004.jpg

Фінансовий і соціальний стан Сумської міської ТГ (21 – 28 вересня 2020 року).

Бюджет

Станом на 24 вересня до Загального фонду бюджету Сумської міської ТГ (без урахування офіційних трансфертів) надійшло 1,3 млрд грн. (65,6% до плану на рік).

Сума недовиконання пропорційно 1/12 становила 149,9 млн грн. у тому числі за рахунок: податку на доходи фізичних осіб – 95 млн грн.; земельного податку та орендної плати – 28,3 млн грн., єдиного податку – 26,5 млн грн., плати за надання адміністративних послуг – 5,8 млн гривень.

Сума недовиконання за розписом становила 114,2 млн грн. у тому числі за рахунок: податку на доходи фізичних осіб – 66 млн грн., єдиного податку – 22,5 млн грн., земельного податку та орендної плати – 30,3 млн грн., плати за надання адміністративних послуг – 5,2 млн гривень.

До Спеціального фонду бюджету Сумської міської ТГ (без урахування офіційних трансфертів) надійшло 40,7 млн грн. (49,4% до плану на рік) та на 33,9 млн грн. (або на 45,5%) менше надходжень за відповідний період 2019 року.

До бюджету розвитку надійшло 7,9 млн грн.: кошти від відчуження майна – 5 млн грн., від продажу земельних ділянок – 1,1 млн грн., кошти пайової участі у розвитку інфраструктури населеного пункту – 1,8 млн гривень.

Офіційних трансфертів до Загального фонду надійшло 364,4 млн грн., що становить 99,8% до плану на січень-вересень за розписом, до Спеціального фонду – 72,3 млн. грн., що становить 98,8% до плану на січень-вересень за розписом.

Плата за землю та комунальне майно

Протягом вересня надійшло: від оренди комунального майна – 1,9 млн грн., що становить 99,1 % від планового завдання на місяць; плати за землю – 4,4 млн грн., що становить 27% від планового завдання на місяць; відчуження комунального майна – 174,2 тис. грн, що становить 63,3 % від планового завдання на місяць.

З початку року надходження склали: від оренди комунального майна – 17,2 млн грн. (101,6% від планового завдання на дев’ять місяців); від відчуження комунального майна – 5 млн грн. (199,5% від планового завдання на дев’ять місяців); плати за землю – 112,1 млн грн. (76,7% від планового завдання на дев’ять місяців); від продажу земельних ділянок – 1,05 млн грн. (100% від планового завдання на рік).

Охорона здоров’я

Протягом тижня в місті з’явилась на світ 43 дитини: хлопчиків – 19 дівчаток – 24.

Кількість сумчан, котрі звернулись до лікувальних закладів міста з приводу отримання травм, зменшилась: 432 осіб проти 504.

Ушкоджень, отриманих у побуті, – 210, вуличних травм – 176, виробничих – одна, дорожньо-транспортних – шість, спортивних – 15, інших – 24.

З початку приписної кампанії у комунальних медичних закладах Сум укладено 218787 декларацій про вибір лікаря, що надає первинну медичну допомогу (КНП «ЦПМСД № 1» – 108850, КНП «ЦПМД № 2» – 109937), що становить 82,8% приписного населення міста. 

Освіта

Заклади освіти міста здійснювали освітній процес у відповідності до планів роботи.

У ТОП-200 шкіл України за результатами ЗНО 2020 року увійшли: класична гімназія (49 місце); ССШ №10 (156 місце) та гімназія №1 (184 місце).

У закладах дошкільної освіти функціонують 447 груп для дітей, категорій, яких визначені рішенням виконавчого комітету Сумської міської ради. Всього садочки відвідує 6178 дітей.

Станом на 24 вересня на самоізоляції перебуває 30 класів (263 учня) та 75 працівників.

Продовжувались ремонтні роботи у 9 закладах освіти, а саме: капітальний ремонт харчоблоку ССШ № 9; капітальний ремонт «Монтаж системи пожежної сигналізації» у ССШ № 17; капітальний ремонт покрівлі ЗЗСО № 21; капітальний ремонт їдальні ЗОШ № 23; капітальний ремонт спортивного майданчику гімназія № 1; капітальний ремонт пральні ЗДО № 3; капітальний ремонт приміщень ЗДО № 29; капітальний ремонт фойє МНВК; капітальний ремонт санвузла ПДЮ.

На реалізацію програми «Спроможна школа для кращих результатів» станом на 24 вересня освітніми закладами міста освоєно коштів у сумі – 352,5 тис. грн.

Соціальний захист

Департамент продовжував роботу в режимі, організованому в умовах карантину: особисті прийоми громадян не проводились, документи приймались за допомогою пошти або через електронні сервіси; оформлення окремих видів державної соціальної допомоги, які потребують виключно особистого подання заявниками документів, забезпечувалось із дотриманням безпечних умов для працівників.

Проведено виплату усіх видів державної соціальної допомоги за поточний місяць по додаткових відомостях 801 одержувачу на 3,8 млн гривень.

Перераховано щомісячну адресну допомогу для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг, за вересень 895 внутрішньо переміщеним особам на 1,3 млн гривень.

«Чорнобильцям» 2 категорії (654 особи) в повному обсязі перераховано щомісячну компенсацію за пільгове забезпечення продуктами харчування за серпень у (140 тис. грн.).

КП «Електроавтотранс» за рахунок коштів територіальної громади відшкодовано витрати за пільгове перевезення окремих категорій громадян у сумі 1656,9 тис. гривень.

Профінансовано шість вищих навчальних закладів для забезпечення проведення виплати 523 студентам, яким призначено соціальну стипендію за вересень, на суму 870,1 тис. гривень.

За рахунок коштів територіальної громади надавачам послуг та об’єднанням співвласників багатоквартирних будинків проведено відшкодування витрат за серпень за надані пільги на оплату житлово-комунальних послуг окремим громадянам, пільги яким встановлені рішенням міської ради, на загальну суму 108,5 тис. грн., а також за надані в звітному місяці пільги з оплати послуг зв’язку в сумі 101,5 тис. гривень.

На виконання програми Сумської міської територіальної громади «Милосердя» 421 громадянину, який постраждав внаслідок Чорнобильської катастрофи категорії 2, перераховано одноразову матеріальну допомогу в розмірі 500 гривень.

До Дня партизанської слави чотирьом ветеранам підпільно-партизанського руху в роки Другої світової війни надано матеріальну допомогу в розмірі по 1 тис. гривень.

З метою стимулювання дітей з багатодітних сімей до здобуття ними вищої освіти забезпечено виплату одноразової матеріальної допомоги дітям з багатодітних сімей, які в 2020 році вступили до закладів вищої освіти. Всього після 1 вересня п’ять сімей надали документи щодо вступу їхніх дітей до закладів вищої освіти, яким і перераховано допомогу на загальну суму 10,9 тис. грн. (в розмірі прожиткового мінімуму на дитину відповідного віку).

У відповідності до програми Сумської міської територіальної громади «Соціальна підтримка захисників України та членів їх сімей» 37 сім’ям учасників бойових дій, які фактично проживають за адресою: м. Суми, вул. Г. Кондратьєва, 165, проведено відшкодування вартості спожитих житлово-комунальних послуг за серпень на загальну суму 6,3 тис. гривень.

У режимі відеозв’язку проведено планові засідання комісії з питань, пов’язаних з отриманням житлових субсидій, призначенням державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям та по прийняттю рішень про включення до Єдиного державного автоматизованого реєстру осіб, які мають право на пільги, інформації про адресу фактичного місця проживання пільговика та комісії з питань призначення (відновлення) соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам.

Для розгляду першою було підготовлено подання по семисправах одержувачів житлової субсидії. У підсумку комісією, враховуючи рішення виконавчого комітету від 7 липня 2020 року № 342, по одній справі прийнято позитивне рішення на призначення житлової субсидії без врахування акту обстеження матеріально-побутових умов проживання. По шести домогосподарствах припинено надання житлової субсидії як за результатами проведених перевірок достовірності наданої заявниками інформації, яка використовується для визначення права на отримання даного виду допомоги, так і у зв’язку зі зміною складу членів домогосподарства. Також комісією ухвалено рішення про надання пільг при оплаті за житлово-комунальні послуги трьом учасникам бойових дій з числа учасників антитерористичної операції за місцем їх фактичного проживання, а не за місцем реєстрації.

Для розгляду на комісії з питань призначення (відновлення) соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам було підготовлено пакети документів та подання щодо призначення щомісячної адресної допомоги на проживання та інших видів соціальних допомог 21 внутрішньо переміщеній особі. Усім комісією без складання акту обстеження по підтвердженню фактичного місця проживання такої особи прийнято позитивне рішення щодо надання відповідних виплат.

Тривала робота з підприємствами, які здійснюють виготовлення засобів реабілітації, щодо забезпечення осіб з інвалідністю технічними та іншими засобами реабілітації. Протягом тижня по актах виконаних робіт перераховано виробникам 202,2 тис. гривень.

Ринок праці
З 18 по 24 вересня в пошуках роботи до міського центру зайнятості звернулась 121 особа.

Чисельність зареєстрованих безробітних, які станом на 25 вересня перебували на обліку, становила 3552 особи, із яких 3149 (89%) отримували допомогу з безробіття.

За сприяння служби зайнятості з початку року працевлаштували 2853 особи, з них зареєстрованих безробітних – 2218. Під замовлення роботодавців організували професійне навчання для 177 осіб.

На виконання громадських робіт у 2020 році направили 36 осіб із числа зареєстрованих безробітних: 25 – до КП «Зеленбуд», п’ятьох – до КП «Спецкомбінат», шістьох – до департаменту соціального захисту населення.

Ще 12 осіб взяли участь у роботах тимчасового характеру, оплата яких здійснюється за кошти роботодавців.

Станом на 25 вересня розірвано 226 трудових договорів між приватними підприємцями та найманими працівниками, укладених до 1 січня 2015 року.

Актуальна база вакансій станом на 25 вересня налічувала 667 одиниць: робітників – 381, службовців – 211, для осіб, які не мають професії або займали місця, що не потребують спеціальної підготовки, – 75.

Навантаження на одне вільне робоче місце зареєстрованих безробітних становило п’ять осіб.

По допомогу з часткового безробіття на період карантину звернувся 471 роботодавець щодо 2608 працівників.

Від фізичних осіб підприємців, які не мають найманих працівників, на виплату допомоги з часткового безробіття прийнято 3483 пакети документів. Прийнято рішення про її надання 3432 роботодавцям.