004.jpg

У Сумах створено всі умови для того, аби учасники АТО були забезпечені роботою.

На цьому наголосила заступник міського голови Альона ДМІТРЄВСКАЯ під час брифінгу, який відбувся сьогодні зранку. Разом із посадовицею участь у брифінгу взяло керівництво департаменту соціального захисту населення, міського центру зайнятості та представники підприємств міста – потенційних роботодавців.

Заступник міського голови підкреслила: «Забезпечення роботою сумчан з числа учасників АТО є наразі пріоритетним. Головним чином це їхній заробіток, а також можливість повернутись до повноцінного, мирного життя. Тому, окрім тієї роботи, яка вже проводиться, ми постійно працюємо над тим, аби учасники АТО мали більше можливостей знайти роботу з гідним заробітком».

За словами директора департаменту соціального захисту населення Тетяни МАСІК, наразі на обліку в Єдиному державному автоматизованому реєстрі осіб, які мають право на пільги, перебуває майже три тисячі мешканців міста з числа військовослужбовців-учасників АТО, які мають статус «Учасник бойових дій».

«Всі вони охоплені низкою соціальних гарантій. Проте соціальні виплати та компенсації не забезпечують добробут сім’ї, доходи родини залежать від заробітної плати її членів. Тому дуже важливо мати стабільну та добре оплачувану роботу», – зазначила Тетяна Масік.

Вона повідомила, що в місті діє Програма зайнятості населення на 2018 рік, згідно з якою з початку року створено 2069 нових робочих місць. За соціальною програмою 55 учасників АТО навчаються в автошколі, після чого матимуть можливість працевлаштуватись та отримувати додатковий дохід.

Окрім того, повідомила начальник відділу інформаційно-організаційної роботи міського центру зайнятості Вікторія ПРОКОПЕНКО, учасники АТО, які потребують працевлаштування, мають змогу отримати в міському центрі зайнятості перелік вакансій, профорієнтаційні послуги, кошти для започаткування власної справи та в подальшому здійснювати обрані види діяльності, пройти перенавчання під замовлення роботодавців з подальшим працевлаштуванням, взяти участь в громадських роботах, особлива потреба в яких залишається в сфері благоустрою та озеленення міста.

На сьогодні на обліку в міському центрі зайнятості перебуває 78 учасників АТО, це 3,6% від загальної кількості безробітних. При цьому, в базі даних нараховується 1149 вакансій, їх чисельність постійно збільшується, тож в учасників АТО є реальні можливості працевлаштуватись.

Протягом 2014 року та першого півріччя поточного року за сприяння міського центру зайнятості було працевлаштовано 200 учасників АТО.

Разом із тим Вікторія Прокопенко запросила всіх на ярмарок вакансій, який розпочнеться завтра о 9:00 у міському центрі зайняті по вул. Степана Бандери, 45. Тут потенційних працівників шукатимуть 26 роботодавців, серед яких комунальні підприємства міста, організації та установи.

З-поміж них будуть і КП «Міськводоканал», КП «Електроавтотранс» та ПАТ «Сумихімпром». Як повідомив директор з персоналу та соціальних питань ПАТ «Сумихімпром» Олег ТЕТЬОРКІН, на сьогодні на підприємстві вакантні 300 робочих місць із заробітною платою в понад 9 тис. гривень.

Потрібні працівники і на КП «Міськводоканал» та КП «Електроавтотранс».

Так, КП «Міськводоканал» потребує 33 працівників, КП «Електроавтотранс» – 24: водіїв, слюсарів, електриків, електромонтерів та контролерів.