005.jpg

Відділ екології, енергозбереження та розрахунків за енергоносії з посиланням на обласний центр з гідрометеорології інформує щодо стану забруднення атмосферного повітря в місті у квітні.

Моніторинг викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря у Сумах здійснювала лабораторія обласного центру з гідрометеорології.

У квітні відбір проб атмосферного повітря відбувався на трьох стаціонарних постах спостережень за забрудненням (ПСЗ), які розташовані за адресами: вул. СКД, 26 (ПСЗ № 3), вул. Харківська, 125 (ПСЗ № 4), вул. Металургів, 2 (ПСЗ № 5).

Упродовж минулого місяця відібрано 1280 проб атмосферного повітря.

Середньомісячні концентрації по місту перевищували санітарні норми в атмосферному повітрі по пилу в 1,8 рази, діоксиду азоту в 1,6 рази. Інші інгредієнти, що визначались, нижче або на рівні санітарних норм.

За даними Сумського обласного центру з гідрометеорології у квітні на ПСЗ № 5 середньомісячний вміст по діоксиду азоту перевищував рівень ГДК в 2,5 раза.

Перевищення максимально разової ГДК зафіксовано по пилу в 1,2 рази на ПСЗ № 4 о 19:00 5 квітня при штилі; 11 квітня при північно-західному напрямку вітру зі швидкістю 1 м/с; 26 квітня при південно-західному напрямку вітру зі швидкістю 2 м/с. На ПСЗ № 5 перевищення в 1,2 та 1,4 рази було о 7:00 1 квітня при північно-західному напрямку вітру зі швидкістю 2 м/с; 22 квітня при штилі; 24 квітня при північно-західному напрямку вітру зі швидкістю 2 м/с; 26 квітня при штилі.

11 квітня на ПСЗ № 4 о 13:00 та 19:00 зафіксовано підвищення максимально разової концентрації, але нижче за ГДК, по діоксиду сірки при південно-східному напрямку вітру зі швидкістю 4 м/с та північно-західному напрямку вітру зі швидкістю 1 м/с відповідно.

У порівнянні з попереднім місяцем забруднення атмосферного повітря міста по пилу збільшилося, діоксиду азоту, оксиду вуглецю, формальдегіду зменшилося, а по оксиду азоту, діоксиду сірки та аміаку зосталося майже на попередньому рівні.

Високих та екстремально високих рівнів забруднення атмосферного повітря в квітні не спостерігалось.

Спостереження за рівнем радіаційного забруднення атмосферного повітря щоденно проводила авіаметеорологічна станція Суми. Радіаційний фон у квітні по м. Суми складав 11-13 мкР/год, і не перевищував допустимих значень.