002.jpg

Фінансовий і соціальний стан Сумської міської ТГ (30 січня – 6 лютого 2023 року).

 Бюджет

Станом на 1 лютого до загального фонду бюджету Сумської міської ТГ (без урахування офіційних трансфертів) надійшло 210,9 млн грн, що становить 8% до плану на рік.

Сума недовиконання пропорційно 1/12 на поточну дату становить 9,3 млн грн або «-» 4,2%.

У порівнянні з відповідним періодом минулого року надходження загального фонду (без урахування офіційних трансфертів) збільшились на 8,4 млн грн (або на 4,1%) переважно за рахунок акцизного податку з пального та з роздрібної торгівлі підакцизних товарів (у зв’язку з внесенням змін до Бюджетного кодексу України в частині оприлюднення часток ДПС України до 15 січня та перерахування акцизного податку з пального ДКС України до місцевих бюджетів не пізніше останнього робочого дня січня) і надходження коштів від орендної плати за користування майном, що перебуває в комунальній власності (погашення заборгованості за жовтень 2022 року ТОВ «Сумитеплоенерго»).

До спеціального фонду бюджету Сумської міської ТГ (без урахування офіційних трансфертів) надійшли кошти в сумі 2,6 млн грн, що становить 30,7% на поточну дату за розписом на січень.

Офіційних трансфертів до загального фонду надійшло 37,3 млн грн, що становить 99,8% до плану на січень.

Плата за землю та комунальне майно

Протягом січня надійшло:

  • від оренди комунального майна – 7,1 млн грн, що становить 151,8% від планового завдання на січень та 11,9% від планового завдання на рік. Перевиконання планових показників відбулося шляхом сплати ТОВ «Сумитеплоенерго» заборгованості за минулий період та орендної плати за грудень 2022 року;
  • плати за землю – 13,6 млн грн, що становить 176,1% від планового завдання на січень (земельного податку – 5,6 млн грн або 153,7% від плану на поточний місяць; орендної плати – 8 млн грн або 1963% від плану на поточний місяць);
  • коштів за шкоду, що заподіяна на земельних ділянках державної та комунальної власності, які не надані у користування та не передані у власність, внаслідок їх самовільного заняття, використання не за цільовим призначенням, зняття ґрунтового покриву (родючого шару ґрунту) без спеціального дозволу; відшкодування збитків за погіршення якості ґрунтового покриву тощо та за неодержання доходів у зв'язку з тимчасовим невикористанням земельних ділянок – 123,6 тис. грн, що в 3,6 раза перевищує планове завдання на січень;
  • плати за встановлення земельного сервітуту надійшло 0,3 тис. грн, що становить 8,3% від планового завдання на січень.

Освіта

У рамках першого (регіонального) туру Всеукраїнського конкурсу «Учитель року – 2023» 17 вчителів Сумської міської територіальної громади взяли участь у конкурсному випробуванні «Тестування» за номінаціями: «Захист України», «Фізична культура», «Основи здоров’я», «Початкова освіта».

За кошти, отримані як благодійна допомога від тайванського народу, в одній зі шкіл громади продовжували капітальний ремонт частини підвального приміщення з пристосуванням для використання як найпростішого укриття.

Консультанти Центру професійного розвитку педагогічних працівників провели майстер-клас «Виступаємо публічно, або Секрети успішного оратора», освітній ланч для керівників «На хвилі НУШ: від ідей до практики», засідання фокус-групи учителів-логопедів закладів дошкільної освіти.

Соціальний захист

На належному рівні в умовах воєнного стану організовано прийом мешканців громади з різних питань соціального захисту, вживаються всі заходи по своєчасній підготовці документів для призначення та виплати державних та місцевих соціальних гарантій. Прийом громадян здійснюється в Громадській приймальні департаменту, на робочому місці департаменту в управлінні «Центр надання адміністративних послуг у м. Суми», максимально проводиться роз’яснювальна робота та комунікація з мешканцями за телефонами та різними месенжерами.

Протягом звітного періоду надано 6359 послуг щодо оформлення документів для призначення та виплати державної соціальної допомоги, матеріальної допомоги, надання пільг, компенсацій, житлової субсидії, отримання гуманітарної допомоги.

Для 242 внутрішньо переміщених осіб, які прибули з районів проведення бойових дій чи тих, які перебувають в окупації (оточенні), оформлено відповідні документи

Проведено виплату всіх видів державної соціальної допомоги за cічень по додаткових відомостях 277 одержувачам на суму 2 млн грн.

Профінансовано три заклади вищої та три заклади фахової передвищої освіти для забезпечення проведення за січень виплати соціальної стипендії 859 студентам на суму 1603 тис. грн.

Здійснювалося комплексне визначення ступеня індивідуальних потреб 23 осіб, котрі потребують надання соціальних послуг, для подальшого розрахунку права громадянина, який надає соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі, на виплату відповідної компенсації.

Протягом тижня зареєстровано 10 випадків домашнього насильства відносно восьми осіб (відносно двох насильство вчиняється повторно). Постраждалих відвідано за місцем проживання, їм надано психологічну допомогу та консультації із соціальних послуг відповідно до проведеної оцінки потреб, ці особи взяті на облік та є отримувачами соціальних послуг у міському центрі соціальних служб. Постраждалих, які потребували юридичної допомоги в оформленні розлучення, представництві їх інтересів в суді, скоординовано до Сумського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, шістьох осіб щодо яких вчинялось домашнє насильство (дві жінки та четверо дітей), поміщено до Центру матері та дитини, де їм в умовах цілодобового стаціонару надаються безкоштовно соціально-педагогічні, психологічні, юридичні та інші послуги.

Надання соціальних послуг забезпечено в рамках роботи підпорядкованих комунальних установ та громадської організації «Товариство допомоги особам з інвалідністю внаслідок інтелектуальних порушень, «Феліцитас» (через надання фінансової підтримки).

Серед отримувачів послуг найбільший попит мали послуги соціальної адаптації (організація дозвілля та психологічний супровід), догляду вдома, натуральної допомоги, а також транспортні та медичні послуги:

  • практичними психологами комунальних установ проведено чотири просвітницькі заходи, чотири групові консультації, два корекційні заняття та 26 індивідуальних консультацій. У рамках проєкту «IRINA – Міжсекторна ініціатива реагування на допомогу жертвам української кризи» проведено два з дружинами захисників України;
  • фахівцями з фізичної реабілітації комунальних установ надано 186 послуг із лікувальної фізкультури, проведено масажі, індивідуальні консультації тощо;
  • медичні послуги та послуги з фізичної реабілітації відділенням реабілітації учасників бойових дій надано 13 особам;
  • соціальними робітниками територіального центру, відповідно до графіка, надано послугу догляду вдома 854 одиноким непрацездатним особам, у тому числі 62 особам з приєднаних до міста громад, де найбільш потрібним є доставлення харчових продуктів і ліків;
  • транспортні послуги у звітному періоді отримала 51 людина;
  • послугу натуральної допомоги отримали 540 жителів громади.

КУ «Сумський міський територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) «Берегиня» 1774 громадянам надано 3057 соціальних послуг. Вперше на обслуговування взято 10 осіб. Зі 124 особами з інвалідністю та людьми поважного віку на базі відділень денного перебування «Калина», «Злагода» та «Спільнота» проведено інформаційну, освітню та культурно-розвивальну роботу. У рамках програми «Підготовка осіб з інвалідністю до самостійного життя» проведено 11 занять для 76 людей. Протягом звітного періоду 124 особи взяли участь у 19 заходах культурно-виховного спрямування, 58 відвідувачів денних відділень терцентру – у семи майстер-класах із декоративно-вжиткового мистецтва та кулінарії. У понеділок і четвер у спортзалі МЦФЗН «Спорт для всіх», у середу біля озера Чеха проводилися заняття «Групи здоров’я», в яких взяли участь 27 людей. Відбулося сім занять на факультетах Університету третього віку за участі 46 слухачів. У рамках співпраці з волонтерським рухом «МИ ТУТ» під гаслом «Наближаємо Перемогу разом» працівники терцентру та його відвідувачі надавали допомогу у виготовленні маскувальних сіток та маскувального одягу, 25 оберегів і браслетів, також зроблено вісім окопних свічок і стільки ж килимків. Завдяки реалізації спільного з ПАТ «Сумська Паляниця» проєкту «Соціальний Хліб» 300 одиноких громадян забезпечувалися хлібобулочними виробами.

Послугою притулку в Будинку нічного перебування терцентру «Берегиня» щодня користувалася 31 людина людей, ще п’ять осіб звернулися до пункту обігріву та залишилися на ночівлю. Для 55 осіб проведено 41 захід із соціальної інтеграції та реінтеграції, навчання та відновлення трудових та соціальних навичок, з 31 бездомними – чотири групові профілактичні та психокорекційні бесіди. За сприяння установи для 31 безхатька проведено благодійний обід, 29 осіб забезпечено харчовими продуктами, дев’ятьох – речами. Під час здійснення соціального патруля в місцях можливого скупчення бездомних осіб в районі вул. Котляревського, вул. Гарбузівська, вул. Роменська, вул. Перемоги розповсюджено листівки з інформацією про роботу Будинку нічного перебування. Також виявлено бездомного, який відмовився скористатися послугами закладу.

КУ «Центр учасників бойових дій» протягом тижня надавалися послуги з соціальної адаптації, юридичні та психологічні консультації, медичні та реабілітаційні послуги. Відбулося шість заходів культурно-виховного спрямування для учасників бойових дій та членів їхніх сімей. Організовано безоплатний перегляд вистав у Сумському національному академічному театрі ім. М. Щепкіна.

Ринок праці

Чисельність зареєстрованих безробітних, які станом на 3 лютого перебували на обліку, становила 1908 осіб, з яких 802 (42%) отримували допомогу з безробіття.

З початку 2023 року за сприянням служби зайнятості працевлаштували 189 особи, з них зареєстрованих безробітних – 149.

Під замовлення роботодавців організували професійне навчання для 35 людей.

До виконання суспільно корисних робіт залучили 41 особу з-поміж зареєстрованих безробітних.

Актуальна база вакансій станом на 3 лютого налічувала 224 одиниці: для робітників – 99, службовців – 111, для осіб, які не мають професії або займали місця, що не потребує спеціальної підготовки, – 14.