0010.jpg

Фінансовий і соціальний стан Сум (3–10 грудня 2018 року).

Бюджет

Станом на 1 грудня до Загального фонду міського бюджету (без урахування офіційних трансфертів) надійшло 1470,6 млн грн. (89,8% до плану на рік).

Сума недовиконання пропорційно 1/12 на поточну дату становить 30,2 млн грн., в тому числі: податок на доходи фізичних осіб – 45,7 млн грн.; акцизний податок – 6,7 млн гривень.

Сума недовиконання за розписом – 16,7 млн грн., в тому числі: податок на доходи фізичних осіб – 24,8 млн грн.; акцизний податок – 6,1 млн гривень.

У порівнянні з відповідним періодом минулого року надходження загального фонду міського бюджету (без урахування офіційних трансфертів) збільшилися на 230,3 млн гривень.

До Спеціального фонду міського бюджету (без урахування офіційних трансфертів) надійшло 92,9 млн грн. (110% до плану на рік), що на 19,1 млн грн. (25,8%) більше надходжень за відповідний період 2017 року.

Надходження до бюджету розвитку склали 8,6 млн грн. що на 0,9 млн грн. більше до плану пропорційно 1/12.

Офіційних трансфертів до Загального фонду міського бюджету надійшло 1459,6 млн грн. (94,1% до плану за розписом), до спеціального фонду – 45,6 млн грн. (89,7% до плану за розписом).

Плата за землю та комунальне майно

Протягом листопада від оренди комунального майна надійшло 1 850,4 тис. грн. (100% від планового завдання на місяць), плати за землю – 14380 тис. грн. (106,5% від планового завдання на місяць), від відчуження комунального майна – кошти не надходили, від продажу земельних ділянок – 8 тис. грн. (авансові внески).

За 11 місяців цього року надходження склали: від оренди комунального майна – 19,7 млн грн.; відчуження комунального майна – 5,3 млн грн.; плати за землю – 157,5 млн грн.; продажу земельних ділянок – 14 тис. гривень.

Станом на 5 грудня вихідний залишок розподільчого рахунку міського бюджету по оренді комунального майна складає 67,4 тис. гривень.

Заборгованість із заробітної плати

Протягом попереднього тижня (з 30 листопада по 6 грудня) п’ятьма роботодавцями виплатили 3994,4 тис. грн. простроченої заборгованості із заробітної плати, з них: ПАТ «Сумське машинобудівне науково-виробниче об’єднання» – 3614,3 тис. грн.; ТОВ «Сумське машинобудівне науково-виробниче об’єднання» – 297 тис. грн.; ТОВ «Маш – Сервіс» – 66,2 тис. грн.; ТОВ «Сумиспортінвест» – 14,3 тис. грн.; ДП «Сумський державний науково – дослідний інститут мінеральних добрив і пігментів» – 2,6 тис. гривень.

У тому числі з початку поточного місяця чотирма підприємствами було виплачено 370,8 тис. грн. заборгованої заробітної плати, у тому числі: ТОВ «Сумське машинобудівне науково-виробниче об’єднання» – 297 тис. грн.; ТОВ «Маш – Сервіс» – 66,2 тис. грн.; ТОВ «Сумиспортінвест» – 5 тис. грн.; ДП «Сумський державний науково – дослідний інститут мінеральних добрив і пігментів» – 2,6 тис. гривень.

Згідно з оперативною інформацією станом на 1 грудня прострочену заборгованість із заробітної плати на загальну суму 235812,1 тис. гривень.

Її накопичили 18 підприємств: сім – економічно активні (206,3 млн грн.), з них: ПАТ «Сумське машинобудівне науково-виробниче об’єднання» – 200,5 млн грн.; сім – підприємства-банкрути (29,4 млн грн.), найбільшу питому вагу серед яких має ВАТ «Selmi» – 26,4 млн грн.; чотири – економічно неактивні (110,5 тис. гривень).

По дев’яти підприємствах сума заборгованості із заробітної плати протягом поточного року залишається незмінною і становить 2872,5 тис. грн. або 1,2% загальної суми заборгованості на 1 грудня, з них: 2762 тис. грн. по п’яти підприємствах-банкрутах та 110,5 тис. грн. по чотирьом економічно неактивних підприємствах.

Охорона здоров’я

У міському клінічному пологовому будинку Пресвятої Діви Марії за останній тиждень з’явилась на світ 44 дитини (за попередній тиждень – 45): хлопчиків – 21, дівчаток – 23.

Кількість сумчан, котрі звернулись до лікувальних закладів міста з приводу отримання травм, збільшилась: 440 осіб проти 380.

Ушкоджень, отриманих у побуті – 193, вуличних травм – 151, дорожньо-транспортних – одна, виробничих – одна, спортивних – 20, інших – 74.

Також до лікувально-профілактичних закладів міста впродовж тижня звернулись 15 осіб–переселенців з Донецької та Луганської областей: дорослих – 14 (всі – на амбулаторне лікування), дітей – один (на стаціонарне лікування).

Переселенці із АРК за медичною допомогою не звертались.

Медичної допомоги потребували 30 військовослужбовців, що перебував у зоні АТО, з них один лікувалися стаціонарно, 29 – звернулися за амбулаторною допомогою. Телефонних дзвінків до психологів Телефону довіри суїцидологічного центру від військовослужбовців, які знаходилися в зоні АТО, та їх родичів не зареєстровано.

Всього з початку приписної компанії у комунальних медичних закладах Сум укладено 175675 декларації про вибір лікаря, що надає первинну медичну допомогу (Центр первинної медико-санітарної допомоги № 1 – 92597, Центр первинної медико-санітарної допомоги № 2 – 83078), що становить 65,9% приписного населення міста.

Освіта

Заклади освіти працювали відповідно до плану роботи.

Проведена Декада військово-патріотичного виховання до Дня Збройних сил України. У школах були організовані зустрічі з учасниками бойових дій, змагання з військово-прикладних видів спорту, конкурси пісні та строю. Діти малювали, писали вірші і листи захисникам.

Учні 8-11-х класів, координатори та члени шкільних євроклубів стали активними учасниками заходу, присвяченого Міжнародному дню волонтера. Школярі долучилися до участі у заходах волонтерських організацій та ініціатив, у рамках якого громадські організації презентували свої проекти та можливості волонтерства. Усі охочі взяли участь у майстер-класах.

У фаховому журналі Міністерства освіти і науки України та місцевій газеті «Панорама» вийшли статті завідувача Сумського ДНЗ № 13 «Купава», де вона, після відвідування Німеччини з метою ознайомлення з їх системою дошкільної освіти, порівнює цінності дошкілля обох країн.

Усі школи міста та навчально-виховні комплекси підключено до системи «ОШКОЛА».

Відповідно до графіка проводився ІІ (міський) етап Всеукраїнських учнівських олімпіад. Розпочали роботу з підготовки учнів до участі в ІІІ (обласному) етапі Всеукраїнських учнівських олімпіад.

Делегація педагогів міста взяла участь у Міжнародному семінарі вчителів історії та естетичного циклу.

Організовано міський етап Всеукраїнського огляду музеїв при закладах освіти.

На базі школи № 17 пройшов практичний семінар з громадянської освіти із залученням представників авторського колективу підручника «Громадянська освіти, 10 клас» видавництва «Нова доба». Педагогів ознайомлено з новими підходами до викладання та системи оцінювання знань з курсу «Громадянська освіта».

Переможці міських етапів проекту «Голос крові ми – українці» із шкіл № 9, № 10, № 15, гімназії № 1, ПДЮ, ЦЕНТУМ та ЦНТТМ взяли участь у обласному форумі патріотичних справ дітей та учнівської молоді. У рамках роботи форуму були здійснені презентації патріотичних справ учнів, організовані інтерактивні ігри, майстер-класи, екскурсійні програми.

Учнів 2-6 класів закладів освіти міста долучилися до Всеукраїнського математичного конкурсу «Кенгуру-2019».

Сім сумських школярів стали учасниками ІІІ етапу Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Т. Шевченка.

На базі ЗДО № 13 пройшов семінар для інструкторів з фізичної культури закладів дошкільної освіти міста з проблеми забезпечення високої якості фізичного виховання малят. З метою обміну досвідом роботи були запрошені керівники ЗДО м. Києва. Робота ЗДО № 13, № 14 отримала високу оцінку столичних гостей.

Під час семінару, який був проведений волонтером Корпусу Миру США в Україні, педагоги міста обговорили створення електронних книг та їх використання на уроках англійської мови.

Організовано 12 методичних заходів, спрямованих на підвищення фахового рівня педагогів, результативності освітнього процесу.

Температурний режим у закладах освіти відповідав санітарно-гігієнічним вимогам.

За результатами моніторингу станом на 6 грудня на ГРВІ хворіє 1981 учень, що складає 7,3% від загальної кількості школярів.

Працював Телефон довіри для населення.

Ринок праці

За період з 30 листопада по 6 грудня у пошуках роботи до міського центру зайнятості звернулись 223 особи.

Чисельність зареєстрованих безробітних, які станом на 7 грудня перебували на обліку, складала 2416 осіб із них 1982 (82%) отримували допомогу з безробіття.

Актуальна база вакансій станом на 7 грудня налічувала 660 одиниць: для робітників – 354, службовців – 236, осіб, які не мають професії або займали місця, що не потребують спеціальної підготовки – 70. Навантаження на одне вільне робоче місце зареєстрованих безробітних становило чотири особи.

З початку року між приватними підприємцями та найманими працівниками розірвано 496 трудових договорів, укладені до 1 січня 2015 року.

За сприяння служби зайнятості з початку року працевлаштовано 5712 осіб, з них зареєстрованих безробітних – 2362.

До проведення громадських робіт із початку року залучено 343 особи, із числа зареєстрованих безробітних: 181 – працювала у КП «Зелене будівництво», 158 – у департаменті соціального захисту населення, чотири особи – у департаменті інфраструктури міста. Також з початку року 49 осіб взяли участь у роботах тимчасового характеру, оплата яких здійснюється за кошти роботодавців.

272 особи проходила професійне навчання під замовлення роботодавця.