0012.jpg

Фінансовий і соціальний стан Сум (3 – 10 лютого 2020 року).

Бюджет

Станом на 1 лютого до Загального фонду бюджету Сумської міської ОТГ (без урахування офіційних трансфертів) надійшло 145,7 млн грн. (7,3% до плану на рік).

Сума недовиконання пропорційно 1/12 становила 21,6 млн грн. в тому числі за рахунок: податку на доходи фізичних осіб – 18,3 млн грн.; акцизного податку – 4 млн грн., земельного податку та орендної плати – 2 млн гривень.

Сума недовиконання за розписом становила 4,5 млн грн. в тому числі за рахунок: податку на доходи фізичних осіб – 3,8 млн грн.; єдиного податку – 2,7 млн гривень.

До Спеціального фонду бюджету Сумської міської ОТГ (без урахування офіційних трансфертів) надійшло 2,9 млн грн. (3,6% до плану на рік) та на 2,8 млн грн. (або на 48,9%) менше надходжень за відповідний період 2019 року.

Офіційних трансфертів до Загального фонду надійшло 42,9 млн грн., що становить 99,6% до плану на січень за розписом.

Плата за землю та комунальне майно

Протягом січня надійшло: плати від оренди комунального майна – 1,8 млн грн., що становить 99% від планового завдання на місяць; плати за землю – 14 млн грн., що складає 95,4% від планового завдання на місяць.

Заборгованість із заробітної плати

За оперативною інформацією з початку лютого заборгованість із заробітної плати виплачувалася лише АТ «Сумське НВО» (2,4 млн грн.).

Охорона здоров’я

Протягом тижня в місті з’явилось на світ 39 дитини: хлопчиків – 19, дівчаток – 20.

Кількість сумчан, котрі звернулись до лікувальних закладів міста з приводу отримання травм, дещо зменшилась: 382 особи проти 402.

Ушкоджень, отриманих у побуті, – 243, вуличних – 89, дорожньо-транспортних – п’ять, спортивних – 17, інших – 28.

З початку приписної кампанії у комунальних медичних закладах Сум укладено 220803 декларації про вибір лікаря, що надає первинну медичну допомогу (КНП «ЦПМСД № 1» – 113893, КНП «ЦПМД № 2» – 106910), що становить 83,2% приписного населення міста.

Освіта

Відбулась нарада для заступників директорів шкіл І–ІІІ ступеня з роз’ясненням основних тез проєкту Закону України «Про загальну середню освіту».

Спеціалісти управління освіти і науки взяли участь у прес-конференції з питань проведення ЗНО–2020 за участі директора Харківського регіонального центру оцінювання якості освіти Олександра СИДОРЕНКА.

За результатами ІІІ (обласного) етапу Всеукраїнських учнівських олімпіад з інформатики І місце посіли учні школи № 15.

Температурний режим у закладах освіти відповідав санітарно-гігієнічним вимогам.

Соціальний захист

Департаментом соціального захисту населення перераховано субсидію та пільги за січень (на 41,7 млн грн.) 30318 субсидіантам та 1566 пільговикам, які виявили бажання отримувати знижку на оплату житлово-комунальних послуг готівкою. Починаючи з 6 лютого, жителі міста мали можливість отримати дані кошти.

КП «Електроавтотранс» за рахунок коштів бюджету Сумської міської ОТГ відшкодовано витрати за пільгове перевезення окремих категорій громадян в сумі 2,5 млн гривень.

На виконання програми Сумської міської ОТГ «Милосердя» мешканці міста, якій виповнилось 100 років, з метою вшанування її з нагоди Дня народження, надано матеріальну допомогу в розмірі 5 тис. гривень.

Відповідно до програми Сумської міської ОТГ «Соціальна підтримка захисників України та членів їх сімей» чотирьом сім’ям загиблих (померлих) захисників України надано матеріальну допомогу на вирішення соціально-побутових питань (по 10 тис. грн. кожній).

Для розгляду на засіданні комісії з питань, пов’язаних з отриманням житлових субсидій, призначенням державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям та по прийняттю рішень про включення до Єдиного державного автоматизованого реєстру осіб, які мають право на пільги, інформації про адресу фактичного місця проживання пільговика, підготовлено подання по 64 справах одержувачів житлової субсидії, які претендують на її отримання не враховуючи загальні вимоги порядку надання субсидії. В результаті роботи комісією прийнято позитивне рішення щодо надання субсидії 56 заявникам. До того ж семи домогосподарствам припинено надання житлової субсидії у зв’язку із виявленими змінами в складі членів домогосподарства або в складі сім’ї членів домогосподарства, або пов’язані із зміною місця реєстрації.

Також в ході роботи комісії прийнято рішення про призначення державної соціальної допомоги малозабезпеченій сім’ї з урахуванням виняткових обставин, які склалися в родині, та про надання пільг при оплаті за житлово-комунальні послуги п’яти пільговикам за місцем їх фактичного проживання, а не за місцем реєстрації, в тому числі чотирьом учасникам бойових дій з числа учасників антитерористичної операції, з них одній особі з інвалідністю внаслідок війни.

Для розгляду на засіданні комісії з питань призначення (відновлення) соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам підготовлено пакети документів та подання щодо призначення щомісячної адресної допомоги на проживання та інших видів соціальних допомог 31 внутрішньо переміщеній особі. По всіх справах прийнято позитивне рішення щодо надання відповідних виплат.

Ринок праці

З 31 січня по 6 лютого в пошуках роботи до міського центру зайнятості звернулись 203 особи.

Чисельність зареєстрованих безробітних, які станом на 7 лютого перебували на обліку, становила 2282 особи, з яких 1935 (85%) отримували допомогу з безробіття.

За сприяння служби зайнятості з початку року працевлаштували 456 осіб, з них зареєстрованих безробітних – 208. Під замовлення роботодавців організували професійне навчання для 79 осіб.

На виконання громадських робіт у 2020 році направили 16 осіб: 12 – до КП «Зеленбуд», чотири – до департаменту соціального захисту населення.

Ще чотири особи взяли участь у роботах тимчасового характеру, оплата яких здійснюється за кошти роботодавців.

Станом на 7 лютого розірвано 36 трудових договорів між приватними підприємцями та найманими працівниками, укладених до 1 січня 2015 року.

Актуальна база вакансій станом на 7 лютого налічувала 604 одиниці: для робітників – 323, службовців – 222, осіб, які не мають професії або займали місця, що не потребують спеціальної підготовки, – 59. Навантаження на одне вільне робоче місце зареєстрованих безробітних становило чотири особи.