Надрукувати
Перегляди: 794

Фінансовий і соціальний стан Сумської міської ТГ (8–15 серпня 2022 року).

Бюджет

Станом на 11 серпня до Загального фонду бюджету Сумської міської ТГ (без урахування офіційних трансфертів) надійшло 1,5 млрд грн, що становить 51,3% до плану на рік.
У порівнянні з відповідним періодом минулого року надходження збільшились на 66,1 млн грн (або на 4,7%) за рахунок податку на доходи фізичних осіб та орендної плати за користування майновим комплексом та іншим майном, що перебуває в комунальній власності.

До Спеціального фонду бюджету Сумської міської ТГ (без урахування офіційних трансфертів) надійшли кошти в сумі 51,9 млн грн, що становить 43,7% до плану на рік.
Надходження бюджету розвитку становлять 4,7 млн грн (кошти від відчуження майна – 3,6 млн грн, кошти пайової участі у розвитку інфраструктури населеного пункту – 1,1 млн грн).

Офіційних трансфертів до загального фонду надійшло 355,7 млн грн, що становить 96,6 % до плану на січень – липень за розписом.

Плата за землю та комунальне майно

Протягом серпня надійшло: від оренди комунального майна – 63,9 тис. грн, що становить 3% від планового завдання на серпень; відчуження комунального майна – 370,4 тис. грн, що становить 117% від планового завдання на серпень; плати за землю – 1 657,3 тис. грн, що становить 7,4% від планового завдання на серпень (земельного податку – 405,9 тис. грн, або 4,8% від плану на поточний місяць; орендної плати – 1,3 млн грн, або 8,9% від плану на поточний місяць; коштів за шкоду, що заподіяна на земельних ділянках державної та комунальної власності, які не надані у користування та не передані у власність, внаслідок їх самовільного заняття, використання не за цільовим призначенням, зняття ґрунтового покриву (родючого шару ґрунту) без спеціального дозволу; відшкодування збитків за погіршення якості ґрунтового покриву тощо та за неодержання доходів у зв'язку з тимчасовим невикористанням земельних ділянок – 120,9 тис. грн.

З початку року надійшло: від оренди комунального майна – 40,8 млн грн, що в 2,1 раза перевищує планове завдання на вісім місяців; від відчуження комунального майна – 3,6 млн грн, що становить 84,8% від планового завдання на вісім місяців; коштів гарантійного та реєстраційного внесків, що визначені Законом України «Про оренду державного та комунального майна», які підлягають перерахуванню оператором електронного майданчика до відповідного бюджету – 18,3 тис. грн, що становить 45,8% від планового завдання на вісім місяців; плати за землю – 75,8 млн грн, що становить 49,2% від планового завдання на вісім місяців (земельного податку – 35,4 млн грн, або 57,6% від плану на вісім місяців; орендної плати – 40,4 млн грн, або 43,7% від плану на вісім місяців, від продажу земельних ділянок – авансовий внесок в рахунок оплати ціни земельної ділянки – 5 тис. грн (надходження планом не передбачалися); коштів за шкоду, що заподіяна на земельних ділянках державної та комунальної власності, які не надані у користування та не передані у власність, внаслідок їх самовільного заняття, використання не за цільовим призначенням, зняття ґрунтового покриву (родючого шару ґрунту) без спеціального дозволу; відшкодування збитків за погіршення якості ґрунтового покриву тощо та за неодержання доходів у зв'язку з тимчасовим невикористанням земельних ділянок – 785,4 тис. грн, що в 9,3 раза перевищує планове завдання на вісім місяців.

Крім того, з початку року до бюджету надійшло 17,5 тис. грн плати за встановлення земельного сервітуту, що становить 111,5% від планового завдання на січень – серпень 2022 року.

Освіта

Педагоги Сумської міської територіальної громади стали учасниками очної сесії з підготовки до впровадження міжнародного проєкту «Освіта в умовах надзвичайних ситуацій та захист найбільш уразливих верств населення», який реалізується завдяки італійському благодійному фонду AVSI Foundation за підтримки інституцій ООН.

Відбулась інструктивно-методична онлайн-нарада для заступників директорів закладів загальної середньої освіти з питань організації інклюзивного навчання, на якій розглянуто зміни в Порядок організації інклюзивного навчання в закладах загальної середньої освіти, які відбулися у період воєнного стану.

Освітяни підготували та надали Сумському управлінню Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області на узгодження чотирьохтижневе меню на осінній період 2022 року.

Тривала підготовка закладів освіти до роботи в осінньо-зимовий період 2022 – 2023 року. Наразі акти готовності до опалювального сезону отримали 34 заклади: ЗОШ № 6, № 15, № 18, № 22, № 27, ССШ № 1, № 7, № 9, № 25, ЗЗСО № 26, СПШ № 11, № 14, № 32, гімназія № 1, БНРЦ № 1, ЗДО № 1, № 2, № 5, № 6, № 7, № 10, № 13, № 15, № 16, № 17, № 19, № 26, № 28, № 33, № 36, № 38, № 40, ПДЮ, ДЮСШ № 2, ЦЕНТУМ, що складає 41% від усієї кількості закладів.

Соціальний захист

Працівники департамент соціального захисту населення здійснювали приймання жителів громади з різних питань соціального захисту, вживалися заходи зі своєчасної підготовки документів для нарахування державних та місцевих соціальних гарантій. Протягом звітного періоду надано 6034 послуги щодо оформлення документів для призначення та виплати державної соціальної допомоги, матеріальної допомоги, надання пільг, компенсацій, житлової субсидії, отримання гуманітарної допомоги.

Прийнято, взято на облік та видано відповідні довідки 540 внутрішньо переміщеним особам.

Продовжувалася співпраця з реабілітаційними установами щодо оформлення документів дітей з інвалідністю для направлення їх на реабілітацію: оформлено п’ять договорів, направлено на реабілітацію шестеро дітей.

Тривало оздоровлення пільгової категорії громадян: протягом тижня направили до санаторіїв 14 осіб, п’ять повернулися з лікування.

У повному обсязі забезпечено виплату усіх видів державної соціальної допомоги за серпень поточного року 14189 мешканцям громади (28,8 млн грн).

Перераховано готівкою житлові субсидії та пільги за липень 15239 представникам домогосподарств (6,6 млн грн).

Громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи категорії ІІ та ІІІ, 222 особи, виплачено допомогу на оздоровлення за 2022 рік (17,9 тис. грн).

Виконувалися програми Сумської міської територіальної громади соціального спрямування «Милосердя» та «Соціальна підтримка захисників України та членів їх сімей»: двом жителям громади, яким виповнилося по 100 років, надано матеріальну допомогу до Дня народження, в розмірі 5802 грн (три прожиткових мінімуми для осіб, які втратили працездатність); членам добровольчих формувань Сумської міської територіальної громади виплачено матеріальну допомогу за серпень в розмірі 6,5 тис. грн); КП «Електроавтотранс» відшкодовано витрати за пільгове перевезення окремих категорій громадян (115,4 тис. грн).

КУ «Сумський міський територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) «Берегиня» щоденно забезпечувала обслуговування одиноких та одинокопроживаючих осіб похилого віку та з інвалідністю.

Заняття з відвідувачами відділень терцентру проходили в онлайн та офлайн режимах: продовжувалася інформаційна, освітня та культурно-розвивальна робота, проводилися конкурси, марафони та вікторини. У рамках програми «Підготовка осіб з інвалідністю до самостійного життя» провели 11 занять для 44 осіб. Для 60 відвідувачів терцентру влаштували екскурсію до міського парку ім. Кожедуба. Всього протягом звітного періоду 66 осіб взяли участь у 19 заходах культурно-виховного спрямування, 50 – у восьми майстер-класах із декоративно-вжиткового мистецтва.

У понеділок і четвер на озері Чеха проводилися заняття «Групи здоров’я».

Відбулося п’ять занять на факультетах Університету третього віку за участі 47 слухачів.

За сприяння терцентру приватними пекарнями в якості благодійної допомоги надано 370 хлібобулочних виробів для 250 осіб з-поміж вразливих верств населення.

У рамках реалізації спільного з ПАТ «Сумська Паляниця» проєкту «Соціальний Хліб» 300 одиноких громадян забезпечувалися хлібобулочними виробами.

Жителям громади, які проходять гемодіаліз (24 особи), надавали послугу «Соціальне таксі».

Послугою притулку в Будинку нічного перебування терцентру «Берегиня» щодня користувалася 31 особа. Відбувалися заходи з соціальної інтеграції та реінтеграції, навчання, відновлення трудових і соціальних навичок, профілактичні бесіди з психологом. За сприяння установи для 34 безхатьків провели вісім благодійних обідів, 31 особу забезпечили продуктами харчування, шість – речами.

КУ «Центр учасників бойових дій» протягом тижня надала 449 послуг соціальної адаптації

Ринок праці

Чисельність зареєстрованих безробітних, які станом на 12 серпня перебували на обліку, становила 3188 осіб з яких 2788 (88%) отримували допомогу з безробіття.

З початку року за сприянням служби зайнятості працевлаштували 1414 осіб, із них зареєстрованих безробітних – 1030.

Під замовлення роботодавців організували професійне навчання для 120 осіб.

У роботах тимчасового характеру, оплата яких здійснюється за кошти роботодавців, взяли участь 14 осіб.

Станом на 12 серпня розірвано 75 трудових договорів між приватними підприємцями та найманими працівниками, що були укладені до 1 січня 2015 року.

Актуальна база вакансій на цю дату налічувала 320 одиниць: для робітників – 162, службовців – 114, для осіб, які не мають професії або займали місця, що не потребують спеціальної підготовки, – 44.

***

Приєднуйтеся: