005.jpg

Сумські депутати звернулись до керівництва держави та регулятора у сферах енергетики та комунальних послуг з проханням своєчасно забезпечувати встановлення тарифів для КП «Міськводоканал».

Відповідний текст звернення депутати міської ради затвердили під час чергової сесії з метою стабілізації роботи комунального підприємства та забезпечення жителів міста питною водою.

У документі йдеться про те, що відповідно до звіту КП «Міськводоканал» про фінансові результати та балансу за 2017 рік та дев’ять місяців минулого року збиток підприємства від господарської діяльності склав понад 7 млн грн. та 9 млн грн. відповідно.

Основною причиною збитковості комунального підприємства є невідповідність фактичної вартості комунальних послуг на водопостачання і водовідведення затвердженим тарифам.

У зв’язку з фінансовими проблемами КП «Міськводоканал» на даний час не має можливості своєчасно виконувати грошові зобов’язання, у тому числі по сплаті податків до бюджету, погашенню заборгованості перед постачальниками.

Станом на 9 січня поточного року заборгованість підприємства перед ПАТ «Сумиобленерго» за електроенергію складала 62,6 млн гривень.

КП «Міськводоканал» є ліцензіатом Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, яка затягує процедури встановлення тарифів з централізованого водопостачання та водовідведення. Через це КП «Міськводоканал» кожного року несе невиправдані збитки, що може призвести до банкрутства комунального підприємства.

Комунальне підприємство подало до НКРЕКП розрахункові матеріали на встановлення тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення, та послуги з централізованого постачання холодної води, водовідведення (з використанням внутрішньобудинкових систем) на 2019 рік, по всіх статях витрат.

Однак, станом на 18 січня 2019 року рішення щодо встановлення тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення, та послуги з централізованого постачання холодної води, водовідведення (з використанням внутрішньобудинкових систем) на 2019 рік НКРЕКП не прийнято.

З огляду на це, керуючись Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні», з метою захисту інтересів комунального підприємства, недопущення понесення ним необґрунтованих витрат або припинення надання послуг, сумські обранці просять забезпечити своєчасність встановлення НКРЕКП тарифу на послуги з централізованого водопостачання та водовідведення на 2019 рік для КП «Міськводоканал» та розглянути його в лютому 2019 року; внести зміни до порядку формування тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення, затвердженого Постановою НКРЕКП від 10 березня 2016 року № 302 та передбачити автоматичне корегування в тарифах витрат на електроенергію та природний газ в разі зміни вартості зазначених енергоносіїв; розглянути можливість встановлення для КП «Міськводоканал» тарифів на послуги з централізованого водопостачання та водовідведення органами місцевого самоврядування; ініціювати внесення змін до деяких Законів України щодо порядку встановлення тарифів.