003.jpg

У середу, 14 лютого, відбулось спільне засідання постійної комісії з питань планування соціально-економічного розвитку, бюджету, фінансів, розвитку підприємництва, торгівлі та послуг, регуляторної політики та постійної комісії з питань охорони здоров’я, соціального захисту населення, освіти, науки, культури, туризму, сім’ї, молоді та спорту.

Цього дня освітяни представили обранцям чотири проекти, що реалізуються або будуть реалізовані в цій галузі та потребують бюджетного фінансування. Серед таких – створення на базі Машинобудівного коледжу СумДУ навчального центру дуальної освіти. Заклад та АТ «Технологія» вже мають позитивний досвід співпраці, адже 10 років тому спільними зусиллями розпочали підготовку фахівців за спеціальністю «Видавництво та поліграфія». Нині ж, повідомила заступник голови правління АТ «Технологія» Яна БУЯНОВА, освітяни та виробничники планують модернізувати спеціальність «Машинобудування», а також відкрити нову – «Технологія переробки полімерів». Все це у поєднанні з оновленням матеріальної-технічної бази закладу, відкриттям на базі коледжу невеликих виробництв, впевнені ініціатори, підвищить якість підготовки, а отже і шанси випускників на працевлаштування, а разом забезпечить виробництво кваліфікованим кадрами.

«Якщо будуть нові спеціальності, якісна підготовка, сучасні партнери, не буде проблем із працевлаштуванням», – зазначила Яна Буянова.

Виробничники беруть на себе зобов’язання забезпечити оплачувану довгострокову практику, працевлаштування найкращих випускників та беруться допомагати фінансово. У свою чергу на коледж покладається завдання розробити нові сучасні програми, забезпечити більш якісне вивчення іноземних мов, підвищити кваліфікацію викладачів. Необхідна сума інвестицій по проекту становить близько 14 млн грн.: по 2 млн грн. вкладають виробничники, міський та обласний бюджет, решта –фінансування з державної скарбниці.

«Якщо буде навчання та працевлаштування, молодь залишатиметься в місті і розвиватиме його», – наголосила заступник міського голови Віра МОТРЕЧКО.

Посадовиця цього дня презентувала депутатам проект створення в місті Інклюзивно-ресурсного центру. Такий має з’явитись у Сумах до 1 вересня. Розмістять його у будівлі школи № 3. Необхідний ремонт беруться провести благодійники, з міського бюджету необхідно профінансувати розробку проектної документації. Додатково у перший рік на облаштування та утримання ІРЦ ще треба буде 1,8 млн грн., з яких 800 тис. грн. – кошти на придбання необхідного обладнання. Центр є установою, що утворюється з метою забезпечення права дітей з особливими освітніми потребами віком від 2 до 18 років на здобуття дошкільної та загальної середньої освіти, в тому числі у професійно-технічних навчальних закладах, шляхом проведення комплексної психолого-педагогічної оцінки розвитку, надання психолого-педагогічної допомоги та забезпечення системного кваліфікованого супроводження (крім вихованців дошкільних навчальних закладів (ясел-садків) компенсуючого типу, учнів спеціальних загальноосвітніх шкіл (шкіл-інтернатів). Загалом таких закладів має бути в Сумах три, адже згідно Положення про інклюзивно-ресурсний центр, затвердженого Кабміном 12 липня 2017 року, ІРЦ утворюються з розрахунку один центр не більш як на 12 тисяч дітей, які проживають у місті.

Окрім вище названих двох проектів освітяни попросили у депутатів фінансової допомоги з міського бюджету на технічне оснащення класів, у яких наступного навчального року першокласники навчатимуться за новим Державним стандартом початкової загальної освіти (5,8 млн грн.) та на лабораторію інтерактивного навчання «СМАРТ» для ДПТНЗ «Сумський центр професійно-технічної освіти» (170 тис. грн.).

Підсумовуючи засідання, голова постійної комісії з питань планування соціально-економічного розвитку, бюджету, фінансів, розвитку підприємництва, торгівлі та послуг, регуляторної політики Володимир ШИЛОВ зазначив, що зібрання було цікавим і пізнавальним. Власне галузь «Освіта», зауважив він, виконує надважливі функції, і, якщо навчанню та виховання дітей не приділяти належну увагу, можна втратити не одне покоління.