004.jpg

Сьогодні заступник міського голови Максим ГАЛИЦЬКИЙ спільно з представниками відділу охорони здоров'я зустрілись із відомчими закладами медичної галузі, що розташовані на території міста.

Метою спілкування було обговорення питання інтеграції відомчих закладів у загальноміську мережу лікувально-профілактичних закладів.

«Ще на початку 2017 року заступник Міністра охорони здоров'я України Павло КОВТОНЮК заявив, що нова економіка охорони здоров’я після реформи тоді, як відбудеться перехід на принцип національного солідарного страхування, буде підштовхувати до інтеграції відомчих закладів у загальну мережу. За його словами відомства побачать, що неефективно утримувати лікарні, а набагато вигідніше витрачати кошти на послуги, – сказав посадовець. – І на мою думку такий підхід правильний».

Як з'ясувалося, більшість відомчих закладів цілком підтримують пропоновані зміни і готові включатися до загальноміської мережі лікувально-профілактичних закладів шляхом перетворення в державні некомерційні підприємства, проте для таких дій їм потрібен наказ/рішення власника (тобто самого відомства). З останнім власники не поспішають.

Як зазначає Максим Галицький, представники міської влади повинні піклуватися за функціонування та координацію дій системи охорони здоров'я незалежно від форми власності закладу на користь та здоров'я мешканців міста в контексті загальнодержавної трансформації галузі.

А втім, міська влада потребує в цьому бажання і підтримки власників закладів (відомств), до яких звертатимуться безпосередньо.