0010.jpg

Фінансовий і соціальний стан Сумської міської ТГ (13–20 вересня 2021 року).

Бюджет

Станом на 16 вересня до Загального фонду бюджету Сумської міської ТГ (без урахування офіційних трансфертів) надійшло 1,6 млрд грн, що становить 72,1% до плану на рік.

У порівнянні з відповідним періодом минулого року надходження збільшились на 345,9 млн грн (або на 27%).

Із загальної суми надходжень 68,4% (1,1 млн грн) – податок на доходи фізичних осіб; 22% (362,3 млн грн.) – місцеві податки та збори; 13,2% (215,7 млн грн.) – єдиний податок; 8,1% (132,6 млн грн) – земельний податок та орендна плата); 6% (97,9 млн грн) – акцизний податок; 1,3% (20,9 млн грн) – плата за оренду комунального майна.

До Спеціального фонду бюджету Сумської міської ТГ (без урахування офіційних трансфертів) надійшли кошти в сумі 45,3 млн грн, що становить 65,3% до плану на рік.

Надходження до бюджету розвитку склали 7,9 млн грн (кошти від відчуження майна – 6,5 млн грн, кошти пайової участі у розвитку інфраструктури населеного пункту – 1,4 млн грн).

Офіційних трансфертів до Загального фонду надійшло 392,5 млн грн, що становить 99,8% до плану на січень–вересень за розписом, до Спеціального фонду – 11 млн грн, що становить 91,5% до плану на січень-вересень за розписом.

Плата за землю та комунальне майно

Протягом вересня надійшло: від оренди комунального майна – 2,2 млн грн, що становить 115,1% від планового завдання на місяць; від відчуження комунального майна – 447,1 тис. грн, що в 5 разів перевищує планове завдання на місяць; плати за землю – 2,5 млн грн, що становить 14,7% від планового завдання на місяць; коштів за шкоду, що заподіяна на земельних ділянках державної та комунальної власності, які не надані у користування та не передані у власність, внаслідок їх самовільного заняття, використання не за цільовим призначенням, зняття ґрунтового покриву (родючого шару ґрунту) без спеціального дозволу; відшкодування збитків за погіршення якості ґрунтового покриву тощо та за неодержання доходів у зв'язку з тимчасовим невикористанням земельних ділянок – 107,5 тис. грн.

З початку року надходження склали: від оренди комунального майна – 20,9 млн грн, що становить 106,4% від планового завдання на дев’ять місяців; від відчуження комунального майна – 6,5 млн грн, що становить 133,5% від планового завдання на дев’ять місяців; плати за землю – 132,6 млн грн, що складає 88,3% від планового завдання на дев’ять місяців; від продажу земельних ділянок – 39,5 тис. грн, що становить 19,8% від планового завдання на 2021 рік; коштів за шкоду, що заподіяна на земельних ділянках державної та комунальної власності, які не надані у користування та не передані у власність, внаслідок їх самовільного заняття, використання не за цільовим призначенням, зняття ґрунтового покриву (родючого шару ґрунту) без спеціального дозволу; відшкодування збитків за погіршення якості ґрунтового покриву тощо та за неодержання доходів у зв'язку з тимчасовим невикористанням земельних ділянок – 821,5 тис. грн, що становить 165,9% від планового завдання на 2021 рік.

Крім того, з початку року до бюджету надійшло 43,5 тис. грн плати за встановлення земельного сервітуту, що в 4,6 раза перевищує завдання на рік.

Заборгованість із заробітної плати

З початку вересня чотирма підприємствами-боржниками було виплачено 4671 тис. грн заборгованої заробітної плати: АТ «Сумське машинобудівне науково-виробниче об’єднання» – 1054 тис. грн; ДП «Завод обважнених бурильних та ведучих труб» – 3580 тис. грн; ТОВ «Газтех» – 32 тис. грн; ТОВ «Кінотеатр «Дружба» – 5 тис. грн.

Протягом тижня працівники управління з питань праці перевірили чотири комунальні заклади Сумської міської ради на додержання законодавства про працю, зайнятість населення та охорону праці.

Крім того, працівники управління взяли участь у роботі мобільної групи з контролю за дотриманням вимог чинного законодавства України щодо запровадження карантинних заходів. Заходами контролю було охоплено 13 об’єктів (аптеки, медичні центри).

Охорона здоров’я

Протягом тижня в місті з’явилось на світ 46 дітей: хлопчиків – 25, дівчаток – 21.

Кількість сумчан, котрі звернулись до лікувальних закладів міста з приводу отримання травм, дещо збільшилась: 541 особа проти 431.

Ушкоджень, отриманих у побуті, – 230, вуличних травм – 203, дорожньо-транспортних – одна, спортивних – 26, інших – 81.

З початку приписної компанії у комунальних медичних закладах міста укладено 215752 декларації про вибір лікаря, що надає первинну медичну допомогу (КНП «ЦПМСД № 1» – 111235, КНП «ЦПМСД № 2» –104517), що становить 83,3% постійного населення міста.

Освіта

Фахівці управління освіти і науки та керівники закладів загальної середньої освіти взяли участь у кущовій нараді Департаменту освіти і науки обласної державної адміністрації щодо роботи перших класів в умовах Нової української школи та нараді з Харківського регіонального центру оцінювання якості освіти щодо створення пункту перевірки робіт з української мови.

У межах Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура») відбулося таборування «Стецьківська Січ». Учасниками заходу стали учні 4–7 класів Стецьківського ЗЗСО, а у ролі таборової старшини випробували свої сили досвідчені молоді козаки рою «Побратими» та джури рою «Січові орли».

За ініціативи Сумського районного управління Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Сумській області на Сумщині стартували інтерактивні уроки «День з поліцейським та рятівником». До заходів долучилися школи №№ 6, 23, 30. Рятувальники демонстрували присутнім правильне застосовування первинних засобів пожежогасіння.

Проведено четверте засідання робочої групи з питань розробки Положення про шкільний громадський бюджет Сумської міської територіальної громади за участі національного експерта Ради Європи Олексій КОВАЛЕНКА.

Під головуванням заступника міського голови Станіслава ПОЛЯКОВА відбулося засідання комісії з питань упровадження державної мови на території Сумської міської територіальної громади, під час якого розглянули питання популяризації української мови.

Консультанти Центру професійного розвитку педагогічних працівників провели тренінги з медіаграмотності «Медіаграмотність: вивчати не можна діяти» та «Вивчаючи Міжнародне гуманітарне право.

Вакциновано від COVID-19 наразі 5313 осіб, що складає 87,2%.

У садочках функціонувала 451 група. Всього садочки відвідували 5461 вихованець. У закладах дошкільної освіти Сумської міської територіальної громади зафіксовано захворювання на COVID-19 двох працівників, у закладах загальної середньої освіти – чотирьох педагогічних працівників та 12 учнів, сім класів (204 учні) перебували на самоізоляції.

Завершували капітальний ремонт туалетів ЗОШ № 18.

Продовжували роботи: ЗЗСО № 19, СПШ № 28, ЗДО № 17 (ремонт туалетних кімнат); ЗОШ №№ 4, 15, ССШ № 17, СПШ № 32, Стецьківський ЗЗСО (ремонт харчоблоку); ССШ №№ 7, 29, 30, ЗДО № 21 (ремонт покрівлі з утепленням); ЗДО № 22 (ремонт приміщень); ЗОШ № 22 (ремонт вимощення); В.Піщанська ЗОШ (ремонт приміщення майстерні); ЗОШ № 27 (ремонт спортивного майданчика); ЗДО № 25 (ремонт системи водопостачання та каналізації); ЗДО № 6 (ремонт сходинок на центральному вході в будівлю); ЗДО № 32 (ремонт пральні); ЗДО № 39 (ремонт музичної зали).

Отримано 100% актів готовності до нового опалювального періоду 2021–2022 років

Спеціалісти управління освіти і науки провели внутрішній аудит системи енергетичного менеджменту в ССШ № 3, ЗОШ № 4 та ЗДО № 12.

Соціальний захист

Департамент продовжував роботу з урахуванням карантинних обмежень: особисті прийоми громадян проводилися за попереднім записом (при нагальній потребі та за наявності вільних місць – у день звернення); документи приймалися за допомогою пошти або через електронні сервіси; керівники департаменту надавали роз’яснення та консультації щосереди на «прямій телефонній лінії».

У Громадській приймальні департаменту, на додаткових робочих місцях, які організовані для прийому громадян із питань оформлення житлової субсидії в приміщенні Міського єдиного інформаційно-розрахункового центру, КУ «Центр учасників бойових дій» та на віддаленому робочому місці департаменту за адресою: вул. Охтирська, 11 прийнято 616 жителів громади (368 осіб надали надано відповідні документи для оформлення різних видів соціальної допомоги та компенсацій). 

Також, мешканці Сумської міської територіальної громади мали можливість залишати письмові звернення, заяви, документи тощо в спеціальних скриньках, розташованих при вході в адміністративну будівлю (вул. Харківська, 35).

Забезпечувався прийом жителів громади спеціалістами департаменту в старостинських округах.

Особам, які проходять гемодіаліз (11 осіб), щоденно надавали послугу «Соціальне таксі». Ще п’яти сумчанам допомагали з підвезенням до лікувальних установ.

Територіальним центром «Берегиня» забезпечено надання соціальних послуг 2836 громадянам, які перебувають у складних життєвих обставинах і потребують сторонньої допомоги. Соціальні робітники терцентру на дому обслуговували 794 особи з числа одинокопроживаючих мешканців громади, в тому числі 57 осіб із приєднаних до міста громад. Щоденно в прямому ефірі проводилися онлайн-заняття з ранкової гімнастики для 20 відвідувачів, щовівторка та щочетверга на озері Чеха – заняття «Групи здоров’я» та заняття зі скандинавсьої ходьби, 51 особа взяла участь у трьох заняттях у рамках програми «Підготовка осіб з інвалідністю до самостійного життя». Для 20 відвідувачів терцентру організували відвідування кінотеатру «Дружба»; 40 осіб взяли участь в екскурсії до Сумського обласного художнього музею ім. Н. Онацького, 53 особи – в пішохідній прогулянці міським парком ім. Кожедуба та дитячим парком «Казка». Всього протягом тижня 120 осіб взяли участь в 23 онлайн та офлайн заходах культурно-виховного спрямування, 46 осіб – у чотирьох майстер- класах із декоративно-прикладного мистецтва та кулінарії.

У відповідності до програми «Милосердя» 53 нужденних громадян щовівторка та щочетверга отримували безоплатні обіди в їдальні, а ще 47 отримувачам соціальної послуги догляду вдома соціальні робітники доставляли обіди додому.

У рамках реалізації спільного з ПАТ «Сумська Паляниця» проєкту «Соціальний Хліб» 300 одиноких громадян забезпечили хлібобулочними виробами.

КУ «Центр учасників бойових дій» протягом тижня надано 205 послуг. Організовано пільговий перегляд вистав у Сумському національному академічному театрі ім. Щепкіна для семи захисників України та членів їх сімей.

Центром реінтеграції бездомних осіб надано послуги відділення нічного перебування 15 особам.

Виконувалися програми Сумської міської територіальної громади соціального спрямування «Милосердя» та «Соціальна підтримка захисників України та членів їх сімей»: 100 жителям громади виплачено щомісячні соціальні гарантії за вересень на 220,1 тис грн, зокрема 10 особам, яким виповнилося 100 і більше років, та 21 особі з числа учасників бойових дій та осіб з інвалідністю внаслідок війни, яким виповнилося 95 і більше років (по 927 грн або 50% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність); особі з інвалідністю І групи з дитинства, майстру спорту України з пауерліфтингу та армспорту, Чемпіону України та Європи з пауерліфтингу, двом ветеранам підпільно-партизанського руху та учаснику бойових дій, який захищав та визволяв місто Суми у період Другої світової війни (по 1854 грн або 100% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність), 17 дітям з інвалідністю, хворим на рідкісні (орфанні) захворювання, які потребують спеціального дієтичного харчування та постійного прийому медичних препаратів (по 3000 грн кожній), 26 дітям загиблих (померлих) захисників України (в розмірі прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку), 13 членам сімей загиблих в Афганістані воїнів-інтернаціоналістів (по 1000 грн), а також дев’яти особам з інвалідністю внаслідок війни І групи (по 1200 грн кожному) з числа учасників бойових дій в Афганістані (п’ять осіб) та захисників України (чотири особи); 175 Почесним донорам України виплачено одноразову матеріальну допомогу в розмірі 1000 грн.

Проведено засідання комісій з питань призначення (відновлення) соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам (розглянуто 23 справи).
Підбито підсумки літньої оздоровчої кампанії 2021 року. Охоплено послугами оздоровлення, відпочинку та змістовного дозвілля 8045 дітей Сумської міської територіальної громади, в тому числі 4848 дітей шкільного віку і 3197 вихованців закладів дошкільної освіти. В шести позаміських дитячих закладах («Зоряний» КП «Шляхрембуд», «Зоряний» ПАТ «Сумихімпром», «Універ» СумДУ, «Сонячний «ПАТ «Насосенергомаш», «Орлятко» ПАТ «Сумбуд» та ДОСТС «Ровесник») забезпечено оздоровленням та відпочинком 2600 дітей, з них 632 дитини пільгових категорій за рахунок коштів бюджету громади (5 млн грн). У таборах із денним перебуванням відпочило 2011 учнів, із них 244 дитини пільгових категорій. У наметовому таборі учнівської самоідентифікації «ТУСА-2021», організованому громадською організацією «Сумська молодіжна організація «Ліцей» у рамках реалізації проєкту за кошти бюджету Сумської міської тергромади, відпочили 120 дітей. Крім того, 68 дітей пільгових категорій оздоровлено в дитячих центрах «Артек» та «Молода гвардія» (путівки Міністерства соціальної політики України) та 49 дітей – у Всеукраїнських санаторіях Міністерства охорони здоров’я України («Зелена гірка», «Трускавець», «Затока» та інших профільних закладах).

Ринок праці

Чисельність зареєстрованих безробітних, які станом на 17 вересня перебували на обліку, становила 2128 осіб, з яких 1857 осіб (87%) отримували допомогу з безробіття.

За сприяння служби зайнятості з початку року працевлаштували 2454 особи (зареєстрованих безробітних – 1972).

Під замовлення роботодавців організували професійне навчання для 88 осіб.

Станом на 17 вересня розірвано 125 трудових договорів між приватними підприємцями та найманими працівниками, укладених до 1 січня 2015 року.

Актуальна база вакансій на цю дату налічувала 1102 одиниці: для робітників – 618, службовців – 382, для осіб, які не мають професії або займали місця, що не потребують спеціальної підготовки, – 102. Навантаження на одне вільне робоче місце зареєстрованих безробітних становило дві особи.