006.jpg

Фінансовий і соціальний стан Сумської міської ОТГ (2 – 9 березня 2020 року).

Бюджет

Станом на 12 березня до Загального фонду бюджету Сумської міської ОТГ (без урахування офіційних трансфертів) надійшло 361,8 млн грн. (18% до плану на рік).

Сума недовиконання пропорційно 1/12 становила 28,6 млн грн. в тому числі за рахунок: податку на доходи фізичних осіб – 28,2 млн грн.; акцизного податку – 4,1 млн грн., земельного податку та орендної плати – 5,8 млн гривень.

Сума недовиконання за розписом становила 12,4 млн грн. в тому числі за рахунок: податку на доходи фізичних осіб – 7,8 млн грн.; єдиного податку – 7,3 млн грн., земельного податку та орендної плати – 5,3 млн гривень.

До Спеціального фонду бюджету Сумської міської ОТГ (без урахування офіційних трансфертів) надійшло 11 млн грн. (13,7% до плану на рік) та на 4,8 млн грн. (або на 30,2%) менше надходжень за відповідний період 2019 року.

До бюджету розвитку надійшло 0,6 млн грн. (кошти пайової участі у розвитку інфраструктури населеного пункту – 0,2 млн грн., від відчуження майна – 0,4 млн грн.), що на 0,2 млн грн. (або на 38,8 %) більше до планових розрахунків на поточну дату за розписом.

Офіційних трансфертів до Загального фонду надійшло 138,7 млн грн., що становить 99,5% до плану на січень–березень за розписом.

Плата за землю та комунальне майно

Протягом березня надійшло: плати від оренди комунального майна – 122,3 млн грн., що становить 6,3% від планового завдання на місяць; від відчуження комунального майна – 344,4 тис. грн., що становить 125,2% від планового завдання на місяць; плати за землю – 1,5 млн грн., що складає 9,5% від планового завдання на місяць.

З початку року надходження склали: від оренди комунального майна – 4,1 млн грн. (72,2% від планового завдання на три місяці); від сплати за землю – 31,6 млн грн. (66,2% від планового завдання на три місяці).

Заборгованість із заробітної плати

За оперативними даними, станом на 1 березня прострочену заборгованість із заробітної плати на загальну суму 320,1 млн грн. мали 12 підприємств міста: 291,3 млн грн. (або 91%) – шість економічно активних підприємств; 28,7 млн грн. (або 9%) – шість підприємств-банкрутів.

За оперативною інформацією, у березні заборгованість із заробітної плати виплачували два економічно активні підприємства-боржники: АТ «Сумське НВО» (23,8 млн грн.), ДП «Завод обважнених бурильних та ведучих труб» (860 тис. грн.).

Охорона здоров’я

Протягом тижня в місті з’явилась на світ 37 дітей: хлопчиків – 21, дівчаток – 16.

Кількість сумчан, котрі звернулись до лікувальних закладів міста з приводу отримання травм, дещо збільшилась: 424 особи проти 397.

Ушкоджень, отриманих у побуті, – 255, вуличних травм – 103, дорожньо-транспортних – одна, спортивних – 33, інших – 32.

З початку приписної кампанії у комунальних медичних закладах Сум укладено 221154 декларації про вибір лікаря, що надає первинну медичну допомогу (КНП «ЦПМСД № 1» – 114763, КНП «ЦПМД № 2» – 107391), що становить 83,7% приписного населення міста.

Освіта

До оголошення карантину на базі міського центру еколого-натуралістичної творчості молоді, міського центру науково-технічної творчості учнівської молоді (ЦНТТМ) провели міський етап Всеукраїнської виставки-конкурсу технічної творчості учнівської молоді «Наш пошук і творчість тобі, Україно!». І місце посіли вихованці ЦНТТМ та школи № 10.

Учні закладів загальної середньої освіти та вихованці закладів позашкільної освіти взяли участь у міському етапі обласного конкурсу з виготовлення діючих моделей судно-, авто- та авіатехніки.
У закладах загальної середньої освіти відбувся тиждень географії та економіки та Всесвітній тиждень грошей.

У школі № 22 із метою поліпшення національно-патріотичного виховання учнів провели І етап фізкультурно-патріотичного фестивалю школярів «Козацький гарт».

Учителі географії шкіл № 7, № 15 з метою обміну педагогічним досвідом взяли участь в обласній школі педагогічної майстерності.

Температурний режим у закладах освіти відповідав санітарно-гігієнічним вимогам.

Соціальний захист

У відповідності до програми Сумської міської ОТГ «Соціальна підтримка захисників України та членів їх сімей» чотирьом захисникам України, сім’ї яких опинилися в складних життєвих обставинах, надано матеріальну допомогу на 16,7 тис. гривень.

Перераховано щомісячну грошову допомогу (в розмірі прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку) за березень 228 дітям загиблих (померлих) захисників України.

На виконання програми Сумської міської ОТГ «Милосердя» двом сім’ям, в яких виховуються діти, хворі на онкологічні та онкогематологічні захворювання, надано одноразову матеріальну допомогу для придбання лікарських засобів, виробів медичного призначення та проведення обстежень, на 134 тис. грн. (по 67 тис. грн. кожній сім’ї).

Проведено виплату одноразової матеріальної допомоги 10 Почесним донорам України донорам України.

Забезпечено виплату щомісячних соціальних гарантій для 22 жителям Сумської міської ОТГ за березень на 60,4 тис. грн., зокрема виплачено грошову допомогу семи особам, яким виповнилося 100 і більше років (по 819 грн. або 50% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність); особі з інвалідністю І групи з дитинства, майстру спорту України з пауерліфтингу та армспорту, Чемпіону України та Європи з пауерліфтингу (1638 грн. або 100% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність) та 13 дітям з інвалідністю, хворим на фенілкетонурію, та дитині, хворій на бульозний епідермоліз (по 3 тис. грн. кожній).

Для розгляду на засіданні комісії з питань, пов’язаних з отриманням житлових субсидій, призначенням державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям та по прийняттю рішень про включення до Єдиного державного автоматизованого реєстру осіб, які мають право на пільги, інформації про адресу фактичного місця проживання пільговика, підготовлено подання по 26 справах одержувачів житлової субсидії, які претендують на її отримання не враховуючи загальні вимоги порядку надання субсидії, з яких по 20 комісією прийнято позитивне рішення. До того ж по п’яти домогосподарствам припинено надання житлової субсидії у зв’язку із виявленими змінами в складі членів домогосподарства або в складі сім’ї членів домогосподарства, або пов’язані із зміною місця реєстрації. Також в ході роботи комісії прийнято рішення про призначення державної соціальної допомоги малозабезпеченій сім’ї з урахуванням виняткових обставин, які склалися в родині, та про надання пільг при оплаті за житлово-комунальні послуги учаснику бойових дій з числа учасників антитерористичної операції за місцем його фактичного проживання, а не за місцем реєстрації.

Для розгляду на засіданні комісії з питань призначення (відновлення) соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам підготовлено пакети документів та подання щодо призначення щомісячної адресної допомоги на проживання та інших видів соціальних допомог 22 внутрішньо переміщеним особам, по яких комісією прийнято позитивне рішення щодо надання відповідних виплат.

Ринок праці

З 6 по 12 березня в пошуках роботи до міського центру зайнятості звернулось 105 осіб.

Чисельність зареєстрованих безробітних, які станом на 13 березня перебували на обліку, становила 2241 особа, з яких 1918 (86%) отримували допомогу з безробіття.

За сприяння служби зайнятості з початку року працевлаштували 878 осіб, з них зареєстрованих безробітних – 459. Під замовлення роботодавців організували професійне навчання для 124 осіб.

На виконання громадських робіт у 2020 році направили 16 осіб: 12 – до КП «Зеленбуд», чотири – до департаменту соціального захисту населення. Ще сім осіб взяли участь у роботах тимчасового характеру, оплата яких здійснюється за кошти роботодавців.

Станом на 12 березня розірвано 54 трудові договори між приватними підприємцями та найманими працівниками, укладених до 1 січня 2015 року.

Актуальна база вакансій станом на 13 березня налічувала 700 одиниць: для робітників – 394, службовців – 246, осіб, які не мають професії або займали місця, що не потребують спеціальної підготовки, – 60.

Навантаження на одне вільне робоче місце зареєстрованих безробітних становило три особи.