0012.jpg

У середу, 7 лютого, відбулося чергове засідання колегії з питань соціального захисту та профілактики правопорушень серед неповнолітніх при службі у справах дітей за участю заступника міського голови Альони ДМІТРЄВСКОЙ.

Учасники колегії говорили про підсумки роботи за 2017 рік щодо соціально-правового захисту, попередження правопорушень серед дітей та визначили пріоритетні напрямки роботи на 2018 рік.

Під час засідання фахівці служби у справах дітей поінформували присутніх про роботу, проведену по соціально-правовому захисту та попередженню дитячої злочинності. На засіданні комісії з питань захисту прав дитини протягом року розглянуто 483 питання, з них 129 – спірних, які стосувалися немайнових прав дітей.

Протягом минулого року на облік дітей, які опинилися в складних життєвих обставинах поставлено 52 дитини. З них: дві дитини зазнали насильства в сім’ї; одна – схильна до самовільного залишення місця проживання; дві – приїхали до Сум з зони проведення АТО; 47 – проживали в сім’ях, в яких батьки ухилялися від виконання батьківських обов’язків. Відносно 13 батьків, за неналежне виконання батьківських обов’язків по вихованню своїх дітей, службою у справах дітей направлені позови до суду про позбавлення їх батьківських прав. Проведено 11 профілактичних рейдів. За клопотанням служби 38 дітей направлено до центрів соціально-психологічної реабілітації дітей області, 13 – до обласного спеціалізованого будинку дитини, дві – до дитячого будинку ім. С.П. Супруна.

Директор міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Марія ВЕРТЕЛЬ повідомила присутним про результати роботи соціального супроводу сімей з дітей, які опинилися в складних життєвих обставинах. За її словами, протягом 2017 року під супроводом центру знаходилося 67 сімей, в них виховувалося 108 дітей. Отримувачами послуги соціальний супровід у минулому році були: одинокі матері – 42 сім’ї; внутрішньо переміщені особи – три; сім’ї учасників АТО – дві; неповнолітні матері – дві.

З метою підтримки батьків з сімей, які ухиляються від виконання обов’язків або мають труднощі у вихованні дітей, у центрі торік була впроваджена програма «Щаслива родина».

Значна робота по попередженню правопорушень, проведенню профілактичної роботи з дітьми та їхніми батьками проводилась у закладах освіти міста. Про результати роботи розповіла присутнім начальник виховного відділу інформаційно-методичного центру управління освіти і науки міської ради Наталія КРУГЛЯК.

Разом з тим, з метою протидії поширенню наркоманії, боротьби з незаконним обігом наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів, враховуючи загрозу розповсюдження наркотиків серед неповнолітніх, особливо в учбових закладах працівниками сектору ювенальної превенції відділу поліції м. Суми протягом звітного періоду проведені відповідні оперативно-профілактичні заходи: профілактичні рейди, складено 43 адмінпротоколи: 15% за невиконання батьками своїх обов’язків, доведення неповнолітнього до стану сп’яніння – 2%, а 22% – за тютюнопаління та вживання алкогольних напоїв.

Наприкінці засідання колегії заступник міського голови Альона Дмітрєвская акцентувала увагу присутніх на необхідності скоординованості діяльності усіх суб’єктів соціальної роботи з попередження правопорушень серед дітей та необхідності посилення роботи психологічної служби закладів освіти з дітьми, які опинилися в складних життєвих обставинах і потребують допомоги.