004.jpg

Під час сесійного засідання міської ради 31 січня депутати ухвалили два звернення до вищого керівництва держави.

Зокрема, міська рада звернулась до вищих посадових осіб держави щодо перерахунку та виплат перерахованих пенсій військовим пенсіонерам, деяким іншим особам всіх відомств сектору безпеки та оборони України та пенсіонерам органів внутрішніх справ. Сумські обранці взяли до уваги численні акції протесту з приводу перерахунку пенсій силовиків, які перебувають на заслуженому відпочинку та підготували відповідний документ.

«З метою зменшення соціального напруження та з метою забезпечення виконання вимог статті 46 Конституції України щодо права кожного громадянина на соціальний захист, що включає право на забезпечення його у разі повної, часткової або тимчасової втрати працездатності, втрати годувальника, безробіття з незалежних від них обставин, а також у старості та в інших випадках, передбачених законом», – зазначено в документі.

У Зверненні депутати вимагають скасувати Постанову Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2017 року № 1052 «Про внесення змін до п. 10 постанови Кабінету Міністрів України від 30 серпня 2017 року № 704» та з 1 січня 2018 року здійснити перерахунок раніше призначених пенсій особам, звільненим з військової служби та деяким іншим особам на умовах чинного Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби та деяких інших осіб» – № 2262-XII та інших чинних законодавчих актів. А також просять перерахувати раніше призначені пенсії пенсіонерам органів внутрішніх справ з 1 січня 2016 року відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 11 листопада 2015 року № 988 та інших нормативно-правових актів.
Сумські депутати сподіваються, що керівництво держави підтримає вищевикладене в зверненні та врегулює ситуацію, що склалася.

Друге Звернення адресоване Прем’єр-міністру України Володимиру ГРОЙСМАНУ. У листі йдеться про набуття чинності змін до Постанови Кабінету Міністрів України від 4 березня 2002 року № 256, якими всі надавачі послуг зобов’язані відкрити казначейські рахунки для отримання відшкодування за надані пільги і субсидії та обмежується свобода витрачання цих коштів – лише оплатою за енергоносії, сплатою податків і виплатою заробітної плати. А додаткові вимоги, які висунуло Міністерство фінансів України у своєму наказі від 4 січня 2018 № 1, неможливо виконати.

ОСББ, наголошується у Зверненні, не є суб’єктом господарювання і не є виконавцем житлово-комунальних послуг взагалі, то не має ні формально-юридичних підстав, ні економічного сенсу враховувати в розрахунках зі співвласниками суми наданих державою пільг і призначених державою субсидій та, відповідно, не має підстав відкривати рахунки в казначействі – тобто визнавати себе «надавачем послуг» та втрачати статус неприбуткової організації.

«Пільги і житлові субсидії є видом адресної державної соціальної допомоги конкретному громадянину, а не ОСББ. Держава зобов’язалася надати їх громадянину певної пільгової категорії, а не ОСББ. Отже й повинна забезпечити виплату цих коштів безпосередньо такому громадянину на його спеціально відкриті карткові рахунки», – зазначають сумські обранці.

А відтак просять дати доручення Міністерству фінансів України, Міністерству регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, Міністерству соціальної політики України забезпечити відшкодування ОСББ за надані у 2017 році громадянам пільги й субсидії на поточні рахунки об’єднань на умовах 2017 року, тобто на поточні рахунки об’єднань, без відкриття нових «спецрахунків» та без подання нових «реєстрів». Також трьом вищезазначеним міністерствам доручити підготувати пропозиції щодо необхідних змін у нормативно-правові акти і забезпечити негайне запровадження монетизації пільг і субсидій на управління багатоквартирним будинком. Контрольним строком виконання доручення встановити 31 січня 2018 року, адже це кінцева дата, коли ОСББ проводять нарахування за січень. Донести до громадськості позицію Кабінету Міністрів України з цього питання.