001.jpg

Фінансовий і соціальний стан Сумської міської ТГ (5 вересня – 12 вересня 2022 року).

Бюджет

Станом на 8 вересня до Загального фонду бюджету Сумської міської ТГ (без урахування офіційних трансфертів) надійшло 1,7 млрд грн, що становить 58% до плану на рік.
У порівнянні з відповідним періодом минулого року надходження збільшились на 70,4 млн грн (або на 4,4%) переважно за рахунок податку на доходи фізичних осіб та орендної плати за користування майновим комплексом та іншим майном, що перебуває в комунальній власності.

До Спеціального фонду бюджету Сумської міської ТГ (без урахування офіційних трансфертів) надійшли кошти в сумі 76 млн грн, що становить 64,5% до плану на рік.

Надходження бюджету розвитку становлять 4,8 млн грн (кошти від відчуження майна – 3,6 млн грн, кошти пайової участі у розвитку інфраструктури населеного пункту – 1,2 млн грн).

Офіційних трансфертів до загального фонду надійшло 368 млн грн, що становить 94,6% до плану на січень – вересень за розписом.

Плата за землю та комунальне майно

Протягом вересня надійшло: від оренди комунального майна – 10,2 тис. грн, що становить 0,5% від планового завдання на вересень; плати за землю – 1,3 млн грн, що становить 7,1% від планового завдання на вересень (земельного податку – 719,9 тис. грн, або 9,6% від плану на поточний місяць; орендної плати – 577,6 тис. грн, або 5,3% від плану на поточний місяць.

З початку року надійшло: від оренди комунального майна – 41,4 млн грн, що складає 193,5% від планового завдання на дев’ять місяців 2022 року за рахунок сплати заборгованості по орендній платі ТОВ «Сумитеплоенерго» за період з лютого по квітень 2022 року включно та авансового платежу за укладання додаткової угоди по договору оренди ЦМК ТОВ «Сумитеплоенерго»; від відчуження комунального майна – 3,6 млн грн, що становить 80,6% від планового завдання на дев’ять місяців; коштів гарантійного та реєстраційного внесків, що визначені Законом України «Про оренду державного та комунального майна», які підлягають перерахуванню оператором електронного майданчика до відповідного бюджету – 19 тис. грн, що становить 42,2% від планового завдання на дев’ять місяців; плати за землю – 87,1 млн грн, що становить 50,5% від планового завдання на дев’ять місяців (земельного податку – 41,2 млн грн або 59,7% від плану на дев’ять місяців; орендної плати – 46 млн грн або 44,4% від плану на дев’ять місяців, від продажу земельних ділянок – авансовий внесок в рахунок оплати ціни земельної ділянки – 5 тис. грн (надходження планом не передбачалися); коштів за шкоду, що заподіяна на земельних ділянках державної та комунальної власності, які не надані у користування та не передані у власність, внаслідок їх самовільного заняття, використання не за цільовим призначенням, зняття ґрунтового покриву (родючого шару ґрунту) без спеціального дозволу; відшкодування збитків за погіршення якості ґрунтового покриву тощо та за неодержання доходів у зв'язку з тимчасовим невикористанням земельних ділянок – 853,9 тис. грн, що в 10,2 раза перевищує планове завдання на дев’ять місяців.

Крім того, з початку року до бюджету надійшло 17,8 тис. грн плати за встановлення земельного сервітуту, що становить 104,7% від планового завдання на січень – вересень 2022 року.

Освіта

Відбулась онлайн-нарада керівників закладів загальної середньої освіти за участю начальника Управління Державної служби якості освіти України у Сумській області та фахівця Сумського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області, на якій розглянуто питання організованого початку нового 2022 – 2023 навчального року, організації цивільного захисту в закладах освіти, організації освітнього процесу в умовах воєнного стану та підготовки закладів освіти до перевірки Управлінням Державної служби якості освіти України у Сумській області.

Обстежено підвальні приміщення та цокольні поверхи 17 закладів освіти з метою їх використання як найпростіших укриттів. Підготовлено акти перевірки, готуються висновки та рекомендації ДСНС та Сумського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області.

Міжнародна благодійна організація «Фонд Східна Європа» включила три школи громади до програми «Безпечна школа», в рамках якої заклади отримають набори для облаштування укриттів на суму близько 300 тис. грн.

На базі однієї зі шкіл запроваджуватиметься вечірня форма здобуття освіти у двох групах (30 осіб) і двох класах (34 особи).

Завершувалася підготовка закладів освіти до роботи в осінньо-зимовий період. Акти готовності вже мають 82 заклади. Решта – усувають недоліки, які виникли в процесі гідравлічних випробувань та поривів системи опалення.

Соціальний захист

Працівники департамент соціального захисту населення здійснювали приймання жителів громади з різних питань соціального захисту, вживалися заходи зі своєчасної підготовки документів для нарахування державних та місцевих соціальних гарантій.Протягом звітного періоду надано 5934 послуги щодо оформлення документів для призначення та виплати державної соціальної допомоги, матеріальної допомоги, надання пільг, компенсацій, житлової субсидії, отримання гуманітарної допомоги.

Прийняли, взяли на облік та видали відповідні довідки 344 внутрішньо переміщеним особам.

Проведено оформлення документів для виплати компенсації витрат власникам житла, які безоплатно прихистили у себе вдома внутрішньо переміщених осіб із постраждалих від війни регіонів.

Тривало опрацювання справ щодо визначення права осіб на отримання житлових субсидій та державної соціальної допомоги, які призначаються з урахуванням доходів особи (сім’ї), по документах, поданих із серпня 2022 року.

У повному обсязі забезпечено виплату усіх видів державної соціальної допомоги за вересень поточного року 14316 мешканцям громади (29,5 млн грн).

Представникам домогосподарств (15401 особа) перераховано готівкою житлові субсидії та пільги за серпень (9 млн грн).

В офлайн-режимі відбулися засідання дорадчих органів, а саме:

  • опікунської ради при органі опіки та піклування Сумської міської ради (розглянуто шість заяв жителів громади щодо встановлення опіки над повнолітніми особами в разі визнання їх судом недієздатними та призначення опікуна над недієздатною особою, знаття опікунських обов’язків, надання дозволу на вчинення правочину. За результатами розгляду надано відповідні пропозиції органу опіки та піклування шляхом підготовки проєкту рішення виконавчого комітету);
  • комісії щодо розгляду заяв членів сімей осіб, які загинули (пропали безвісти), померли та осіб з інвалідністю, внутрішньо переміщених осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, деяких категорій осіб, які брали участь в Революції Гідності, про виплату грошової компенсації за належні для отримання жилі приміщення (учаснику бойових дій з-поміж внутрішньо переміщених осіб призначено грошову компенсацію на 1,6 млн грн, а також ще одному захиснику України з-поміж ВПО, який прибув до громади з території проведення активних бойових дій (м. Сєвєродонецьк), надано дозвіл на відкриття спецрахунка в АТ «Ощадбанк» для зарахування коштів грошової компенсації, які були йому перераховані за попереднім місцем проживання).
  • комісії по розгляду заяв щодо надання цільової матеріальної допомоги для розв’язання питань, пов’язаних з проведенням капітального ремонту власних житлових будинків (квартир) особами, які згідно із законодавством мають право на таку пільгу (розглянуто документи та ухвалено рішення про взяття на облік особи з інвалідністю внаслідок війни).

Протягом тижня надійшло 11 повідомлень про здійснення домашнього насильства відносно 10 осіб. Із загальної кількості постраждалих 82% – це жінки. З усіма кривдниками дільничними офіцерами поліції проведено профілактичну роботу, до них застосовані адміністративні стягнення. Постраждалі від домашнього насильства проінформовані про заклади, в яких вони можуть отримати допомогу.

Тривало оздоровлення пільгової категорії громадян: протягом тижня направили до санаторіїв 13 осіб.

КУ «Сумський міський територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) «Берегиня» щоденно забезпечувала обслуговування одиноких та одинокопроживаючих осіб похилого віку та з інвалідністю.

Заняття з відвідувачами відділень терцентру проходили в онлайн та офлайн режимах: продовжувалася інформаційна, освітня та культурно-розвивальна робота, проводилися конкурси, марафони та вікторини. У рамках програми «Підготовка осіб з інвалідністю до самостійного життя» провели 12 занять для 35 осіб. Для 65 відвідувачів терцентру влаштували пішохідні прогулянки міським парком ім. Кожедуба та дитячим парком «Казка», 15 осіб відвідали обласний художній музей. Протягом звітного періоду 69 осіб взяли участь у 24 заходах культурно-виховного спрямування, 50 відвідувачів денних відділень терцентру – у дев’яти майстер-класах із декоративно-вжиткового мистецтва. У понеділок і четвер на озері Чеха проводилися заняття «Групи здоров’я». Відбулося чотири заняття на факультетах Університету третього віку за участі 46 слухачів.

За сприяння терцентру приватними пекарнями як благодійна допомога надано 500 хлібобулочних виробів для 250 осіб з-поміж вразливих верств населення.

У рамках реалізації спільного з ПАТ «Сумська Паляниця» проєкту «Соціальний Хліб» 300 одиноких громадян забезпечувалися хлібобулочними виробами.

Жителям громади, які проходять гемодіаліз (21 особа), надавали послугу «Соціальне таксі».

Одиноким пенсіонерам, особам з інвалідністю (дев’ять осіб) надано продуктові набори та одяг.

Послугою притулку в Будинку нічного перебування терцентру «Берегиня» щодня користувалися 29 осіб. Відбувалися 43 заходи з соціальної інтеграції та реінтеграції, навчання, відновлення трудових і соціальних навичок, три групові профілактичні та психокорекційні бесіди з 26 безхатьками. За сприяння установи для 35 бездомних провели благодійний обід, вісьмох осіб забезпечили речами.

КУ «Центр учасників бойових дій» протягом тижня надала 379 послуг соціальної адаптації. Відбулося чотири заходи культурно-виховного спрямування для дітей. організовано безоплатний перегляд вистави в Сумському національному академічному театрі ім. Щепкіна.

Ринок праці

Чисельність зареєстрованих безробітних, які станом на 9 вересня перебували на обліку, становила 2934 особи з яких 2560 (87%) отримували допомогу з безробіття.

З початку року за сприянням служби зайнятості працевлаштували 1662 особи, із них зареєстрованих безробітних – 1233.

Під замовлення роботодавців організували професійне навчання для 128 осіб.

У роботах тимчасового характеру, оплата яких здійснюється за кошти роботодавців, взяли участь 15 осіб.

Станом на 9 вересня розірвано 84 трудових договорів між приватними підприємцями та найманими працівниками, що були укладені до 1 січня 2015 року.

Актуальна база вакансій на цю дату налічувала 313 одиниць: для робітників – 150, службовців – 120, для осіб, які не мають професії або займали місця, що не потребують спеціальної підготовки, – 43.

***

Приєднуйтеся: