Надрукувати
Перегляди: 613

Фінансовий і соціальний стан Сумської міської ТГ (28 червня – 5 липня 2021 року).

Бюджет

Станом на 1 липня до Загального фонду бюджету Сумської міської ТГ (без урахування офіційних трансфертів) надійшло 1,1 млрд грн, що становить 52,9% до плану на рік.

До Спеціального фонду бюджету Сумської міської ОТГ (без урахування офіційних трансфертів) надійшли кошти в сумі 30,7 млн грн, що становить 47,4% до плану на рік.

До бюджету розвитку надійшло 6,6 млн грн (кошти від відчуження майна – 5,2 млн грн, кошти пайової участі в розвитку інфраструктури населеного пункту – 1,4 млн грн).

Офіційних трансфертів до загального фонду надійшло 298 млн грн, що становить 99,8% до плану на січень–червень.

Плата за землю та комунальне майно

Протягом червня надійшло: від оренди комунального майна – 2,1 млн грн, що становить 110,5% від планового завдання на місяць; від відчуження комунального майна – 936,8 тис. грн, що в 10,4 рази перевищує планове завдання на місяць; плати за землю – 15,5 млн грн, що становить 93,9% від планового завдання на місяць; коштів за шкоду, що заподіяна на земельних ділянках державної та комунальної власності, які не надані у користування та не передані у власність, внаслідок їх самовільного заняття, використання не за цільовим призначенням, зняття ґрунтового покриву (родючого шару ґрунту) без спеціального дозволу; відшкодування збитків за погіршення якості ґрунтового покриву тощо та за неодержання доходів у зв'язку з тимчасовим невикористанням земельних ділянок – 28,1 тис. грн.

Крім того, з початку року до бюджету надійшло 42,9 тис. грн плати за встановлення земельного сервітуту, що в 4,5 рази перевищує завдання на 2021 рік.

Заборгованість із заробітної плати

Згідно з оперативною інформацією, протягом тижня заборговану заробітну плату виплачували сім підприємств міста: ДП «Завод обважнених бурильних та ведучих труб» (5,1 млн грн), АТ «Сумське машинобудівне науково-виробниче об’єднання» (3,9 млн грн), ТОВ «Сумське машинобудівне науково-виробниче об’єднання» (416,5 тис. грн), ТОВ «Газтех» (147,6 тис. грн), ТОВ «Кінотеатр «Дружба» (15 тис. грн), ТОВ «Романоф ЛТД» (5,2 тис. грн).

Разом із тим, спеціалісти управління взяли участь у комісійних обстеженнях стану готовності позаміського дитячого закладу оздоровлення та відпочинку «Зоряний» філії ПАТ Сумихімпром».

Протягом тижня інспекторами праці було продовжено інформування роботодавців та працівників про найбільш ефективні способи додержання законодавства про працю з питань оформлення трудових відносин. Усього проведено такі зустрічі із 57 суб’єктами господарювання та охоплено 69 осіб. За результатами відповідних відвідувань виявлено п’ять працівників без оформлення трудових договорів та отримано інформацію від роботодавців міста про офіційне працевлаштування в червні місяці чотирьох найманих працівників.

Також працівники управління взяли участь у роботі мобільної групи з контролю за дотриманням вимог чинного законодавства України щодо запровадження карантинних заходів, під час якої охопили 16 об’єктів (аптеки, медичні центри).

Охорона здоров’я

Протягом тижня в місті з’явилась на світ 43 дітей: хлопчиків – 21 та дівчаток – 22.

Кількість сумчан, котрі звернулись до лікувальних закладів міста з приводу отримання травм, дещо збільшилась: 595 особи проти 582.

Ушкоджень, отриманих у побуті, – 304, вуличних травм – 227, дорожньо-транспортних – три, спортивних – вісім, інших – 53, виробничих – не зареєстровано.

Всього з початку приписної компанії у комунальних медичних закладах міста укладено 214018 декларацій про вибір лікаря, що надає первинну медичну допомогу (КНП «ЦПМСД № 1» СМР – 110675, КНП «ЦПМСД № 2» СМР – 103343), що становить 81% постійного населення міста.

Освіта

Відбулась онлайн-нарада керівників закладів загальної середньої освіти Сумської міської територіальної громади, на якій розглядалися питання підготовки закладів освіти до нового 2021–2022 навчального року та роботи в осінньо-зимовий період, стану організації безпечного харчування в закладах освіти, організації дистанційного навчання в 2021–2022 навчальному році, вакцинації працівників закладів освіти.

Працівники управління освіти і науки вивчали стан організації роботи пришкільних таборів із денним перебуванням.

Консультанти Центру професійного розвитку педагогічних працівників здійснювали процесне консультування, організаційний супровід проходження курсів підвищення кваліфікації, розробляли відео «Лайфхаки для ефективної роботи. «Гарячі клавіші».

У садочках функціонували 170 груп для дітей, категорії яких визначені рішенням виконавчого комітету. Всього садочки відвідували 3095 вихованців.

У закладах освіти провакциновано 1440 осіб (24%).

Із 1 липня призупинено роботу ЗДО №12 у зв’язку із початком капітального ремонту харчоблоку. На цей період вихованців влаштовано до інших закладів дошкільної освіти міста.

Закінчено капітальний ремонт приміщення з заміною віконних блоків ЗДО № 29.

Продовжено ремонтні роботи в трьох закладах освіти: капітальний ремонт навчальних приміщень ЗОШ № 6, капітальний ремонт туалетних кімнат у ЗОШ № 24, капітальний ремонт підлоги харчоблоку у ЗДО № 13.

Розпочато капітальний ремонт туалетів у ССШ № 9.

За результатами спрощених закупівель укладено договори на капітальний ремонт приміщення майстерні В.-Піщанської ЗОШ з ТОВ «Будівельна компанія «КРОС», капітальний ремонт внутрішніх приміщень ССШ № 3 ім. генерал-лейтенанта А. Морозова з ТОВ «ІСКАНДЕР 2000».

Соціальний захист

Департамент продовжував роботу в режимі, організованому в умовах карантину: особисті прийомі громадян з питань соціального захисту директором та заступниками директора здійснювалися в рамках «прямої телефонної лінії»; документи приймалися за допомогою пошти або через електронні сервіси. Також, мешканці Сумської міської територіальної громади мали можливість залишати письмові звернення, заяви, документи тощо в спеціальних скриньках, розташованих при вході в адміністративну будівлю (вул. Харківська, 35).

Здійснювався прийом громадян на спеціально визначених робочих місцях в Громадській приймальні департаменту: за попереднім записом та тільки з тих питань оформлення різних видів місцевої та державної підтримки, з яких заяви для їх оформлення повинні надаватися особисто громадянином без використання засобів електронного зв’язку, пошти тощо, або у випадках, коли громадяни не мають можливості використовувати засоби електронного зв’язку, а також з 18 травня – з питань оформлення субсидії з урахуванням вимог нового порядку надання даного виду допомоги.

Діяли робочі місця для прийому громадян з питань оформлення житлової субсидії в приміщенні Міського єдиного інформаційно – розрахункового центру, КУ «Центр учасників бойових дій» та на віддаленому робочому місці департаменту за адресою: вул. Охтирська, 11.

У секторі очікування Громадської приймальні функціонували місця (з розрахунку наявної площі приміщення) для громадян, які бажають заповнити бланки заяв та декларацій безпосередньо в приміщенні департаменту, та у фоє адмінбудівлі – додаткові місця для відвідувачів.

Забезпечувався прийом мешканців громади спеціалістом департаменту в управлінні «Центр надання адміністративних послуг у м. Суми» та у старостинських округах.

Соціальні робітники територіального центру «Берегиня» обслуговували на дому 795 осіб із числа одинокопроживаючих жителів громади, в тому числі 56 осіб із приєднаних до міста громад.

У відповідності до програми «Милосердя» 53 нужденних громадян щовівторка та щочетверга отримували безоплатні обіди в їдальні, а ще 47 отримувачам соціальної послуги догляду вдома соціальні робітники доставляли обіди додому.

У рамках реалізації спільного з ПАТ «Сумська Паляниця» проєкту «Соціальний Хліб» 300 одиноких громадян забезпечили хлібобулочними виробами.

КУ «Центр учасників бойових дій» здійснювала прийом відвідувачів з дотриманням усіх протиепідемічних заходів.

Робота з відвідувачами терцентру «Берегиня» проводилася в онлайн-режимі. Для 20 відвідувачів терцентру організовано відвідування кінотеатру «Дружба»; 50 осіб взяли участь в пішохідній прогулянці міським парком ім Кожедуба та дитячим парком «Казка».

Центр реінтеграції бездомних осіб надав послуги відділення нічного перебування 18 особам, відділення обліку бездомних осіб – шести громадянам.

Проводилася робота з визначення права жителів громади на отримання житлової субсидії з травня 2021 року з урахуванням отриманої від уповноважених органів інформації про доходи, про сплату єдиного соціального внеску, про наявність боргів при оплаті за житлово-комунальні послуги, а також верифікації даних, яка надійшла від Міністерства фінансів України.

За кошти Державного бюджету проведена виплата одноразової винагороди жінці, якій присвоєно почесне звання України «Мати-героїня» (22,7 тис. грн).

Сім’ям, які опинилися в складних життєвих обставинах (130 родин) надано матеріальну допомогу (509,3 тис. грн).

Проведено відшкодування витрат підприємствам-надавачам послуг за надані в травні поточного року пільги з оплати послуг зв’язку (60 тис. грнь) та на оплату житлово-комунальних послуг окремим громадянам, пільги яким встановлені рішенням міської ради (141,9 тис. грн).

У режимі відеозв’язку проведено засідання комісії з питань призначення (відновлення) соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам. У підсумку ухвалено позитивне рішення щодо призначення щомісячної адресної допомоги на проживання та інших видів соціальних допомог 11 ВПО без складання акту обстеження по підтвердженню фактичного місця проживання такої особи.

Ринок праці

Чисельність зареєстрованих безробітних, які станом на 2 липня перебували на обліку, становила 2533 особи, з яких 2202 особи (87%) отримували допомогу з безробіття.

За сприяння служби зайнятості з початку року працевлаштували 1719 осіб (зареєстрованих безробітних – 1404).

Під замовлення роботодавців організували професійне навчання для 85 осіб.

Станом на 2 липня розірвано 101 трудовий договір між приватними підприємцями та найманими працівниками, укладені до 1 січня 2015 року.

Актуальна база вакансій на цю дату налічувала 859 одиниць: для робітників – 527, службовців – 257, для осіб, які не мають професії або займали місця, що не потребують спеціальної підготовки, – 75.

Навантаження на одне вільне робоче місце зареєстрованих безробітних становило три особи.