002.jpg

Фінансовий і соціальний стан Сум (20 – 27 січня 2020 року).

Бюджет

Станом на 23 січня до Загального фонду бюджету Сумської міської ОТГ (без урахування офіційних трансфертів) надійшло 85,4 млн грн. (4,3% до плану на рік).

Сума недовиконання пропорційно 1/12 становила 26,2 млн грн. в тому числі за рахунок: податку на доходи фізичних осіб – 11,8 млн грн.; акцизного податку – 6,9 млн грн., земельного податку та орендної плати – 7,6 млн гривень.

Сума недовиконання за розписом становила 14,8 млн грн. в тому числі за рахунок: податку на доходи фізичних осіб – 2,2 млн грн.; акцизного податку – 3,5 млн грн.; земельного податку та орендної плати – 6,7 млн гривень.

До Спеціального фонду бюджету Сумської міської ОТГ (без урахування офіційних трансфертів) надійшов 1 млн грн. (1,3% до плану на рік) та на 2,1 млн грн. (або на 67,1%) менше надходжень за відповідний період 2019 року.

Офіційних трансфертів до Загального фонду надійшло 42,9 млн грн., що становить 99,5% до плану на січень за розписом.

Плата за землю та комунальне майно

Протягом січня надійшло: плати від оренди комунального майна – 424,6 тис. грн., що становить 23% від планового завдання на місяць; плати за землю – 3,1 млн грн., що складає 20,9% від планового завдання на місяць.

Заборгованість із заробітної плати

Згідно з оперативною інформацією, станом на 24 січня АТ «Сумське машинобудівне науково-виробниче об’єднання» сплатило поточну заборгованість із заробітної плати в сумі 10,3 млн грн., дочірнє підприємство «Завод обважнених бурильних та ведучих труб» – в сумі 3,7 млн гривень.

Охорона здоров’я

Протягом тижня в місті з’явилось на світ 40 дітей: хлопчиків – 18, дівчаток – 22.

Кількість сумчан, котрі звернулись до лікувальних закладів міста з приводу отримання травм, дещо зменшилась: 358 осіб проти 369.

Ушкоджень, отриманих у побуті, – 223, вуличних – 70, виробничих – сім, дорожньо-транспортних – п’ять, спортивних – 15, інших – 38.

З початку приписної кампанії у комунальних медичних закладах Сум укладено 220261 декларацію про вибір лікаря, що надає первинну медичну допомогу (КНП «ЦПМСД № 1» – 113572 КНП «ЦПМД № 2» – 106689), що становить 82,9% приписного населення міста.

Освіта

На базі СНАУ 1528 учнів 10-х класів закладів освіти міста випробували себе у пробному тестуванні з математики та історії. У Конгрес-центрі СумДУ 100 учнів 10–11-х класів стали учасниками проєкту «Місто, дружнє до дитини», де під час шести тренінгових занять психологи знайомили учнів з алгоритмом, який допоможе успішно витримати ЗНО.

Відбувся ІІІ міський краєзнавчий мультимедійний турнір з квестами і вікторинами, на якому була представлена 31 команда. Перемогу здобули учні школи № 1.

У позашкільних закладах провели міський вернісаж дитячих творчих робіт «Позашкільний заклад моєї мрії», де було представлено 150 робіт понад 70 вихованців позашкілля.

Команда школи № 17 взяла участь в обласному етапі Всеукраїнського спортивно-масового заходу «Cool Games», продемонструвавши впровадження інноваційних підходів до проведення уроків фізичної культури.

За результатами ІІІ (обласного) етапу Всеукраїнських учнівських олімпіад з економіки І місце посіли учні школи № 10 та класичної гімназії; з англійської мови – гімназії № 1, класичної гімназії; з правознавства – школи № 18, гімназії № 1; з математики – шкіл № 9, № 17, класичної гімназії; з географії – школи № 25.

Учні закладів освіти виконали завдання ІІІ (обласного) етапу Всеукраїнських учнівських олімпіад з фізики, хімії, біології, французької мови, російської мови та літератури.

Протягом тижня учні шкіл брали активу участь у роботі Шкіл «Юного олімпійця», готуючись до ІІІ та ІV етапів Всеукраїнських учнівських олімпіад.

Відбулось 15 методичних заходів, спрямованих на підвищення фахового рівня педагогів, результативності освітнього процесу.

За результатами моніторингу, станом на 24 січня на ГРВІ хворіли 2627 учнів (9,3% від загальної кількості школярів). Не функціонували 19 класів у дев’яти школах (школи № 2, № 7, № 23 (по одному класу), школа № 3, № 19, НВК № 11 (по два класи), школи № 15, № 20 (по три класи), школа № 22 (чотири класи). У закладах дошкільної освіти відсутні з причин хвороби 1089 дитини (10,2%).

Температурний режим у закладах освіти відповідав санітарно-гігієнічним вимогам.

Соціальний захист

Виконано перерахунок розміру житлової субсидії у зв’язку зі збільшенням тарифу на газопостачання (з 6,09768 грн/м³ на 6,91399 грн/м³) 28377 субсидіантам

Проведено в повному обсязі виплату усіх видів державної соціальної допомоги по додаткових відомостях за січень поточного року 389 одержувачам на суму 1,6 млн гривень.

Перераховано щомісячну адресну допомогу для покриття витрат на проживання 887 внутрішньо переміщеним особам, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг, основної заявки січня 2020 року на загальну суму 1,3 млн гривень.

КП «Електроавтотранс» за рахунок коштів бюджету Сумської міської ОТГ відшкодовано витрати за пільгове перевезення окремих категорій громадян в сумі 2,7 млн гривень.
Перераховано щомісячну компенсацію за пільгове забезпечення продуктами харчування за грудень 2019 року 1754 громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи І та ІІ категорії, на загальну суму 482,7 тис. гривень.

Профінансовано шість вищих навчальних закладів для забезпечення проведення виплати 783 студентам, яким призначено соціальну стипендію за січень на суму 1,2 млн гривень.

Для розгляду на засіданні комісії з питань, пов’язаних з отриманням житлових субсидій, призначенням державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям та по прийняттю рішень про включення до Єдиного державного автоматизованого реєстру осіб, які мають право на пільги, інформації про адресу фактичного місця проживання пільговика, підготовлено подання по 219 справах одержувачів житлової субсидії, які претендують на її отримання не враховуючи загальні вимоги порядку надання субсидії. В результаті роботи комісією прийнято позитивне рішення щодо надання субсидії 211 заявникам. До того ж по п’яти домогосподарствах припинено надання житлової субсидії у зв’язку із виявленими змінами в складі членів домогосподарства або в складі сім’ї членів домогосподарства, або пов’язанами із зміною місця реєстрації. Також комісією прийнято рішення надання одній особі пільг при оплаті за житлово-комунальні за місцем фактичного проживання, а не за місцем реєстрації.

Для розгляду на засіданні комісії з питань призначення (відновлення) соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам підготовлено пакети документів та подання щодо призначення щомісячної адресної допомоги на проживання та інших видів соціальних допомог 38 внутрішньо переміщеним особам. По всіх справах прийнято позитивне рішення щодо надання відповідних виплат.

Ринок праці

З 17 по 23 січня в пошуках роботи до міського центру зайнятості звернулись 209 осіб.

Чисельність зареєстрованих безробітних, які станом на 24 січня перебували на обліку, становила 2230 осіб, з яких 1883 (84%) отримували допомогу з безробіття.

За сприяння служби зайнятості з початку року працевлаштували 255 осіб, із них зареєстрованих безробітних – 115. Під замовлення роботодавців організували професійне навчання для 68 осіб.

Чотири особи взяли участь у роботах тимчасового характеру, оплата яких здійснюється за кошти роботодавців.

Станом на 24 січня розірвано 24 трудові договори між приватними підприємцями та найманими працівниками, укладені до 1 січня 2015 року.

Актуальна база вакансій станом на 24 січня налічувала711 одиниць: для робітників – 403, службовців – 243, осіб, які не мають професії або займали місця, що не потребують спеціальної підготовки, – 65. Навантаження на одне вільне робоче місце зареєстрованих безробітних становило три особи.