0010.jpg

Фінансовий і соціальний стан Сум (8 – 15 квітня 2019 року).

Бюджет

Станом на 11 квітня до Загального фонду міського бюджету (без урахування офіційних трансфертів) надійшов 457,4 млн грн. (24,5% до плану на рік).

Сума недовиконання пропорційно 1/12 на поточну дату становить 70,6 млн грн. в тому числі за рахунок: податку на доходи фізичних осіб – 63,5 млн грн., акцизного податку – 9,3 млн гривень.

Сума недовиконання за розписом становить 34,2 млн грн. в тому числі за рахунок: податку на доходи фізичних осіб – 33,3 млн грн.; акцизному податку – 5,3 млн гривень.

У порівнянні з відповідним періодом минулого року надходження загального фонду міського бюджету (без урахування офіційних трансфертів) збільшилися на 40,7 млн гривень (або на 9,8%).

До Спеціального фонду міського бюджету (без урахування офіційних трансфертів) надійшло 22,8 млн грн. (20,6% до плану на рік) та на 4,8 млн грн. (або на 17,5%) менше надходжень за відповідний період 2018 року.

Надходження до бюджету розвитку склали 1,4 млн грн., що на 0,3 млн грн. (або на 32,3%) більше до плану пропорційно 1/12.

Офіційних трансфертів до Загального фонду надійшло 383,7 млн грн., що становить 92,4% до плану на січень-квітень за розписом, до Спеціального фонду – 3,5 тис. грн., що становить 90,8% до плану за розписом.

Плата за землю та комунальне майно

Протягом квітня надійшло від оренди комунального майна – 208,2 тис. грн., що складає 12,2% від планового завдання на місяць; плати за землю – 2,3 млн грн., що складає 15,5% від планового завдання на місяць; від продажу земельних ділянок – 200 тис. гривень.

З початку цього року надходження склали: від оренди комунального майна – 6,1 млн грн., що складає 89,8% від планового завдання на чотири місяці; плати за землю – 48,1 млн грн., що більше ніж надходження відповідного періоду минулого року на 5,9 млн грн. або на 14%; від продажу земельних ділянок – 347,2 тис. грн, що складає 60,5% від планового завдання на чотири місяці.

Заборгованість із заробітної плати

Протягом попереднього тижня (з 4 по 10 квітня) чотирма підприємствами-боржниками було виплачено 320,2 тис. грн. заборгованої заробітної плати, а саме: ТОВ «Сумське машинобудівне науково-виробниче об’єднання» – 127,3 тис. грн.; ТОВ «Суми – Цукор» – 90,2 тис. грн.; Представництво ЗАТ «Объединенные газопромышленные технологии «Искра-Авигаз» – 82,2 тис. грн. (заборгованість погашено у повному обсязі); ТОВ «Сумиспортінвест» – 20,5 тис. гривень.

Усього з початку березня цього року було погашено 426,9 тис. грн. заборгованості із заробітної плати, у тому числі: ТОВ «Суми – Цукор» – 189,2 тис. грн.; ТОВ «Сумське машинобудівне науково-виробниче об’єднання» – 135 тис. грн.; Представництво ЗАТ «Объединенные газопромышленные технологии «Искра-Авигаз» – 82,2 тис. грн. (заборгованість погашено у повному обсязі); ТОВ «Сумиспортінвест» – 20,5 тис. гривень.

Згідно з оперативною інформацією станом на 1 квітня прострочену заборгованість із заробітної плати на загальну суму 254,9 млн гривень.

Її накопичили 13 підприємств: п’ять – економічно активні (226,1 млн грн.), з них: ПАТ «Сумське машинобудівне науково-виробниче об’єднання» – 219,1 млн грн.; вісім – підприємства-банкрути (28,8 млн грн.), найбільшу питому вагу серед яких має ВАТ «Selmi» – 26,4 млн грн.; одне підприємство, яке фактично не веде діяльність, є економічно неактивним, за юридичною адресою не знаходиться (16,7 тис. гривень).

По п’яти підприємствах сума заборгованості із заробітної плати протягом 2018-2019 років залишається незмінною і становить 2235,1 тис. грн. або 0,9% загальної суми заборгованості на 1 квітня, з них: 2218,4 тис. грн. по чотирьох підприємствах – банкрутах та 16,7 тис. грн. по одному економічно неактивному підприємству.

Охорона здоров’я

У міському клінічному пологовому будинку Пресвятої Діви Марії за останній тиждень з’явилась на світ 57 дітей (за попередній тиждень – 55): хлопчиків – 32, дівчаток – 25.

Кількість сумчан, котрі звернулись до лікувальних закладів міста з приводу отримання травм, дещо збільшилась – 493 особи (проти 429 осіб на минулому тижні).

Ушкоджень, отриманих у побуті – 265, вуличних – 163, виробничих – один, спортивних – 18, інших – 46.

Також до лікувально-профілактичних закладів міста впродовж тижня звернулись 40 осіб–переселенців із Донецької та Луганської областей: усі дорослі, на амбулаторне лікування. Зареєстровано одне звернення від дорослого переселенця із АРК за амбулаторною медичною допомогою.

Медичної допомоги потребували 22 військовослужбовця, що перебував у зоні АТО, з них 17 проліковані амбулаторно, п’ятеро – стаціонарно. Телефонних дзвінків до психологів Телефону довіри суїцидологічного центру від військовослужбовців, які знаходилися в зоні АТО, та їх родичів не зареєстровано.

Всього з початку приписної компанії у комунальних медичних закладах Сум укладено 214182 декларації про вибір лікаря, що надає первинну медичну допомогу (Центр первинної медико-санітарної допомоги № 1 – 111010, Центр первинної медико-санітарної допомоги № 2 – 103172), що становить 80,7% приписного населення міста.

Освіта

У тренувальному тестуванні з математики та історії, проведеному на базі СНАУ, перевірили свої знання 1216 учнів 10-х класів.

Закладами освіти міста активно проводився благоустрій та озеленення територій, впорядкування газонів і клумб, парків і скверів.

Команди шкіл № 6, № 24 взяли участь в обласному етапі Всеукраїнського фестивалю-конкурсу «Молодь обирає здоров’я» і зайняли І та ІІ місце відповідно.

Учні 11-х класів змагались у ІІ міській мультимедійній олімпіаді з математики для учнів 11-х класів закладів загальної середньої освіти Сум. Найкращими стали вихованці класичної гімназії.

Команда міста виборола ІІ місце у обласних змаганнях у залік ХХVІІ спортивних ігор школярів (футзал дівчата).

Для юних художників шкіл міста організовано майстер-класи.

У міському етапі Всеукраїнського конкурсу «Моральний вчинок» переможцями стали учні шкіл № 4, № 6, № 9, № 10, № 12, № 15, № 24, № 26, № 29.

Майже 100 школярів взяли участь у ІІІ відкритому турнірі юних істориків. І місце за класичною гімназією та школи № 18.

Для формування навичок здорового способу життя та вміння захищати Україну учні 11-х класів були задіяні у міській спартакіаді серед допризовної молоді. Захід проводився на базі військової частини А1476, о. Чеха та школи № 6.

Проведено міський етап Всеукраїнського конкурсу робіт юних фотоаматорів «Моя Україно!», міську виставку-конкурс технічної творчості з виготовлення макетів української садиби «Колиска роду – українська хата», конкурс на кращий твір і малюнок з теми «Лісівники плекають ліс», міські змагання з легкоатлетичного семиборства серед закладів освіти міста.

Учні школи № 5 та вихованці учнівського лісництва Центру еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді взяли участь у Всеукраїнській акції «Майбутнє лісу у твоїх руках». Діти саджали дерева на території Могрицького лісництва, прибирали територію дендропарку та працювали на шкілці ДП «Сумське лісове господарство».

Директор Інформаційно-методичного центру та вчителі природничо-математичного циклу дев’яти шкіл міста відвідали Київський технічний ліцей у рамках міського проекту «Методичні мости – шляхи до співпраці».

Відновлено прийом дітей у заклади дошкільної освіти та групи компенсуючого типу.

Поведено семінар-нараду вчителів-логопедів, де директор Інклюзивно-ресурсного центру № 1 довела до відома присутніх порядок та графік прийому дітей, які мають порушення мовлення, спеціалістами ІРЦ для отримання висновку про комплексну психолого-педагогічну оцінку розвитку цих дітей.

Постійно діючою комісією міської ради вивчено організацію харчування вихованців дитячого садка № 33 «Маринка». Адміністрацію закладу зобов’язано усунути виявлені порушення.

На виконання рішення оперативного штабу з питань реагування на епідситуацію з кору, керівниками закладів освіти була повторно проведена роз’яснювальна робота щодо недопущення відвідування закладів освіти дітьми, які не отримали профілактичні щеплення проти кору.

Для заступників директорів школи ІІ-ІІІ ступенів організовано нараду з питань закінчення навчального року та підготовки до державної підсумкової атестації.

На базі гімназії № 1 тривали курси з української мови для населення, де викладають педагоги міста.

Представники управління освіти і науки та департаменту фінансів, економіки та інвестицій взяли участь у перевірці фінансово-господарської діяльності школи № 24 з питання використання бюджетних коштів, спрямованих на оплату комунальних послуг та енергоносіїв, ефективності організації моніторингу споживання води та енергоресурсів.

Систематично проводився прийом громадян.

Працював Телефон довіри для населення.

Ринок праці

З 5 по 11 квітня у пошуках роботи до міського центру зайнятості звернулись 206 осіб.

Чисельність зареєстрованих безробітних, які станом на 12 квітня перебували на обліку, складала 2482 особи із них 2130 (86%) отримували допомогу з безробіття.

За сприяння служби зайнятості з початку року працевлаштовано 1687осіб, з них зареєстрованих безробітних – 775.

Станом на 12 квітня розірвано 109 трудових договорів між приватними підприємцями та найманими працівниками, укладений до 1 січня 2015 року.

На виконання громадських робіт у 2019 році для інформування населення про надання житлових субсидій направлено 96 осіб з числа зареєстрованих безробітних, в тому числі: 36 – у КП «Зеленбуд»; 14 осіб – у КП «Спеціалізований комбінат»; 46 – у департамент соціального захисту населення. З початку року 11 осіб взяли участь у роботах тимчасового характеру, оплата яких здійснюється за кошти роботодавців.

Актуальна база вакансій станом на 12 квітня налічувала 917 одиниць: для робітників – 472, службовців – 370, осіб, які не мають професії або займали місця, що не потребують спеціальної підготовки – 75. Навантаження на одне вільне робоче місце зареєстрованих безробітних становило три особи.

151 особа проходила професійне навчання під замовлення роботодавця.