007.jpg

Начальник управління освіти і науки Антоніна ДАНИЛЬЧЕНКО під час щопонеділкової апаратної наради прозвітувала про впровадження минулоріч заходів з енергозбереження у галузі «Освіта».

Свою доповідь посадовиця розпочала з того, що енергозбереження є одним з пріоритетних напрямків роботи міської ради, а разом із тим й управління освіти і науки.

Зокрема, повідомила Антоніна Данильченко, згідно з рішенням міської ради від 28 вересня 2016 року затверджено План дій сталого енергетичного розвитку міста Суми до 2025 року, який розроблено в рамках співпраці Сумської міської ради з проектом «Муніципальна енергетична реформа в Україні», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку USAID.

Минулоріч міська рада успішно пройшла сертифікацію системи енергетичного менеджменту у відповідності до стандарту ISO 50001, у чому значну роль відіграла галузь «Освіта». У січні ж цього року успішно пройдено наглядовий аудит і дію сертифіката продовжено.

Також начальник управління освіти і науки розповіла, що вже четвертий рік поспіль, починаючи з 2015 року, бюджетом забезпечується фінансування впровадження заходів з енергозбереження, а саме: заміна віконних блоків, утеплення зовнішніх огороджуючих конструкцій, улаштування автоматизованої системи моніторингу теплоспоживання будівель, проведено капітальний ремонт теплопунктів з улаштуванням системи погодозалежного регулювання.

«Цінним є те, що заклади освіти вже мають можливість відчувати підсумки своєї роботи. За результатами впровадження заходів з енергозбереження минулоріч зекономлено теплової енергії 3068,2 Гкал (5395,7 тис. грн.) та електричної – 164,4 тис. кВтгод (448,8 тис. грн.)», – сказала Антоніна Данильченко.

Посадовиця також зазначила, що у відповідності до «Програми підвищення енергоефективності в бюджетній сфері міста Суми на 2017-2019 роки» в освітніх закладах міста здійснено заміну віконних блоків, виконано утеплення даху та зовнішніх стін, капітальний ремонт теплових пунктів, встановлення автоматизованої системи моніторингу теплоспоживання будівель. Всього у 34 закладах освіти стовідсотково замінено віконні блоки, у 11 закладах – від 80% до 99%.

Начальник профільного структурного підрозділу розповіла, що минулого року управління капітального будівництва та дорожнього господарства здійснило комплексну термомодернізацію будівель закладів освіти, а саме: школи № 24, НВК №16. Часткову реконструкцію будівель шкіл № 22, № 25, № 29.

Зупинилась Антоніна Данильченко і на тих заходах з енергозбереження, які тривають нині. Так, наразі продовжується реалізація проекту «Підвищення енергоефективності в освітніх закладах м. Суми» у школах № 7, № 9, № 20. Здійснюється підготовчі роботи до проведення енергетичного аудиту 16 закладів дошкільної освіти відповідно до проекту «Підвищення енергоефективності у дошкільних навчальних закладах м. Суми».

За результатами впровадження енергосервісу у 10 закладах освіти зекономлено 352 Гкал теплової енергії.

Прикладом для інших галузей є те, що в освітніх закладах міста впроваджено централізований контроль за споживанням енергоресурсів за допомогою програмного продукту uMuni.

У 2019 році планується продовжувати впровадження енергоефективних заходів, у відповідності до Програми підвищення енергоефективності в бюджетній сфері міста Суми на 2017-2019 роки (6869,6 тис. гривень).