0012.jpg

У середу, 20 грудня, відбулось чергове засідання колегії з питань соціального захисту та профілактики правопорушень серед неповнолітніх при службі у справах дітей.

Серед запрошених на засідання колегії були заступники директорів з виховної роботи освітніх закладів міста, представники сектору ювенальної превенції.

Говорили про стан соціального захисту дітей, які залишились без піклування батьків, дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Начальник служби у справах дітей Валерія ПОДОПРИГОРА довела присутнім статистичні дані первинного обліку дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей, які опинилися в складних життєвих обставинах, та вжиті заходи щодо соціального захисту дітей вищезазначеної категорії.

Станом на 15 грудня на первинному обліку служби перебуває 261 дитина-сирота, дитина, позбавлена батьківського піклування, з них 77 дітей мають статус дитини-сироти, 185 – дитини, позбавленої батьківського піклування.

Всі діти влаштовані до різних форм виховання: в сім’ях опікунів/піклувальників проживає 204 дитини, в інтернатних закладах – 12 дітей, в прийомних сім’ях та дитячих будинках сімейного типу – 37 дітей, вісім дітей – в спеціалізованих закладах.

Акцентувала увагу присутніх на необхідності посилення роботи психологічної служби закладів освіти з дітьми, які опинилися в складних життєвих обставинах, і життю та здоров’ю яких існує загроза.

Протягом 2017 року на облік дітей, які опинились в складних життєвих обставинах поставлено 52 дитини. З них: дві дитини зазнали насильства в сім’ї, одна дитина схильна до самовільного залишення місця проживання, двоє приїхали до Сум із зони проведення АТО, 47 дітей проживали в сім’ях, в яких батьки ухилялися від виконання батьківських обов’язків.

Юрисконсульт служби у справах дітей Лариса КОРЯК наголосила, що захист житлових прав дітей – одне із важливих питань у діяльності служби. Працівниками служби проводиться цілеспрямована робота з даного питання: вживаються заходи щодо встановлення опіки над житлом, закріплення житлової площі за дітьми-сиротами, дітьми, позбавленими батьківського піклування. Відповідно до законодавчих актів на службу покладені функції здійснення контролю за дотримання батьками житлових прав охоронюваних законом інтересів дітей. На засіданні комісії з питань захисту прав дитини протягом року розглянуто 483 питання, які стосувалися захисту житлових та майнових прав дітей.

Заступник директора з виховної роботи Сумської спеціальної загальноосвітньої школи Ніна КАЛІНІЧЕНКО розповіла про створення умов для забезпечення прав і можливостей дітей з особливими освітніми потребами, які навчаються в цьому навчальному закладі. Тут працює 13 гуртків різних напрямків. Діти, які потребують корекції розумового та фізичного розвитку, беруть в них участь і є переможцями Всеукраїнських, міжнародних конкурсів.

Заступник директора Сумського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Наталія КУДІМОВА розповіла присутнім про нові форми роботи для підтримки дітей, які опинилися в складних життєвих обставинах – патронатну сім’ю, наставництво.