0010.jpg

В умовах воєнного стану влада Сумської міської територіальної громади шукає шляхи наповнення бюджету та розробляє стимули для роботи бізнесу.

Економіка Сумської міської тергромади та її бюджет потерпають через війну, зазначив під час зустрічі з журналістами з нагоди 100 днів і початку повномасштабного вторгнення росії в Україну міський голова Олександр ЛИСЕНКО.

Станом на 1 червня 2022 року надходження до загального фонду бюджету становили 33,1% до плану на рік.

Сума недовиконання пропорційно 1/12 на поточну дату – «-» 20,6%, за рахунок:

  • податку на доходи фізичних осіб – 130,7 млн грн;
  • акцизного податку – 46,2 млн грн;
  • місцевих податків та зборів – 63,6 млн грн (зокрема: «-» 54,2 млн грн – земельний податок; «-» 6,4 млн грн – єдиний податок; «-» 2,8 млн грн – податок на нерухомість).

За період воєнного стану відсоток виконання затверджених показників на березень–травень за розписом склав 71,1%, а це «-» 207,2 млн грн у тому числі:

  • за березень – 76,5 %, а це «-» 46,4 млн грн;
  • за квітень – 65,7 %, а це «-» 85,4 млн грн;
  • у травні – 72,3 %, а це «-» 75,4 млн грн.

Говорити про те, що місто працює в нормальному економічному режимі, можна буде тоді, коли почнуть працювати всі підприємства виробничої сфери, – переконаний Олександр Лисенко. Разом із тим покладає надії на роботу малого та середнього бізнесу. Саме тому одразу по закінченню на Сумщині активних бойових дій місцева влада почала закликати суб’єкти господарювання повертатися до роботи, своєю чергою розробляючи стимули для такої діяльності.

Міський голова повідомив, що місцевому рівні з метою підтримки орендарів майна комунальної власності підготовлено проєкт рішення «Про звільнення орендарів від орендної плати за користування майном комунальної власності Сумської міської територіальної громади на період дії воєнного стану». Ще раніше, 29 квітня, виконавчий комітет ухвалив рішення «Про підтримку суб’єктів господарювання у сфері зовнішньої реклами на період дії воєнного стану на території Сумської міської територіальної громади».

Із 1 червня почали діяти пільги для орендарів державного і комунального майна, встановлені Постановою Кабінету Міністрів України «Про особливості оренди державного та комунального майна у період воєнного стану». Відповідно до цього документа, на період воєнного стану і протягом трьох місяців після його припинення чи скасування, але у будь-якому разі до 31 грудня 2022 року за договорами оренди комунального майна звільняються від орендної плати фізичні особи та фізичні особи-підприємці, які були призвані або прийняті на військову службу. Також згідно з вказаною постановою розмір авансового внеску для договорів оренди, які укладаються в період воєнного стану, зменшено до однієї місячної орендної плати. Крім того, договори оренди комунального майна, строк дії яких закінчується у період воєнного стану, вважаються продовженими на період дії воєнного стану та протягом чотирьох місяців з дати припинення чи скасування воєнного стану.

Надходження до бюджету від сплати єдиного податку станом на 26 травня 2022 року склали 140,2 млн грн, що становить 38,8% від затвердженої на рік суми та перевищує надходження за відповідний період 2021 року на 7,7 млн грн. Із загальної суми єдиного податку сплачено: юридичними особами – 24 млн грн, ФОПами – 115,8 млн грн, сільськогосподарськими товаровиробниками – 0,47 млн грн.

За даними Головного управління ДПС у Сумській області станом на 1 травня поточного року кількість зареєстрованих основних платників податків по місту, які здійснювали діяльність, становила: юридичних осіб – 11269 проти 11227 станом на 1 лютого 2022 року (збільшення на 42 особи); фізичних осіб-підприємців – 16407 проти 16335 станом на вищевказану дату (збільшення на 72 особи).