001.jpg

Міська рада ухвалила Положення про здійснення закупівель товарів і послуг виконавчими органами, комунальними закладами, установами та підприємствами Сумської міської ради у системі електронних державних закупівель ProZorro.

Положення тимчасове й діятиме до 31 липня поточного року. Як зауважив заступник міського голови Віктор ВОЛОНТИРЕЦЬ, такі терміни визначили тому, що з 1 серпня 2016 року відповідну діяльність повністю регулюватиме Закон «Про публічні закупівлі».

А от щодо дати початку роботи в системі електронних державних закупівель у сесійній залі виникла дискусія. Віктор Волонтирець запропонував підтримати пропозицію, щодо перенесення термінів роботи в цій платформі з 1 квітня, як було визначено рішенням міської ради від 24 лютого, на 1 травня, оскільки розпорядники коштів поки повністю не готові до цієї процедури. Депутат Андрій КРАМЧЕНКОВ висловив побоювання, що цей місяць буде використаний розпорядниками коштів для укладання угод в обхід системи електронних закупівель. Відтак, запропонував встановити на цей час заборону на великі угоди. За якнайшвидше запровадження ProZorro висловились і ряд інших депутатів. Так, Максим ГАЛИЦЬКИЙ запропонував відкласти старт лише на сім днів. Підтримав колегу й Дмитро ЛАНТУШЕНКО.

Зваживши на думки обох сторін, міський голова Олександр ЛИСЕНКО вийшов із пропозицією визначити датою впровадження в Сумах системи електронних державних закупівель 25 квітня. Його підтримали 24 обранці.

Нагадаємо, ProZorro — це система, створена з ініціативи громадських організацій, комерційних майданчиків, державних органів та підприємців. Мета — прозоре і ефективне витрачання державних коштів, а також запобігання корупції завдяки громадському контролю та розширенню кола постачальників.

Оператором системи є міжнародна некомерційна організація Transparency International. Після завершення пілотного проекту, центральна база даних (ЦБД) буде передана державі безкоштовно і безумовно — що затверджено всіма учасниками проекту у вигляді меморандуму про співпрацю.