003.jpg

Відділ екології, енергозбереження та розрахунків за енергоносії з посиланням на обласний центр з гідрометеорології інформує щодо стану забруднення атмосферного повітря в місті за лютий 2019 року.

Моніторинг викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря здійснювала лабораторія Сумського обласного центру з гідрометеорології.

Відбір проб атмосферного повітря здійснювався на трьох стаціонарних постах, які знаходяться за адресами: вул. Сумсько-Київських дивізій, 26 (ПСЗ № 3), вул. Харківська, 125 (ПСЗ № 4), вул. Металургів, 2 (ПСЗ № 5).

Упродовж минулого року відібрано та проаналізовано 1256 проб атмосферного повітря.

Середньорічні концентрації діоксиду азоту перевищували санітарні норми в атмосферному повітрі в 1,7 раза, пилу– в 1,5 раза. Інші інгредієнти, що визначались, нижче або на рівні санітарних норм.

Протягом звітного місяця на посту спостереження № 5 середньомісячний вміст діоксиду азоту перевищував рівень гранично допустимої концентрації в 2,2 раза.

Перевищення максимально разової граничнодопустимої концентрації зафіксовано по пилу в 1,2 раза 7 та 14 лютого при західному та південно-західному напрямку вітру зі швидкістю 1 м/с.

У порівнянні з січнем 2019 року збільшилася середньомісячна концентрація пилу, рівень забруднення діоксидом азоту, оксидом азоту, діоксидом сірки, формальдегідом зменшився, а оксидом вуглецю та аміаком залишився майже на попередньому рівні.

Високих та екстремально високих рівнів забруднення атмосферного повітря у лютому не спостерігалось.

Спостереження за рівнем радіаційного забруднення атмосферного повітря щоденно проводила авіаметеорологічна станція Суми. Радіаційний фон у лютому 2019 року у Сумах складав 12-13 мкР/год, що не перевищував допустимих значень.