005.jpg

Під головуванням заступника міського голови Альони ДМІТРЄВСКОЙ відбулось засідання міської комісії з питань забезпечення погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат, реалізації державної політики щодо легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення.

Члени комісії розглянули ситуацію щодо погашення заборгованості із заробітної плати підприємствами міста станом на 1 травня поточного року.

Як повідомив начальник управління з питань праці Анатолій ЗАНЧЕНКО під час засідання, згiдно з інформацією, наданою Головним управлiнням статистики у Сумськiй областi, станом на 1 травня прострочену заборгованiсть iз заробiтної плати на загальну суму 272298,9 тис. грн. мали 13 підприємств міста, у тому числi п´ять економiчно активних підприємств, з яких 86,7% загальної суми заборгованостi по місту належить ПАТ «Сумське машинобудiвне науково- виробниче об'єднання ».

У порiвняннi з 1 квітня загальна сума заборгованостi iз заробітної плати по місту зросла на 16940,1 тис. грн. або на 6,6%. Однак кiлькiсть боржникiв не змiнилася.

Зростання заборгованостi iз заробітної плати вiдбулося внаслiдок збiльшення такої заборгованості на суму 17192,1 тис. грн. двома економiчно активними підприємствами, а саме ПАТ «Сумське НВО» – на 16157,5 тис, грн., ТОВ «Сумське машинобудiвне науково-виробниче об»єднання» – на 1034,6 тис. грн., та виникненням «нового» боржника – ПП «Сумський авторемонтний завод» на суму 101,6 тис. гривень.

Одночасно протягом квiтня частково зменшили суму заборгованостi iз заробiтної плати три підприємства міста, а саме: ТОВ «Суми-Цукор», ТОВ «Маш-Сервіс» та ТОВ «Сумиспортінвест».

На засіданні міської комісії уповноважений представник підприємства-боржника ПАТ «Сумське машинобудівне науково-виробниче об'єднання» Віталій БІЛОВОДСЬКИЙ прозвітував про вжиті заходи та перспективи погашення заборгованості по виплаті заробітної плати працівникам товариства. Зокрема Віталій Біловодський повідомив, що портфель замовлень Товариства на 2019 рік складають проекти, загальна вартістъ яких становить бiльш нiж $100 млн. Разом з тим частина проектiв, особливо українських, потребує наявностi значного обсягу оборотних коштiв. Так, по деяким контрактам виплата грошей складає понад 90 робочих днiв пiсля вiдвантаження продукцiї. Bci грошовi надходження, якi товариство одержує вiд реалiзацiії продукції та послуг, перш за все, спрямовуються на виплату заробiтної плати працівникам, виконання податкових зобов' язань, закупку сировини та комплектуючих для подальшого виконання виробничих завдань підприємства та укладених контрактів.

Новий склад керiвництва ПАТ докладає значних зусиль по вирiшенню питаннях з погашення заборгованості по виплаті заробітної плати робiтникам ПАТ. В рамках укладених договорів та своєчасного надходження коштiв по ним розроблені і впроваджуютъся наступнi заходи: протягом квiтня-грудня 2019 року виплачувати працюючим працiвникам Товариства по однiй заробiтнiй платi в мiсяць, не допускаючи збiльшення заборгованостi; з липня по грудень 2019 року планується погашення виниклої за попереднi перiоди заборгованостi з заробiтної перед робiтниками підприємства.

Також під час засідання комісії заслухали посадових осіб суб´єктів господарювання, у яких 30 і більше відсотків працівників працюють на умовах цивільно-правових договорів.

Начальник управління з питань праці Анатолій Занченко звернув увагу на безумовне дотримання суб´єктами господарювання вимог чинного трудового законодавства України в частині дотримання ними мінімальних трудових і соціальних гарантій для працюючих у них осіб.

Під час підведення підсумків Альона ДМІТРЄВСКАЯ наголосила на неприпустимості порушення роботодавцями законодавства з оплати праці, наявності фактів несвоєчасної або не у повному обсязі виплати заробітної плати найманим працівникам і зобов’язала керівників підприємств-боржників докласти усіх зусиль для максимальної виплати простроченої заборгованості із заробітної плати до кінця поточного року.