005.jpg

Фінансовий і соціальний стан Сум (10 – 17 вересня 2018 року).

Бюджет

Станом на 6 вересня до Загального фонду міського бюджету (без урахування офіційних трансфертів) надійшло 1077,5 млн грн. (65,8% до плану на рік).

Сума недовиконання пропорційно 1/12 на поточну дату становить 68,5 млн грн., в тому числі: податок на доходи фізичних осіб – 47,2 млн грн.; акцизний податок – 25,4 млн гривень.

Сума недовиконання за розписом – 52,1 млн грн., в тому числі: податок на доходи фізичних осіб – 43,9 млн грн.; акцизний податок – 9,5 млн гривень.

У порівнянні з відповідним періодом минулого року надходження загального фонду міського бюджету (без урахування офіційних трансфертів) збільшилися на 181,5 млн гривень.

До Спеціального фонду міського бюджету (без урахування офіційних трансфертів) надійшло 67,3 млн грн. (81% до плану на рік), що на 18 млн грн. (36,6%) більше надходжень за відповідний період 2017 року.

Надходження до бюджету розвитку склали 6 млн грн. що на 1,1 млн грн. більше до плану пропорційно 1/12.

Офіційних трансфертів до Загального фонду міського бюджету надійшло 1 256 млн грн. (95,1% до плану за розписом), до спеціального фонду – 35,5 млн грн. (32,1% до плану за розписом).

Плата за землю та комунальне майно

Протягом вересня від оренди комунального майна надійшло 96,2 тис. грн. (5,5% від планового завдання на місяць), від відчуження комунального майна – 495,1 тис. грн. (550,1% від планового завдання на місяць).

З початку року надходження склали: від оренди комунального майна – 14,3 млн грн., від відчуження комунального майна – 4,4 млн гривень.

Станом на 12 вересня вихідний залишок розподільчих рахунків міського бюджету від оренди комунального майна складає 197,6 тис. гривень.

З початку року надійшло плати за землю 114,9 млн грн. (що на 1,2% менше від планового завдання на дев’ять місяців за розписом); від продажу земельних ділянок з початку року надійшло 6 тис. гривень.

Заборгованість із заробітної плати

Протягом минулого тижня (з 6 по 13 вересня) трьома підприємствами-боржниками міста було виплачено 95,6 тис. грн. заборгованості із заробітної плати, у тому числі: ТОВ «Маш-сервіс» – 82,2 тис. грн.; ДП «Сумський державний науково-дослідний інститут мінеральних добрив і пігментів» – 12,7 тис. грн.; ПАТ «Виробничо-енергетична компанія «Сумигазмаш» – 0,7 тис. гривень.

Станом на 1 вересня поточного року сума загального боргу складала 212 млн гривень.

Його накопичили 19 підприємств: сім – економічно активні (182 млн грн.), з них: ПАТ «Сумське машинобудівне науково-виробниче об’єднання» – 177 млн грн.; вісім – підприємства-банкрути (30 млн грн.), найбільшу питому вагу серед яких має ВАТ «Selmi» – 26,4 млн грн.; чотири – економічно неактивні (110,5 тис. гривень).

Згідно з оперативними даними станом на 13 вересня прострочену заборгованість із заробітної плати на загальну суму 211911,9 тис. грн. мають 19 суб’єктів господарювання міста.

Всього у вересні роботодавцями міста виплачено 350,3 тис. грн. заборгованості із заробітної плати, яка склалася на початок місяця, зокрема: ДП «Сумський державний науково-дослідний інститут мінеральних добрив і пігментів» – 54,1 тис. грн.; ТОВ «Сумиспортінвест» – 42,3 тис. грн.; ПАТ «Виробничо-енергетична компанія «Сумигаз» – 171,7 тис. грн.; ТОВ «Маш-сервіс» – 82,2 тис. гривень.

Охорона здоров’я

У міському клінічному пологовому будинку Пресвятої Діви Марії за останній тиждень з’явилась на світ 47 дітей (за попередній тиждень – 46): хлопчиків – 26, дівчаток – 21.

Кількість сумчан, котрі звернулись до лікувальних закладів міста з приводу отримання травм, зменшилася: 459 осіб проти 505.

Ушкоджень, отриманих у побуті – 243, вуличних травм – 153, дорожньо-транспортних – шість, спортивних – 11, інших – 46.

Також до лікувально-профілактичних закладів міста впродовж тижня звернулись 38 осіб–переселенці з Донецької та Луганської областей: дорослих – 36 (33 – на амбулаторне лікування, двоє – на медичний огляд, одна – на стаціонарне лікування), дітей – двоє (усі на стаціонарне лікування).

Звернулись двоє переселенців із АРК за медичною допомогою (усі звернулись за амбулаторною медичною допомогою).

Медичної допомоги потребували 18 військовослужбовців, що перебували у зоні АТО, з них двоє лікувались стаціонарно, 16 – звернулись за амбулаторною допомогою.

Телефонних дзвінків до психологів Телефону довіри суїцидологічного центру від військовослужбовців, які знаходилися в зоні АТО, та їх родичів не зареєстровано.

Освіта

Галузь «Освіта» працювала відповідно до плану роботи.

Координатори шкільних євро-клубів, учні закладів освіти міста, представники шести країн взяли участь у міському заході з екологічної тематики.

80 юних художників із 29 шкіл та позашкільних закладів міста були задіяні у міському конкурсі-пленері «Я люблю Суми». Перші місця посіли учнів шкіл № 1, № 10, № 12, № 17, № 21, № 22, № 29, ПДЮ.

Працівниками Агенції промоції м. Суми для вчителів історії та образотворчого мистецтва проведено навчальну екскурсію, у рамках якої педагогіки ознайомилися з історико-культурною спадщиною міста та методикою проведення екскурсій для учнів.

Тривала забезпечення підручниками учнів за потребами в кожному закладі.

Проведена нарада керівників закладів загальної середньої освіти за участі представників місцевої прокуратури та ювенальної превенції з питання посилення виховної роботи з дітьми, які вступили в конфлікт із законом.  

З метою удосконалення організації навчання дітей з мовленнєвими вадами, надання дієвої допомоги учням, які мають дефекти усної та писемної мови вчителями-логопедами проводиться обстеження учнів 1-4 класів.

У всіх закладах загальної середньої освіти проведені перевірки організації роботи харчоблоку та їдальні із залученням представників батьківського комітету. Особливу увагу приділено санітарному стану приміщень, забезпеченості обладнанням, посудом, санітарним одягом, веденню документації з харчування, санітарному стану транспорту, яким постачаються продукти харчування.

Організовано заходи, спрямовані на підвищення фахового рівня педагогів, результативності освітнього процесу.

Проведено семінар-нараду з бухгалтерами самостійних закладів щодо ведення бухгалтерського обліку та статистичної звітності.

У закладах освіти міста тривала підготовка до роботи в осінньо-зимовий період 2018-2019 років.

Відповідно до енергосервісних договорів з ТОВ «Енергосервісна компанія» у школах № 3, № 9,№ 20, № 21, № 26, № 27, ДНЗ № 8, № 12, № 18 та ЦЕНТУМ здійснюється технічне переоснащення теплових пунктів. У рамках проведення робіт здійснено заміну теплообчислювачів термоперетворювачів опору та монтаж обладнання. Тривають пусконалагоджувальні роботи.

Станом на 17 вересня 30 закладів освіти, підпорядкованих управлінню освіти і науки, отримали акти готовності до опалювального періоду 2018-2019 років.

За кошти місцевого бюджету завершено капітальні ремонти покрівлі ДНЗ № 3, приміщення НВК № 11 та приміщення харчоблоку школи № 8. Триває капітальний ремонт санвузлів у НВК № 37.

Працював Телефон довіри для населення.

Ринок праці

За період з 7 по 13 вересня у пошуках роботи до міського центру зайнятості звернулись 217 осіб.

Чисельність зареєстрованих безробітних, які станом на 14 вересня перебували на обліку, складала 2287 осіб із них 1913 (84%) отримували допомогу з безробіття.

Актуальна база вакансій налічувала 1028 одиниць: для робітників – 571, службовців – 344, осіб, які не мають професії або займали місця, що не потребують спеціальної підготовки – 113. Навантаження на одне вільне робоче місце зареєстрованих безробітних становило дві особи.

З початку року між приватними підприємцями та найманими працівниками розірвано 388 трудові договори, укладені до 1 січня 2015 року.

За сприяння служби зайнятості з початку року працевлаштовано 4346 осіб, з них зареєстрованих безробітних – 1690.

До проведення громадських робіт із початку року залучено 230 осіб, із числа зареєстрованих безробітних: 121 працювали у КП «Зелене будівництво», 105 – у департаменті соціального захисту населення, чотири особи – у департаменті інфраструктури міста, 36 осіб взяли участь у роботах тимчасового характеру, оплата яких здійснюється за кошти роботодавців.

219 осіб проходять професійне навчання під замовлення роботодавця.