001.jpg

Новий конкурс з перевезення пасажирів на міських автобусних маршрутах загального користування відбудеться в Сумах за зміненими умовами і вимогами.

Про них на брифінгу 20 травня розповіли начальник відділу транспорту, зв’язку та телекомунікаційних послуг Сергій ЯКОВЕНКО та голова постійної депутатської комісії з питань житлово-комунального господарства, благоустрою, енергозбереження, транспорту та зв’язку Вікторія ГРОБОВА.

Умови конкурсу, повідомив Сергій Яковенко, прописані в рішенні виконавчого комітету від 17 травня «Про організацію проведення конкурсу з перевезення пасажирів на міських автобусних маршрутах загального користування в м. Суми».
Перевізники боротимуться за 32 об'єкти (лоти). Вони сформовані так, що 27 включають по одному маршруту, три – по два маршрути, два – по три маршрути. Маршрути поєднали, пояснив очільник профільного відділу, аби не залишити без транспорту соціальні маршрути, а в одному випадку лот формували під комунального перевізника.

Серед маршрутів два, що були запроваджені нещодавно – № 62 «Баранівка-Аеропорт», № 63 «Баси–Ганнівка»), і два – нові – № 25 «Добровільна–Інтернаціоналістів», № 26 «Центр–40-ва підстанція» (за останнім транспорт курсуватиме двічі на тиждень два рази на день).

Окрім того, змінено кінцеву зупинку маршруту № 60: «В. Піщане-Інтернаціоналістів» замість «В. Піщане-Аеропорт».

Не виносять на конкурс два маршрути № 51 «Прокоф’єва-Піщане» та №2 «Прокоф’єва-Шпиталь», на яких перевізників визначили восени торік.

Формуючи умови проведення нового конкурсу, зазначив Сергій Яковенко, опрацювали всі пропозиції від депутатів та громадських активістів. Окремі, наприклад щодо принципу один лот-один маршрут, врахували. Інші, як-то щодо екологічного стандарту Євро-5, відхилили, бо ж заборона на ввезення та виробництво в нашій країні автомобілів класом нижче діє лише з 1 січня поточного року.

Зважали, зауважила голова постійної депутатської комісії з питань житлово-комунального господарства, благоустрою, енергозбереження, транспорту та зв’язку Вікторія ГРОБОВА, й на скарги сумчан. Зокрема, щодо кількості одиниць транспорту, пасажиромісткості та роботи у вечірні години.brif

Згідно вимог конкурсу для забезпечення перевезень за всіма маршрутами залучаються автобуси загальною пасажиромісткістю не менше ніж 23 місця. Також перевізник повинен забезпечити роботу на об’єкті конкурсу не менш як одного транспортного засобу, пристосованого для перевезення осіб з обмеженими фізичними можливостями. Транспорт має залишатись на лінії до 22:00.

«Ми постійно наголошуємо на тому, що громадський транспорт має працювати до 22:00, і це враховано в умовах конкурсу. Чому? Бо після 19:00 місто завмирає, і до деяких районів проблематично дістатись. Тепер автобуси працюватимуть до 22:00, й сумчани зможуть дістатись соціальних об'єктів чи домівок», – зазначила Вікторія Гробова.

Увесь транспорт курсуватиме у звичайному режимі, тобто дотримуючись затверджених графіків, а посадку і висадку пасажирів здійснюватиме лише на постійних зупинках. Щодо останніх, розповів Сергій Яковенко, нині готується проект рішення щодо зміни такої мережі. Наразі постійних зупинок у місті 273, а буде попередньо 313. Нові з'являться за рахунок деяких зупинок на вимогу. Окрім того, подекуди розмежують зупинки для автобусів і тролейбусів.

Щодо наявного дублювання деяких маршрутів громадським і приватним транспортом, то, як пояснив начальник відділу транспорту, зв’язку та телекомунікаційних послуг, науково-дослідний інститут Харківського автомобільно-дорожнього університету розцінює це, як можливість вибору для пасажира, на чому пересуватись. Відтак, від такої практики відмовлятись не стали, лише зменшили кількість транспорту за окремими напрямками.

Обіцяє Сергій Яковенко після конкурсу й GPS-моніторинг, графіки руху автобусів на зупинках (для тих, що мають малу кількість рейсів, – повний, для решти – після 19:00).

Конкурс планують провести у другій половині серпня. На лінії переможці виїдуть орієнтовно у жовтні (час дії договорів із ними визначатиме виконавчий комітет).

До кінця року повідомив, посадовець, на вулицях обласного центру працюватиме 50 тролейбусів і 313 автобусів.