитеплоенерго» це викликане збільшенням вартістості вугілля та підвищенням заробітної плати.

Є багато важливих питань, що сьогодні вимагають перегляду, і повинні розглядатись комплексно, а не точково. Йдеться про оновлення схеми теплопостачання, старою схемою сьогодні надавати послуги неможливо – з’явилося багато будинків з лічильниками та автономним опаленням.

Керівництво ТОВ «Сумитеплоенерго» стверджує, що тариф на тепло не переглядався з 2012 року – натомість він зазнавав лише коригування.

Наразі постала потреба врахувати усі складові тарифу та особливості споживання теплової енергії, зумовлені наявністю будинкових приладів обліку.

До слова, вартість опалення 1 м2 житлової площі на сьогодні складає 32,9 грн., а становитиме 39 грн., але ці зміни торкнуться лише 3,5% будинків – решта 96,5% житлового фонду мають лічильники, а тому їх мешканці заощадливо споживають тепло.

З огляду на це Олександр Лисенко наголосив: «Ми ніколи не підемо на поступки тим організаціям та підприємствам, які пропонують нам підтримувати необґрунтовані тарифи».

Зупинився міський голова і на самій процедурі проведення відкритих слухань, на яких мали розглядатися такі питання: перегляду тарифу на відпуск електричної енергії через збільшення суми фінансування інвестиційної програми ТОВ «Сумитеплоенерго», а також погодження та затвердження інвестиційної програми з транспортування та постачання теплової енергії на 2017 рік ТОВ «Сумитеплоенерго». На думку Олександра Лисенка, подібна процедура передбачає надання інформації, яка є у ТОВ «Сумитеплоенерго», щодо їх пропозиції по підвищенню тарифів для населення. Таку інформацію фахівці міської комісії отримали, проаналізували та зробили п'ятнадцять зауважень. Деякі фахівці від громадськості, за словами Олександра Лисенка, виявили навіть більше порушень. Проте головним питанням, яке цікавило більшість присутніх на цих слуханнях було те, на якій підставі підприємство піднімає тариф. Відповіді було дві: НКРЕКП встановило для підприємства 2,222 грн. за тонну вугілля, що є значно завищеною ціною, та підвищення заробітної плати українців.

«Сьогодні серед головних наших вимог до підприємства є переведення одного із котлів з газу на вугілля. Окрім того зараз ми ретельно перевіряємо роботу підприємства і наполягаємо на тому, аби воно звернулось до Харківського НДІ судових експертиз ім. М. С. Бокаріуса, аби там перевірили всі ті розрахунки, які сьогодні надає ТОВ «Сумитеплоенерго», – сказав міський голова