006.jpg

Фінансовий і соціальний стан Сум (6 – 13 травня 2019 року).

Бюджет

Станом на 10 травня до Загального фонду міського бюджету (без урахування офіційних трансфертів) надійшов 594,9 млн грн. (31,9% до плану на рік).

Сума недовиконання пропорційно 1/12 на поточну дату становить 61,6 млн грн. в тому числі за рахунок: податку на доходи фізичних осіб – 61,1 млн гривень.

Сума недовиконання за розписом становить 21,7 млн грн. в тому числі за рахунок: податку на доходи фізичних осіб – 27,8 млн гривень.

У порівнянні з відповідним періодом минулого року надходження загального фонду міського бюджету (без урахування офіційних трансфертів) збільшилися на 57 млн гривень (або на 10,6%).

До Спеціального фонду міського бюджету (без урахування офіційних трансфертів) надійшло 28,5 млн грн. (25,8% до плану на рік) та на 4,6 млн грн. (або на 14%) менше надходжень за відповідний період 2018 року.

Надходження до бюджету розвитку склали 2,4 млн грн., що на 1,2 млн грн. (або на 88,9 %) більше до плану пропорційно 1/12.

Офіційних трансфертів до Загального фонду надійшло 472 млн грн., що становить 86,1% до плану на січень-травень за розписом, до Спеціального фонду – 3,3 млн грн., що становить 39,5 % до плану за розписом.

Плата за землю та комунальне майно

Протягом травня надійшло плати за землю – 722 ,4 тис. грн., що складає 4,7% від планового завдання на місяць.

З початку цього року надходження склали: від оренди комунального майна – 8 млн грн., що складає 93,9% від планового завдання на п’ять місяців; від відчуження комунального майна – 792,7 тис. грн., що в 2,1 рази перевищує планове завдання на п’ять місяців; плати за землю – 61,8 млн грн., що більше ніж надходження відповідного періоду минулого року на 6,6 млн грн. або на 12%; від продажу земельних ділянок – 580,1 тис. грн, що складає 101% від планового завдання на п’ять місяців.

Станом на 7 травня вихідний залишок розподільчого рахунку міського бюджету по оренді комунального майна складав 70,5 тис. гривень.

Заборгованість із заробітної плати

З початку травня заборгованість із заробітної плати виплачували три роботодавці на загальну суму 1 млн грн., а саме: ТОВ «Суми - Цукор» – 850 тис. грн. (заборгованість погашено у повному обсязі), ТОВ «Сумське машинобудівне науково-виробниче об’єднання» – 143 тис. грн., ТОВ «Сумиспортінвест» – 56,6 тис. гривень.

Станом на 1 травня прострочену заборгованість із заробітної плати на загальну суму 269,3 млн грн. мали 12 підприємств міста.

З них п’ять – економічно активні (240,1 млн грн.), з них: ПАТ «Сумське машинобудівне науково-виробниче об’єднання» – 234,1 млн грн.; шість – підприємства-банкрути (28,7 млн грн.), найбільшу питому вагу серед яких має ВАТ «Selmi» – 26,4 млн грн.; одне підприємство, яке фактично не веде діяльність, є економічно неактивним, за юридичною адресою не знаходиться (16,7 тис. гривень).

Охорона здоров’я

У міському клінічному пологовому будинку Пресвятої Діви Марії за останній тиждень з’явилась на світ 38 дітей: хлопчиків – 22, дівчаток – 16.

Кількість сумчан, котрі звернулись до лікувальних закладів міста з приводу отримання травм, збільшилась – 528 осіб (проти 339 осіб на минулому тижні).

Ушкоджень, отриманих у побуті – 239, вуличних – 185, спортивних – 30, виробничих – два, дорожньо-транспортних – чотири, інших – 68.

Також до лікувально-профілактичних закладів міста впродовж тижня звернулись 16 осіб–переселенців із Донецької та Луганської областей: 14 – дорослі (на амбулаторне лікування – 12, на стаціонарне лікування –двоє), двоє дітей (звернення за стаціонарною допомогою). Звернення осіб із АРК за амедичною допомогою не зареєстровані.

Медичної допомоги потребували чотири військовослужбовця, що перебувли у зоні АТО, з них 1 пролікований амбулаторно, троє – стаціонарно. Телефонних дзвінків до психологів Телефону довіри суїцидологічного центру від військовослужбовців, які знаходилися в зоні АТО, та їх родичів не зареєстровано.

Всього з початку приписної компанії у комунальних медичних закладах Сум укладено 215484 декларацій про вибір лікаря, що надає первинну медичну допомогу (Центр первинної медико-санітарної допомоги № 1 – 112587, Центр первинної медико-санітарної допомоги № 2 – 102897), що становить 81,2% приписного населення міста.

Освіта

Педагоги, учні міста стали учасниками ходи від скверу Героїв Небесної Сотні до меморіалу «Вічна Слава», покладання квітів до могил загиблих у зоні АТО, братської могили «Мати-Батьківщина», могили загиблих польських воїнів, мітингу-реквієму «І подвигам не буде забуття». Почесну варту біля могил загиблих у зоні АТО, братської могили «Мати-Батьківщина», могили загиблих польських воїнів несли рої Центру військово-патріотичного виховання, школи № 10 і школи № 23. Учні школи № 7 святковим концертом, квітами та поробками привітали зі святом ветеранів, які перебувають у гериатричному пансіонаті для людей похилого віку. Вихованці школи № 22 святковими листівками привітали ветеранів, які знаходяться в Сумському обласному клінічному госпіталі для ветеранів. Під час акції «З добрим ранком, ветерани» школярі міста привітали зі святом більше 450 ветеранів, які проживають у мікрорайоні школи.

У закладах освіти проведено місячник військово-патріотичного виховання. Організовані години спілкування, святкові зустрічі, флеш-моби, уроки мужності із запрошенням ветеранів Другої світової війни, учасників бойових дій тощо.

В усіх школах міста 23 квітня проведено День Цивільного захисту. Відпрацьовано інструкцію зі швидкої та безпечної евакуації учасників освітнього процесу за різними ввідними, вироблені правильні алгоритми дій під час виникнення надзвичайних ситуацій природного, техногенного, суспільно-політичного характеру. До процесу були залучені учні, педагогічні колективи, представники ДСНС, патрульної поліції, Кінологічного центру, вибухотехнічної служби ГУНП та інших спеціалізованих служб.

Забезпечено супровід членів гуманітарної місії зі Швейцарії «Конвой 2019/1».

На базі гімназії № 1 організовано науково-практичний семінар «STEM-освіта: освітні рішення, можливості та перспективи розвитку» у рамках всеукраїнського фестивалю «STEM – весна». Навчалися завідувачі, вихователі закладів дошкільної освіти, керівники, учителі інформатики та початкових класів закладів загальної середньої та позашкільної освіти.

Сумські школярі взяли участь у відкритті в Сумській обласній універсальній науковій бібліотеці виставки «Тріумф людини. Мешканці України, які пройшли нацистські концтабори».

У міській виставці-конкурсі дизайнерського мистецтва «Сучасна садово-паркова скульптура» змагалися 14 закладів освіти. Перше місце посіли школи № 6, №10, дитячий садочок № 5.

У рамках заходів, присвячених Міжнародному дню сім’ї, Всесвітньому дню здоров’я, Дню Європи, Міжнародному дню захисту дітей, з метою формування шанобливого ставлення до національних надбань українського народу і фізичного розвитку нації, упровадження кращих українських та європейських культурних традицій проведено міський фестиваль дитячої творчості дошкільнят «Дитячі мрії».

Міський етап Всеукраїнського фестивалю дружин юних пожежних пройшов у гімназії № 1. Команди представляли тематичний виступ, використовуючи будь-які жанри сценічного мистецтва (музику, літературу, хореографію, пантоміму тощо).

Відбулася нарада для заступників директорів, відповідальних за організацію відпочинково-оздоровчої кампанії 2019 року, ЗНО.

Для соціальних педагогів проведена нарада щодо забезпечення шкільною та спортивною формами на 2019-2020 навчальний рік дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Тривають курси з української мови для населення, де викладають педагоги міста.

Систематично проводиться прийом громадян.

До департаменту фінансів, економіки та інвестицій надано інформацію щодо виконання природоохоронних заходів за І квартал 2019 року.

До Департаменту освіти і науки обласної державної адміністрації надано інформацію щодо стану розподілу та використання у 2019 році резерву коштів освітньої субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам, визначених розпорядженням Кабінету Міністрів України від 18.12.2018 року №1012-р; інформацію про фінансування професійно-технічних навчальних закладів м. Суми; інформацію щодо стану виплати заробітної плати працівникам закладів та установ освіти.

До органів державного управління статистики в Сумській області надано звіт по послугах.

Розпочато процедуру закупівлі путівок для оздоровлення дітей пільгових категорій, проведено розрахунки за спожиті енергоносії та комунальні послуги, отримані продукти харчування.

Нарахована та виплачена заробітна плата.

До фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності надано заяву-розрахунок для отримання матеріального забезпечення застрахованим особам.

Працює Телефон довіри для населення.

Ринок праці

З 3 по 10 травня у пошуках роботи до міського центру зайнятості звернулись 212 особи.

Чисельність зареєстрованих безробітних, які станом на 11 травня перебували на обліку, складала 2464 особи із них 2084 (85%) отримували допомогу з безробіття.

За сприяння служби зайнятості з початку року працевлаштовано 12160 осіб, з них зареєстрованих безробітних – 939.

Станом на 19 квітня розірвано 131 трудовий договір між приватними підприємцями та найманими працівниками, укладений до 1 січня 2015 року.

На виконання громадських робіт у 2019 році направлено 109 осіб з числа зареєстрованих безробітних, в тому числі: 41 – у КП «Зеленбуд»; 15 осіб – у КП «Спеціалізований комбінат»; 53 – у департамент соціального захисту населення. З початку року 15 осіб взяли участь у роботах тимчасового характеру, оплата яких здійснюється за кошти роботодавців.

Актуальна база вакансій станом на 11 травня налічувала 1040 одиниць: для робітників – 430, службовців – 515, осіб, які не мають професії або займали місця, що не потребують спеціальної підготовки – 95. Навантаження на одне вільне робоче місце зареєстрованих безробітних становило дві особи.

166 осіб проходили професійне навчання під замовлення роботодавця.