002.jpg

КП «Міськводоканал» надає роз’яснення щодо плати за абонентське обслуговування, яка запроваджена для споживачів підприємства з 1 лютого.

Абонплата – це щомісячний фіксований платіж, що включає в себе витрати підприємства, пов’язані з укладанням договорів, здійсненням розподілу обсягу спожитих послуг між споживачами, нарахуванням та стягненням плати за спожиті комунальні послуги, обслуговуванням та заміною вузлів комерційного обліку води, формуванням та друком платіжних квитанцій тощо.

Раніше такі витрати були включені до тарифу, проте, відповідно до чинного законодавства, наразі абонплата виведена окремо, оскільки не є комунальною послугою.

Абонентська плата нараховується з розрахунку на один особовий рахунок, незалежно від кількості мешканців в квартирі чи обсягів споживання послуги.
Платіж нараховується окремо на водопостачання та водовідведення (адже існують абоненти, які отримують послуги лише з водопостачання, або ж навпаки – з водовідведення).

Постановою Кабінету Міністрів України від 21 серпня 2019 року № 808 встановлений граничний розмір абонплати на рівні 35,19 грн для водопостачання, а також 35,19 грн для водовідведення станом на 1 січня 2022 року.

Після проведення розрахунків КП «Міськводоканал» встановило для споживачів підприємства значно менший рівень абонплати.

Відтак, плата за абонентське обслуговування для багатоквартирних будинків становить:

  • на послугу з централізованого водопостачання (з обслуговуванням та заміною вузла комерційного обліку) – 10,68 грн з ПДВ;
  • на послугу з централізованого водопостачання (без обслуговування та заміни вузла комерційного обліку) – 9,29 грн з ПДВ;
  • на послугу з централізованого водовідведення – 9,9 грн з ПДВ.

Плата за абонентське обслуговування нараховується відповідно до вимог Закону України «Про житлово-комунальні послуги» та постанови Кабінету Міністрів України від 21 серпня 2019 року № 808 «Про встановлення граничного розміру плати за абонентське обслуговування у розрахунку на одного абонента для комунальних послуг, що надаються споживачам за індивідуальними договорами про надання комунальних послуг або за індивідуальними договорами з обслуговуванням внутрішньобудинкових систем про надання комунальних послуг» (зі змінами), внесеними Постановою Кабінету Міністрів України від 1 вересня 2021 року № 928.

Зазначимо, плата за абонентське обслуговування не нараховується споживачам, що уклали колективний договір, тобто сплачують за цю послугу ОСББ або управителям багатоквартирних будинків.

Додаткову інформацію щодо нарахування абонплати можна отримати за тел.: 70-01-53.