004.jpg

Фінансовий і соціальний стан Сумської міської ТГ (26 вересня – 3 жовтня 2022 року).

Бюджет

Станом на 29 вересня до Загального фонду бюджету Сумської міської ТГ (без урахування офіційних трансфертів) надійшло 1,8 млрд грн, що становить 62,3% до плану на рік.

У порівнянні з відповідним періодом минулого року надходження збільшились на 95,8 млн грн (або на 5,7%) переважно коштом податку на доходи фізичних осіб та орендної плати за користування майновим комплексом та іншим майном, що перебуває в комунальній власності.

До Спеціального фонду бюджету Сумської міської ТГ (без урахування офіційних трансфертів) надійшли кошти в сумі 85,5 млн грн, що становить 72,5% до плану на рік.

Надходження бюджету розвитку становлять 4,8 млн грн (кошти від відчуження майна – 3,6 млн грн, кошти пайової участі у розвитку інфраструктури населеного пункту – 1,2 млн грн).

Офіційних трансфертів до загального фонду надійшло 404,8 млн грн, що становить 99,2% до плану на січень – вересень за розписом.

Плата за землю та комунальне майно

Протягом вересня надійшло:

  • від оренди комунального майна – 766,3 тис. грн, що становить 36% від планового завдання на вересень;
  • плати за землю – 6 млн грн, що становить 32,7% від планового завдання на вересень (земельного податку – 2 млн грн, або 26,6% від плану на поточний місяць;
  • орендної плати – 4 млн грн, або 37 % від плану на поточний місяць;
  • коштів за шкоду, що заподіяна на земельних ділянках державної та комунальної власності, які не надані у користування та не передані у власність, внаслідок їх самовільного заняття, використання не за цільовим призначенням, зняття ґрунтового покриву (родючого шару ґрунту) без спеціального дозволу;
    відшкодування збитків за погіршення якості ґрунтового покриву тощо та за неодержання доходів у зв'язку з тимчасовим невикористанням земельних ділянок – 198,4 тис. грн.

З початку року надійшло:

  • від оренди комунального майна – 42,1 млн грн, що складає 197,1% від планового завдання на дев’ять місяців 2022 року коштом сплати заборгованості по орендній платі ТОВ «Сумитеплоенерго» за період з лютого по квітень 2022 року включно та авансового платежу за укладання додаткової угоди по договору оренди цілісного майнового комплексу ТОВ «Сумитеплоенерго»;
  • від відчуження комунального майна – 3,6 млн грн, що становить 80,7% від планового завдання на дев’ять місяців;
  • коштів гарантійного та реєстраційного внесків, що визначені Законом України «Про оренду державного та комунального майна», які підлягають перерахуванню оператором електронного майданчика до відповідного бюджету, – 25,2 тис. грн, що становить 56% від планового завдання на дев’ять місяців;
  • плати за землю – 91,8 млн грн, що становить 53,3% від планового завдання на дев’ять місяців (земельного податку – 42,4 млн грн, або 61,5% від плану на дев’ять місяців; орендної плати – 49,4 млн грн, або 47,8% від плану на дев’ять місяців,
  • від продажу земельних ділянок – авансовий внесок в рахунок оплати ціни земельної ділянки – 5 тис. грн (надходження планом не передбачалися);
  • коштів за шкоду, що заподіяна на земельних ділянках державної та комунальної власності, які не надані у користування та не передані у власність, внаслідок їх самовільного заняття, використання не за цільовим призначенням, зняття ґрунтового покриву (родючого шару ґрунту) без спеціального дозволу; відшкодування збитків за погіршення якості ґрунтового покриву тощо та за неодержання доходів у зв'язку з тимчасовим невикористанням земельних ділянок – 1,1 млн грн, що в 12,5 раза перевищує планове завдання на дев’ять місяців.

Крім того, з початку року до бюджету надійшло 17,8 тис. грн плати за встановлення земельного сервітуту, що становить 105,3% від планового завдання на дев’ять місяців.

Освіта

З керівниками закладів дошкільної освіти опрацювали питання організації освітнього процесу з 1 жовтня 2022 року, підготовки до функціонування в осінньо-зимовий період; підсумували роботу комісії з обстеження приміщень закладів освіти комунальної форми власності Сумської міської територіальної громади щодо готовності їх використання як найпростіших укриттів.

Тривала перевірка закладів освіти з питань організації дистанційного навчання.

Консультанти Центру професійного розвитку педагогічних працівників провели воркшоп «Онлайн-сервіси для створення інтерактивних вправ», методичний онлайн-практикум «НУШ у дії», педагогічний інтенсив «Інклюзія – це завжди команда», хаб стійкості. Підготовлено інформацію щодо експериментально-дослідної роботи в закладах загальної середньої освіти Сумської міської територіальної громади.

Спеціалісти КУ «Інклюзивно-ресурсний центр № 1» за підтримки AVSI та ГО «Емаус» реалізують проєкт «Освіта та захист ініціатив в умовах надзвичайних ситуацій для найбільш вразливих груп населення в Україні». У процесі рекреаційних занять діти краще адаптуються до соціуму, більше дізнаються про себе, знайомляться зі світом своїх почуттів та емоцій.

Соціальний захист

Працівники департамент соціального захисту населення здійснювали приймання жителів громади з різних питань соціального захисту, вживалися заходи зі своєчасної підготовки документів для нарахування державних та місцевих соціальних гарантій. Протягом звітного періоду надано 5281 послугу щодо оформлення документів для призначення та виплати державної соціальної допомоги, матеріальної допомоги, надання пільг, компенсацій, житлової субсидії, отримання гуманітарної допомоги.
Прийняли, взяли на облік та видали відповідні довідки 294 внутрішньо переміщеним особам.

Протягом тижня понад 200 представників домогосподарств звернулися та оформили документи для призначення даного виду допомоги. Загалом минулого місяця оформили документи для призначення житлової субсидії понад 700 мешканців громади, що на 30% більше ніж у вересні 2021 року. На сьогодні отримують житлову субсидію 23201 домогосподарство громади, в тому числі по 12601 домогосподарству розмір субсидії становить 0 грн.

Профінансовано три заклади вищої та три заклади фахової передвищої освіти для забезпечення проведення виплати 507 студентам, яким призначено соціальну стипендію за вересень.

Виконувалися програми Сумської міської територіальної громади соціального спрямування «Милосердя» та «Соціальна підтримка захисників України та членів їх сімей»:

  • перераховано одноразову матеріальну допомогу в розмірі 773,6 грн (або 40% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність) 986 громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи категорії 2;
  • виплачено матеріальну допомогу членам добровольчих формувань Сумської міської територіальної громади та громадських невоєнізованих формувань;
  • проведено відшкодування витрат підприємств-надавачів послуг за надані в серпні поточного року пільги з оплати послуг зв’язку в сумі 63,2 тис. грн;
  • АТ «Укрзалізниця» компенсовано витрати за пільговий проїзд окремих категорій громадян (194,3 тис. грн);

КП «Електроавтотранс» відшкодовано витрати за пільгове перевезення окремих категорій громадян (5,5 млн грн).

В офлайн-режимі відбулося засідання комісії щодо розгляду заяв членів сімей осіб, які загинули (пропали безвісти), померли та осіб з інвалідністю, внутрішньо переміщених осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, деяких категорій осіб, які брали участь в Революції Гідності, про виплату грошової компенсації за належні для отримання жилі приміщення (за підсумками засідання особі з інвалідністю внаслідок війни 2 групи призначено грошову компенсацію на 1,9 млн грн).

Надійшло 27 повідомлень про здійснення домашнього насильства відносно 23 осіб (щодо трьох осіб випадки насильства відбувалися неодноразово). З усіма кривдниками дільничними офіцерами поліції проведено профілактичну роботу, до них застосовані адміністративні стягнення. Постраждалі від домашнього насильства проінформовані про заклади, в яких вони можуть отримати допомогу.

Тривало оздоровлення пільгової категорії громадян: протягом тижня направили до санаторіїв 12 осіб.

КУ «Сумський міський територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) «Берегиня» щоденно забезпечувала обслуговування одиноких та одинокопроживаючих осіб похилого віку та з інвалідністю.

Заняття з відвідувачами відділень терцентру проходили в онлайн та офлайн режимах: продовжувалася інформаційна, освітня та культурно-розвивальна робота, проводилися конкурси, марафони та вікторини. У рамках програми «Підготовка осіб з інвалідністю до самостійного життя» провели 11 занять для 56 людей. Для 112 відвідувачів терцентру влаштували пішохідні прогулянки міським парком ім. Кожедуба, дитячим парком «Казка», містом, для 10 людей – відвідання приватного музею «Причал Одіссея». Протягом звітного періоду 67 осіб взяли участь у 19 заходах культурно-виховного спрямування, 46 відвідувачі денних відділень терцентру – у шести майстер-класах із декоративно-вжиткового мистецтва. У понеділок і четвер на озері Чеха проводилися заняття «Групи здоров’я». Відбулося чотири заняття на факультетах Університету третього віку за участі 50 слухачів.

У рамках співпраці з волонтерським рухом «МИ ТУТ» під гаслом «Наближаємо Перемогу разом» працівниками терцентру та його відвідувачами надано допомогу у виготовленні маскувальних сіток та маскувального одягу, а також виготовлено 11 підсумок для турнікету, 16 окопних свічок, а також 38 килимків, 48 оберегів і браслетів для військових.

Завдяки реалізації спільного з ПАТ «Сумська паляниця» проєкту «Соціальний Хліб» 300 одиноких громадян забезпечувалися хлібобулочними виробами. Додатково, в якості благодійної допомоги від підприємства отримано 500 одиниць хліба, які видано одиноким та одинокопроживаючим громадянам, які обслуговуються терцентром.

Одиноким пенсіонерам, особам з інвалідністю (193 особи) надано продуктові набори. Одній одинокій особі надано допомогу в завезенні дров.

Жителям громади, які проходять гемодіаліз (22 особи), надавали послугу «Соціальне таксі».

Послугою притулку в Будинку нічного перебування терцентру «Берегиня» щодня користувалися 32 людей, вперше звернулися за послугами четверо осіб. Відбулося 43 заходи з 56 безхатьками з соціальної інтеграції та реінтеграції, навчання, відновлення трудових і соціальних навичок, групова профілактична та психокорекційна бесіда з 23 особами. За сприяння установи для 23 бездомних провели благодійний обід, вісьмох забезпечили речами.

Здійснено вихід соціального патруля в місцях можливого скупчення бездомних осіб в районі вул. Петропавлівська, під час якого розповсюджено листівки з інформацією про роботу Будинку нічного перебування та виявлено безхатька.

КУ «Центр учасників бойових дій» протягом тижня надала послуги соціальної адаптації, юридичні консультації.

Відбулося два заходи культурно-виховного спрямування для учасників бойових дій та членів їх сімей. Організовано безоплатний перегляд вистави та відвідання концерту органної музики.

Cпільно з оздоровчим фітнес-клубом «Студія руху Mentor» реалізовувався проєкт для дітей захисників/захисниць України.

Ринок праці

Чисельність зареєстрованих безробітних, які станом на 30 вересня перебували на обліку, становила 2870 осіб з яких 2520 (88%) отримували допомогу з безробіття.

З початку року за сприянням служби зайнятості працевлаштували 1814 особи, із них зареєстрованих безробітних – 1346.

Під замовлення роботодавців організували професійне навчання для 156 людей.

У роботах тимчасового характеру, оплата яких здійснюється за кошти роботодавців, взяли участь 15 осіб.

Актуальна база вакансій на цю дату налічувала 360 одиниць: для робітників – 178, службовців – 135, для осіб, які не мають професії або займали місця, що не потребують спеціальної підготовки, – 47.