002.jpg

Під час щопонеділкової апаратної наради начальник управління освіти і науки Антоніна ДАНИЛЬЧЕНКО прозвітувала про виконання доручення міського голови про надання інформації про перспективи заповнюваності дошкільних закладів та необхідності розширення мережі ДНЗ з урахуванням будівництва нових будинків у районі «Еспланади».

 Як зазначила начальник управління освіти і науки Антоніна Данильченко, питання побудови дошкільних навчальних закладів у районі «Еспланади» було опрацьоване працівниками управління.

«Проєктна потужність закладів дошкільної освіти, які розташовані найближче, така: ДНЗ № 6 «Метелик» – розраховано на 240 місць, а заповнено 286; ДНЗ № 19 «Рум’янек» – побудовано заклад на 280 місць, а 345 діток виховується; ДНЗ № 18 «Зірниця» – на 280 місць було передбачено садочок, проте зараз там навчаються 360 малюків. Також у нас ведеться електронна реєстрація до закладів дошкільної освіти. На 2021 рік уже подаються заявки також: до «Метелика» надійшло 46 заявок, до «Зірниці» – 92, до «Рум’янека» – 119. Починають подавати заявки і ті мешканці, які планують проживати у будинках в районі «Еспланади», – доповіла посадовець.

Також вона повідомила, що відповідний проєкт будівництва дошкільного навчального закладу уже розглядався управлінням освіти і науки, адже однозначно зрозуміло, що необхідність у ньому є.

«Місяцем раніше ми розглядали всі пропозиції Сумської міської ради та погоджували проєкт блокованого типу ясель-садків на 220 і 180 місць у мікрорайоні «Еспланада». Потім надали цю інформацію до міської ради та до «Сумбуду». Висновок – садочок тут потрібен, без нього не обійтися, бо у новому мікрорайоні повинен бути свій ДНЗ. А так їх аж два – на 220 та на 180 місць за новим проєктом, де враховані усі нові вимоги», – сказала Антоніна Данильченко.

Начальник управління освіти і науки додала, що є ще близько 150 вільних місць у дитячих садках міста. Але ці дошкільні навчальні заклади розташовані далеко від нового мікрорайону «Еспланада». А питання побудови нових садочків є логічним, адже необхідно вирішувати потреби мешканців таким чином, щоб їм було комфортно та зручно.

Міський голова Олександр Лисенко зауважив, що це питання необхідно нагально розглянути з депутатами: «Для того, щоб нам зараз почати будівництво – необхідно пройти деякі процедури всіх комісій. Із 1.01.2021 року на рівні держави було відмінено зарахування пайових коштів від нового будівництва. Але у нас є підписаний договір із «Сумбуд» на будівництво нового садочка. Проєкт ними наданий, вони не відмовляються, земельна ділянка 1,4 га також є, яка перебуває у підприємства в користуванні. Тому вони готові розпочинати етап будівництва».

Як узагальнив очільник міста, для початку роботи підприємству необхідно опрацювати деякі процедури. У зв’язку з цим він надав доручення начальнику управління капітального будівництва опрацювати процедуру початку будівництва і взаємовідносин між міською владою та підприємством по спільному проєкту будівництва садочка на території мікрорайону «Еспланада».

«Садочок дійсно там потрібний – частково і для вулиці Харківської. Там можна буде мати додаткові можливості. Доручення знімаю з контролю, починаємо нове будівництво», – підсумував міський голова.