004.jpg

Виконавчий комітет на своєму позачерговому засіданні заслухав надавачів послуг з постачання природнього газу, тепло- та електроенергії щодо невідповідної інформації в платіжних документах.

Таке засідання ініціював міський голова Олександр ЛИСЕНКО, зважаючи на численні скарги сумчан щодо відображення в платіжках невідповідних сум за електро-, газо- та теплопостачання. Відтак, представників цих підприємств запросили на засідання виконавчого комітету аби роз’яснити причини завищених нарахувань і зняти соціальну напругу.

Олександр Лисенко наголосив: «Аби сумчан не ставити перед фактом щодо такого зростання сум в платіжках, треба пояснювати, чому відбуваються зміни в нарахуванні. Особливо це стосується пільговиків, які сплачують лише частину платежу. Тому мета сьогоднішнього засідання зобов’язати надавачів послуг більш тісно взаємодіяти з профільними структурними підрозділами міської ради задля того, аби платіжки від них не ставали для сумчан сюрпризами».

Директор ТОВ «Енера Суми» Ірина ЛОШАК доповіла про те, що всі особисті абонентські рахунки перейшли від ПАТ «Сумиобленерго» до ТОВ «Енера Суми», перерахунок переплачених коштів споживачами буде здійснюватися відповідно до заяви останніх, а питання щодо неврахування пільг в платіжних документах буде вирішено вже до березня.

Що ж до платіжок за газ, то через зміну Урядом норм споживання газу заднім числом, рахунки за газ, спожитий у січні, надійдуть із затримкою. Наразі фахівці ПАТ «Сумигаз» проводять перерахунки обсягів спожитого природного газу споживачам.

Також відповідно до Інвестиційної програми ПАТ «Сумигаз» цьогоріч у понад трьох тисяча сумських квартир мають встановити лічильники.

Зі свого боку заступник директора Дирекції «Котельня Північного промвузла» Ірина РИБАЛЬЧЕНКО зазначила, що платіжки за грудень минулого року були виставлені до 25 числа, через що споживачі за газ заплатили менше. Обсяги спожитої теплової енергії за решту днів, врахували вже у січні, у зв’язку з чим сума у платіжці зросла.

Заслухавши інформацію від надавачів послуг, члени «міського уряду» зобов’язали департамент інфраструктури міста її узагальнити та викласти як додаток до рішення виконавчого комітету. Та найголовніше - керівники підприємств з газо, тепло- та електропостачання при зміні у нарахуванні відповідних послуг мають оперативно інформувати департамент інфраструктури міста та департамент соціального захисту населення. Водночас, розміщувати оголошення на інформаційних стендах у будинках.

Принагідно очільник Сум наголосив, що з цією ж метою керівництво ПАТ «Сумигаз» має оприлюднити список тих будинків, де цьогоріч мають встановити загальнобудинкові лічильники.