0012.jpg

Кредитний рейтинг Сумської міської територіальної громади підтверджено на рівні uaА– з прогнозом «у розвитку» та рейтинг інвестиційної привабливості – на рівні invА–.

Про це повідомило Національне рейтингове агентство ІВІ-Rating за підсумками опрацювання даних за 2020 рік.

Такі рівні рейтингів відображають високу спроможність громади розраховуватися за своїми зобов'язаннями та високу інвестиційну привабливість.

Прогноз «у розвитку» вказує на вірогідність зміни кредитного рейтингу протягом року. На даний час такий прогноз застосовується до усіх суб’єктів рейтингування муніципального сектору. Він обумовлений посиленням невизначеності щодо дії органів влади і господарюючих суб’єктів на тлі загострення епідеміологічної ситуації в Україні та світі.

Позначка «-» вказує на проміжну категорію рейтингу відносно основної категорії.

При оновленні рейтингів було враховано:

  • Структуру економічного комплексу та динаміку ключових показників
  • Ефективність фінансової політики та показники бюджету
  • Інвестиційний потенціал

Зокрема, у повідомленні зазначається, що власні доходи бюджету громади за результатами 2020 року зросли на 5,0% у порівнянні з 2019 роком, та сформували 76,2% від загального обсягу доходів бюджету Сумської міської ТГ проти 62,6% за результатами 2019 року.

Показник податкоспроможності бюджету Сумської міської ТГ (ПДФО на 1 мешканця) є вищим за середній по країні, через що бюджет залишається бюджетом-донором, перерахувавши до державного бюджету реверсну дотацію –108 116,6 тис. грн за 2020 рік.

Дефіцит бюджету громади за 2020 рік склав 10871,3 тис. грн, що головним чином пояснюється направленням на видатки вільного залишку коштів бюджету Сумської міської ТГ відповідно до частини четвертої статті 14 та статті 72 Бюджетного кодексу України.

Боргове навантаження на бюджет громади залишається низьким, що дозволяє міській владі розраховувати на додаткове залучення фінансових ресурсів (для фінансування заходів соціально-економічного розвитку та інфраструктурних проєктів).

Сумська міська ТГ має потужний кадровий потенціал. При цьому, конкуренція для бізнесу та вартість трудових ресурсів є нижчою, у порівнянні зі столицею та більшістю обласних центрів України. Наявна розвинена торгівельна, промислова та бізнес-інфраструктура. Проводиться робота в напрямку створення Індустріального парку «Суми».

На території Сумської міської ТГ більшість ставок місцевих податків є нижчими за максимальний рівень, передбачений законодавством, що створює умови для розвитку підприємництва.

Значна увага приділяється заходам з підвищення енергоефективності міського господарства, в першу чергу в бюджетній сфері.

Ефективно організована робота з потенційними інвесторами, наявний позитивний досвід реалізації інвестиційних проєктів із залученням коштів міжнародних фінансових організацій.

Для проведення аналітичного дослідження були використані матеріали, отримані від Сумської міської ради, у тому числі: показники соціально-економічного розвитку, статистичні дані, казначейська звітність, програмні матеріали, інша необхідна внутрішня інформація, а також інформація з відкритих джерел, яку Рейтингове агентство вважає достовірною.

Детальніше