004.jpg

У квітні у Сумах відбудеться конкурс з визначення суб’єктів господарювання-виконавців комунальної послуги з вивезення побутових відходів, що утворюються на території Сумської міської об’єднаної територіальної громади.

Такий оголосив департамент інфраструктури міста.

«Новий конкурс проведемо на якісно новому рівні та із врахуванням зауважень та звернень сумчан, – наголошує міський голова Олександр ЛИСЕНКО. – Ми враховували думку містян та фахівців, і маємо створити умови для відбору саме таких перевізників, які надаватимуть якісні послуги та будуть зацікавлені у впровадженні роздільного збору сміття».

Умови проведення конкурсу та критерії відбору перевізників змінилися, беручи до уваги новації у законодавстві та аналіз звернень та пропозицій, отриманих від сумчан.

Перш за все, збільшилася територія, яку обслуговуватимуть перевізники, адже торік було створено Сумську міську об’єднану територіальну громаду, тож тепер тверді побутові відходи вивозитимуть і з сіл Піщанського старостинського округу.

Більш жорстко виписані вимоги до спецтехніки, яка має вивозити сміття, зокрема щодо недопущення просочення фільтрату.

Перевізники також зобов’язуються не лише прибирати сміття з майданчиків, але й облаштовувати їх відповідно до нормативів, слідкувати за їх технічним станом.

Серед вимог до майданчиків – встановлення окремої ємності для складування небезпечних відходів: використаних батарейок, люмінесцентних ламп тощо.

Також увага приділена зобов’язанням перевізників щодо роздільного збору сміття.

Вони стосуються і вивезення ТПВ з приватного сектору. Так, перевізник може запропонувати мешканцям надання принаймні двох окремих пакетів для різних фракцій сміття, або ж міні-контейнерів для розділення відходів, з подальшим роздільним вивезенням.

Конкурс відбудеться 9 квітня.