006.jpg

Чинний Закон України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання» визначає, що до серпня 2019 року всі житлові приміщення повинні бути обладнані вузлами комерційного обліку теплової енергії, гарячої води, централізованого водопостачання.

Про це розповіли під час брифінгу у четвер, 27 вересня, заступник міського голови Олександр ЖУРБА разом із представниками підприємств-надавачів комунальних послуг.

«Ми сьогодні зібралися, аби наголосити на важливості даного питання та поінформувати сумчан, які є власниками (співвласниками) житла про обов’язкове виконання цього Закону, яким закріплено вимогу щодо оснащення осель загальнобудинковими приладами обліку теплової енергії, гарячого та холодного водопостачання. Згідно з якими і здійснюватимуть розрахунок та нарахування за надані послуги, при цьому показники індивідуальних лічильників лише враховуються при розподілі спожитого обсягу», – зазначив Олександр Журба.

За словами посадовця, відповідно до Закону, оператори зовнішніх інженерних мереж зобов’язані обладнати всі житлові будинки відповідними лічильниками у визначені терміни. Зокрема, теплової енергії, гарячої та питної води для нежитлових будівель – до серпня 2018 року (майже 100% вже встановили), а житлових будівель – до серпня 2019 року.

«Закон України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання» вступив в дію у серпні 2017 року, проте лише у вересні цього року набрали чинності деякі нормативно-правові акти, які надають роз’яснення, порядок оснащення та методичні рекомендації впровадження Закону», – додав Олександр Журба, наголошуючи на тому, чому питання є актуальним.

Заступник директора Дирекції «Котельня Північного промвузла» Ірина РИБАЛЬЧЕНКО зауважила, що сумчани мають зрозуміти, що даний Закон зобов'язав обов’язково встановити такі вузли комерційного обліку. Законом також передбачено, що на кінець терміну виконання оснащення покладено на операторів зовнішніх інженерних мереж з подальшою компенсацією споживачами комунальних послуг витрат оператора. Проте наразі у містян є вибір: встановити такі лічильники самостійно або це зробить оператор зовнішніх інженерних мереж, тобто надавачі комунальних послуг. За її словами, вартість комплексу робіт, якщо їх виконуватиме оператор зовнішніх інженерних мереж, буде у 1,5–2 раза більшою.

«Буде дорожче, тому що додатково оператором зовнішніх інженерних мереж будуть включені кошти на проектні роботи, умови збереження приладу обліку, фінансові витрати, які несе підприємство, враховуються інфляційні витрати, витрати абонентського обслуговування, – зазначила Ірина Рибальченко. – Крім того, споживачі отримають внески на прилад обліку – внески по тепловому лічильнику, по лічильникам холодної та гарячої води. Це три додаткові внески. Кожен з них розподіляється на три тарифи: встановлення, обслуговування та заміна».

Також було акцентовано увагу, що ті лічильники теплової енергії, які наразі встановлені, але необладнані засобом дистанційної передачі даних, будуть доукомплектовуватися і витрати також будуть закладені у внески до обслуговування такого лічильника.

Як повідомила заступник директора департаменту «Енергозбут» Вікторія ВРУБЛЕВСЬКА, всі калькуляції будуть обраховувати для кожного будинку окремо, внески будуть абсолютно різні для містян, виходячи з конструктивних особливостей, зокрема: кількості поверхів, під’їздів, квартир, стану інженерних систем тощо. Зроблені обрахунки будуть надані на ознайомлення мешканцям за два місяці до запланованої дати встановлення вузла комерційного обліку.

«Протягом двох місяців власники (співвласники) будинків можуть провести загальні збори та висловити свою думку, пропанувати типи приладів обліку, які вони вважають за необхідне, можуть прийняти участь в будівельно-монтажних роботах, тощо. Як сплине термін, оператор зовнішніх інженерних мереж сам встановить вузол комерційного обліку, – сказала представник надавача комунальних послуг. – Наразі інформуємо споживачів, також на сайті будемо розміщувати повідомлення про намір встановити лічильники, і якщо власник не дає згоду, або створює перешкоду, оператор зовнішніх інженерних мереж звертатиметься до суду, і вже за його рішенням встановить лічильник».

Окремо спікери під час брифінгу надали орієнтовні розрахунки, а саме: будівельно-монтажні роботи по будинку в середньому складають від 7–8 тис. грн.; вартість додаткових матеріалів, захисного обладнання – від 13–15 тис. грн.; розроблення проектної документації – від 4–5 тис. грн.; лічильник гарячого водопостачання – від 50–100 тис. гривень.

Голова Асоціації ОСББ «Сумщина» Роман ГУЧЕНКО додав, що у співвласників є можливість встановлювати самостійно прилади комерційного обліку, а в будівлях, де створено ОСББ, можна заощадити в рамках загальнодержавної Програми «Теплі кредити». Тобто встановити за власні кошти, взявши кредит та отримавши компенсацію від держави у розмірі 40% і погашання відсотку кредиту за рахунок міського бюджету.