003.jpg

У Сумах депутати просять столичних можновладців врегулювати низку питань, пов’язаних із практичним застосуванням норм Закону України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання».

Відповідне звернення депутати міської ради ухвалили під час II пленарного засідання XXXVI сесії міської ради 21 лютого.

Зокрема, просять визначити джерело фінансування, розглянути питання залучення коштів на оснащення будівель вузлами комерційного обліку, в тому числі з державного бюджету, можливість включення даних витрат до інвестиційної складової тарифів на комунальні послуги, подовжити термін запровадження оснащення вузлами комерційного обліку будівель та внести відповідні зміни до даного закону.

Невизначеність у цих питаннях викликає занепокоєння у депутатів міської ради, адже Законом України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання» запроваджується обов’язковий облік послуг з централізованого водопостачання та передбачена відповідальність за порушення вимог законодавства у сфері комерційного обліку комунальних послуг.

Відтепер всі будівлі, які приєднані до зовнішніх інженерних мереж холодного водопостачання, мають бути оснащені вузлами комерційного обліку, що забезпечують загальний облік споживання відповідної комунальної послуги в будівлі, її частині (під’їзді).

Так, з метою реалізації норм Закону України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання» операторами зовнішніх інженерних мереж здійснюється обстеження вводів зовнішніх інженерних мереж житлових будівель з метою подальшої розробки проектної документації та визначення розміру внеску за встановлення комерційних вузлів обліку окремо для кожної будівлі.

Однак, подальше виконання норм закону є неможливим без належного фінансування заходів, наступним з яких є замовлення розробки проектної документації на оснащення вводів зовнішніх мереж будівель вузлами комерційного обліку, придбання вузлів комерційного обліку та виконання монтажних робіт із їх встановлення. За попередніми підрахунками КП «Міськводоканал» приблизна вартість оснащення вузлами комерційного обліку води житлових будівель міста складає 74 млн гривень.

У зв’язку з відсутністю вільних обігових коштів на рахунках комунального підприємства останнім вживаються всі можливі дієві заходи для виконання норм закону. Зокрема, 11 січня поточного року на адреси низки банківських установ було направлено запити на отримання позики на оснащення вузлами комерційного обліку води будівель, які на день набрання чинності цим законом були приєднані до зовнішніх інженерних мереж. Станом на 20 лютого відповідей від банківських установ щодо умов та можливості кредитування комунального підприємства на дані цілі не надходило.

Крім того, проблемою реалізації норм закону в частині виділення коштів з місцевого бюджету на оснащення вузлами комерційного обліку будівель є недостатність фінансових ресурсів міського бюджету міста. Тому, існує потреба у пошуку інших джерел фінансування та внесенні змін в цій частині до Закону України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання».

Також сумські депутати стурбовані тим, що у разі порушення строків встановлення або заміни вузлів комерційного обліку питної води даний закон передбачає накладення штрафів на суб’єктів господарювання-операторів зовнішніх інженерних мереж за порушення законодавства у сфері забезпечення оснащення будівель вузлами обліку питної води.