006.jpg

30 квітня набрала чинності Постанова Уряду, якою удосконалено порядок надання пільг і субсидій на оплату житлово-комунальних послуг.


Про те, що ж безпосередньо зміниться для сумчан, 27 травня розказала під час брифінгу заступник директора департаменту соціального захисту населення Ірина ЛАГІРЕНКО.

Найперше, що змінилося, повідомила Ірина Лагіренко, це термін призначення субсидії. Якщо раніше вона призначалася на 12 місяців, то на сьогодні термін призначення субсидії визначається з місяця звернення до кінця опалювального періоду і розраховується на неопалювальний (з 1 травня до 30 вересня) та опалювальний сезон (з 1 жовтня до 30 квітня).
Водночас домогосподарства, які користуються субсидією на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива, а таких у Сумах проживає близько 50 родин, мають з’явитися до департаменту соціального захисту населення для написання нової заяви на призначення субсидії.

Тим особам, які орендують житло, термін призначення субсидії визначається кінцевим строком дії договору оренди, але також не може бути більшим, ніж 12 місяців. Крім того, для орендарів головною умовою призначення субсидії є нарахування за житлово-комунальні послуги. Це означає, що квартплата повинна нараховуватися на ту кількість осіб, яка зазначена в договорі оренди.

Громадяни ж, яким призначена субсидія, на період її отримання втрачатимуть право на пільги за житлово-комунальні послуги. Нарахування за житлово-комунальні послуги, які раніше відшкодовувались за рахунок пільг, будуть компенсуватись наданням субсидії. Якщо ж в неопалювальний період розмір субсидії нульовий, то така родина продовжує користуватися пільгами на оплату житлово-комунальних послуг.

Раніше всі мешканці мали право обирати період, за який можна обрахувати дохід при визначенні права на житлову субсидію. На сьогодні Поставною скасовано норму, за якою можна призначити субсидію на підставі довідки про доходи за попередні три місяці. Якщо родина буде звертатися в першому кварталі, то доходи враховуватимуться також за попередні три квартали.

Як і раніше сумчани можуть особисто звернутися до департаменту із заявою про призначення субсидії та декларацією, але також їх можна надіслати в електронній формі, зокрема з використанням електронного цифрового підпису. У разі його відсутності – субсидія розраховується лише після підпису зазначених документів у місячний строк. Термін усунення будь-яких недоліків – один місяць. Продовжується і прийом документів поштою.

Особливу увагу Ірина Лагіренко звернула на сплату громадянами «обов’язкової частки». Відтепер такого поняття в Постанові взагалі немає. Людина, якій призначена субсидія, зобов’язана щомісячно сплачувати вартість фактично спожитої послуги з урахуванням розміру призначеної субсидії. Це питання буде контролюватися обслуговуючими організаціями, які будуть надавати списки громадян, які не сплачують відповідну частку, і субсидія буде припинятися з місяця, в якому надійшла інформація.

Деякі зміни стосуються врахування доходів громадян. Для фізичних осіб-підприємців, які є платниками єдиного податку першої групи, незалежно від отриманих (не отриманих) доходів до сукупного доходу за кожний місяць враховується дохід на рівні двох розмірів прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб на відповідний місяць, для фізичних осіб-підприємців, які є платниками єдиного податку другої групи, – трьох розмірів прожиткового мінімуму, для фізичних осіб-підприємців, які є платниками єдиного податку третьої групи, – чотирьох розмірів прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб.

Всі інші, доходи, відомості про які надає Державна фіскальна служба, в тому числі від підприємницької діяльності, не враховуються при призначенні субсидії. Після закінчення опалювального сезону сума невикористаної субсидії на оплату послуг з централізованого опалення (теплопостачання) повертається виробником/виконавцем таких послуг до бюджету в повному обсязі на підставі акта звіряння, складеного разом із структурним підрозділом з питань соціального захисту населення. Частина невикористаної суми субсидії на оплату послуг індивідуального опалення, зараховується як оплата послуг, у тому числі обов’язкової частки платежу домогосподарства, на наступні розрахункові періоди.

Ірина Лагіренко наголосила на тому, що громадянин, якому призначено субсидію, зобов’язаний протягом місяця поінформувати структурний підрозділ з питань соціального захисту населення про зміну складу зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку) осіб (орендарі – про осіб, які фактично проживають), їх соціального статусу, переліку отримуваних житлово-комунальних послуг, умов їх надання, виконавців житлово-комунальних послуг, купівлю товарів або оплату послуг, шляхом подання відповідних документів.