Надрукувати
Перегляди: 713

Українські фахівці галузі водного господарства відвідали міжнародну провідну виставку IFAT 2022 у Мюнхені, присвячену розвитку технологій з водопідготовки, водоочистки та утилізації відходів.

Серед учасників делегації Суми представляв директор КП «Міськводоканал» Анатолій САГАЧ.

У рамках заходу українці поділилася досвідом роботи підприємств водопровідно-каналізаційного господарства під час війни, обговорила шляхи відновлення постраждалої водної інфраструктури та подякувала європейським партнерам за підтримку.

За словами Олександра ШКІНЯ, директора асоціації «Укрводоканалекологія», нищівні дії російських окупантів позбавили мільйонів жителів доступу до чистої питної води, а масштабні руйнування каналізаційних мереж призвели до поширення інфекційних захворювань та негативно впливають на екологічну ситуацію в країні.

«Наразі першочерговим завданням Асоціації «Укрводоканалекологія» стало відновлення водопостачання та водовідведення у населених пунктах зі зруйнованою інфраструктурою. Ми активно співпрацюємо з гуманітарними та благодійними організаціями для допомоги водоканалам та координації дій, зокрема з Міжнародним Комітетом Червоного Хреста в Україні, ЮНІСЕФ, зарубіжними виробниками обладнання тощо. Щиро дякуємо німецьким колегам за допомогу та підтримку», – розповів Олександр Шкінь.

Директор сумського водоканалу Анатолій Сагач акцентував на важливості забезпечення підприємств водопровідно-каналізаційного господарства резервним обладнанням, технікою та устаткуванням.

«Підготуватися до війни неможливо, тому що вона приходить зненацька. В перші дні бойових дій сумський водоканал зіштовхнувся з рядом проблем. Зокрема, брак автономних генераторів, який ми відчули під час неодноразових знеструмлень міста внаслідок ворожих артобстрілів. Важливим є також наявність спецтранспорту, який у разі надзвичайних ситуацій може здійснювати розвезення питної води населенню. Адже за умов відсутності централізованого водопостачання в першу чергу необхідно забезпечити підвезення води об’єктам соціальної інфраструктури, таким як лікарні. На сьогодні завдяки підтримці гуманітарних організацій та зарубіжних колег наше підприємство працює стабільно», – зазначив Анатолій Сагач під час свого виступу на 20-му Міжнародному симпозіумі Європейської водної асоціації.