0010.jpg

Фінансовий і соціальний стан Сум (10–17 грудня 2018 року).

Бюджет

Станом на 13 грудня до Загального фонду міського бюджету (без урахування офіційних трансфертів) надійшло 1505,2 млн грн. (91,9% до плану на рік).

Сума недовиконання пропорційно 1/12 на поточну дату становить 42,1 млн грн., в тому числі: податок на доходи фізичних осіб – 42 млн грн.; акцизний податок – 9,4 млн гривень.

У порівнянні з відповідним періодом минулого року надходження загального фонду міського бюджету (без урахування офіційних трансфертів) збільшилися на 230,2 млн гривень.

До Спеціального фонду міського бюджету (без урахування офіційних трансфертів) надійшло 95,8 млн грн. (113,5% до плану на рік), що на 18,6 млн грн. (24,1%) більше надходжень за відповідний період 2017 року.

Надходження до бюджету розвитку склали 8,6 млн грн. що на 0,2 млн грн. більше до плану пропорційно 1/12.

Офіційних трансфертів до Загального фонду міського бюджету надійшло 1 527 млн грн. (88,7% до плану на рік), до спеціального фонду – 50,1 млн грн. (83,8% до плану на рік).

Плата за землю та комунальне майно

Протягом грудня від оренди комунального майна надійшло 1386,1 тис. грн. (74,9% від планового завдання на місяць), плати за землю – 1266,1 тис. грн. (9,3% від планового завдання на місяць), від відчуження комунального майна – кошти не надходили.

З початку року надходження склали: від оренди комунального майна – 21,1 млн грн.; відчуження комунального майна – 5,3 млн грн.; плати за землю – 158,8 млн грн.; продажу земельних ділянок – 14 тис. гривень.

Заборгованість із заробітної плати

Протягом попереднього тижня (з 6 по 13 грудня) сім роботодавців виплатили 1339,4 тис. грн. простроченої заборгованості із заробітної плати, з них: ДП «Сумський облавтодор» ВАТ ДАК «Автомобільні дороги України» – 241,6 тис. грн. (заборгованість погашено у повному обсязі); Філія «Сумський райавтодор» ДП «Сумський облавтодор» ВАТ ДАК «Автомобільні дороги України» – 303 тис. грн. (заборгованість погашено у повному обсязі); Філія «Сумська дорожньо-екслуатаційна дільниця» ДП «Сумський облавтодор» ВАТ ДАК «Автомобільні дороги України» – 744,8 тис. грн. (заборгованість погашено у повному обсязі);        ТОВ «Сумське машинобудівне науково-виробниче об’єднання» – 23 тис. грн.; ТОВ «Маш – Сервіс» – 23,8 тис. грн.; ДП «Сумський державний науково-дослідний інститут мінеральних добрив і пігментів» – 2,8 тис. грн.; ТОВ «Сумиспортінвест» – 0,4 тис. гривень.

У тому числі з початку поточного місяця сім підприємств-боржників виплатили 1710,2 тис. грн. заборгованої заробітної плати, у тому числі: ДП «Сумський облавтодор» ВАТ ДАК «Автомобільні дороги України» – 241,6 тис. грн.; Філія «Сумський райавтодор» ДП «Сумський облавтодор» ВАТ ДАК «Автомобільні дороги України» – 303 тис. грн.; Філія «Сумська дорожньо-екслуатаційна дільниця» ДП «Сумський облавтодор» ВАТ ДАК «Автомобільні дороги України» – 744,8 тис. грн.; ТОВ «Сумське машинобудівне науково-виробниче об’єднання» – 320 тис. грн.; ТОВ «Маш – Сервіс» – 90 тис. грн.; ДП «Сумський державний науково-дослідний інститут мінеральних добрив і пігментів» – 5,4 тис. грн.; ТОВ «Сумиспортінвест» – 5,4 тис. гривень.

Згідно з оперативною інформацією станом на 1 грудня прострочену заборгованість із заробітної плати на загальну суму 239365,6 тис. гривень.

Її накопичили 20 підприємств: дев’ять – економічно активні (210 млн грн.), з них: ПАТ «Сумське машинобудівне науково-виробниче об’єднання» – 204 млн грн.; сім – підприємства-банкрути (29,4 млн грн.), найбільшу питому вагу серед яких має ВАТ «Selmi» – 26,4 млн грн.; чотири – економічно неактивні (110,5 тис. гривень).

По дев’яти підприємствах сума заборгованості із заробітної плати протягом поточного року залишається незмінною і становить 2872,5 тис. грн. або 1,2% загальної суми заборгованості на 1 грудня, з них: 2762 тис. грн. по п’яти підприємствах-банкрутах та 110,5 тис. грн. по чотирьом економічно неактивних підприємствах.

Охорона здоров’я

У міському клінічному пологовому будинку Пресвятої Діви Марії за останній тиждень з’явилась на світ 53 дитини (за попередній тиждень – 44): хлопчиків – 28, дівчаток – 25.

Кількість сумчан, котрі звернулись до лікувальних закладів міста з приводу отримання травм, зменшилась: 438 осіб проти 440.

Ушкоджень, отриманих у побуті – 237, вуличних травм – 139, дорожньо-транспортних – п’ять, спортивних – 14, інших – 43.

Також до лікувально-профілактичних закладів міста впродовж тижня звернулись 12 осіб–переселенців з Донецької та Луганської областей: дорослих – 10 (всі – на амбулаторне лікування), дітей – двоє (на амбулаторне лікування).

Переселенці із АРК за медичною допомогою не звертались.

Медичної допомоги потребували дев’ять військовослужбовців, що перебував у зоні АТО, з них всі звернулися за амбулаторною допомогою. Телефонних дзвінків до психологів Телефону довіри суїцидологічного центру від військовослужбовців, які знаходилися в зоні АТО, та їх родичів не зареєстровано.

Всього з початку приписної компанії у комунальних медичних закладах Сум укладено 178215 декларації про вибір лікаря, що надає первинну медичну допомогу (Центр первинної медико-санітарної допомоги № 1 – 95137, Центр первинної медико-санітарної допомоги № 2 – 83078), що становить 66,8% приписного населення міста.

Освіта

Заклади освіти працювали відповідно до плану роботи.

На базі школи № 22 відбулося урочисте закриття І туру Всеукраїнського конкурсу «Учитель року-2019» і нагородження 17 учасників-фіналістів.

У рамках тижня правових знань проведено тематичні конкурси, вікторини, організовано відвідування судових засідань, зустріч із суддями Зарічного районного суду м. Суми, представниками Головного територіального управління юстиції в Сумській області.

Учні шкіл № 1, № 7, № 10, № 13, гімназії № 1 змагалися в інтелектуально-правовому квесті «У пошуках істини».

Школи міста долучилися до проведення Всеукраїнського уроку «Права людини» з нагоди проголошення Загальної декларації прав людини.

У обласному турнірі юних дослідників з фізики взяло участь п’ять команд сумських шкіл. У фінал турніру вийшли школи № 17 (І місце), № 10 (ІІ місце).

Організовано міську виставку-конкурс декоративно-ужиткового мистецтва «Новорічний сувенір».

Протягом тижня проходили спортивні змагання з футзалу (дівчата) у залік XXVII спортивних ігор школярів.

Методист Інформаційно-методичного центру, заступники директорів з виховної роботи шкіл № 9, № 15 представляли місто на обласному форумі національно-патріотичного виховання.

Організовано методичний фестиваль «Інноваційна освітня діяльність педагога – платформа успіху та компетентності». Майстер-клас презентували 15 педагогів-фіналістів конкурсу (загалом 60 учасників). Перше місце – за школою № 7.

За участі представників Сумського міського військового комісаріату проведено нараду для відповідальних за облік військовозобов’язаних у закладах освіти.

Відповідно до графіка проводиться ІІ (міський) етап Всеукраїнських учнівських олімпіад.

Триває робота з підготовки учнів до участі в ІІІ (обласному) етапі Всеукраїнських учнівських олімпіад.

Організовано 12 методичних заходів, спрямованих на підвищення фахового рівня педагогів, результативності освітнього процесу.

Температурний режим у закладах освіти відповідав санітарно-гігієнічним вимогам.

За результатами моніторингу станом на 13 грудня на ГРВІ хворіє 2517 учнів, що складає 9,5% від загальної кількості школярів.

Працював Телефон довіри для населення.

Ринок праці

За період з 7 по 13 грудня у пошуках роботи до міського центру зайнятості звернулись 171 особа.

Чисельність зареєстрованих безробітних, які станом на 14 грудня перебували на обліку, складала 2483 особи із них 2052 (83%) отримували допомогу з безробіття.

Актуальна база вакансій станом на 14 грудня налічувала 655 одиниць: для робітників – 355, службовців – 228, осіб, які не мають професії або займали місця, що не потребують спеціальної підготовки – 72. Навантаження на одне вільне робоче місце зареєстрованих безробітних становило чотири особи.

З початку року між приватними підприємцями та найманими працівниками розірвано 504 трудових договорів, укладені до 1 січня 2015 року.

За сприяння служби зайнятості з початку року працевлаштовано 5784 особи, з них зареєстрованих безробітних – 2399.

До проведення громадських робіт із початку року залучено 351 особу, із числа зареєстрованих безробітних: 184 – працювала у КП «Зелене будівництво», 163 – у департаменті соціального захисту населення, чотири особи – у департаменті інфраструктури міста. Також з початку року 50 осіб взяли участь у роботах тимчасового характеру, оплата яких здійснюється за кошти роботодавців.

272 особи проходила професійне навчання під замовлення роботодавця.