006.jpg

Фінансовий і соціальний стан Сумської міської ТГ (27 лютого – 6 березня 2023 року).

Бюджет

Станом на 1 березня до загального фонду бюджету Сумської міської ТГ (без урахування офіційних трансфертів) надійшло 429,7 млн грн, що становить 16,3% до плану на рік.

Сума недовиконання пропорційно 1/12 на поточну дату становить 10,7 млн грн або «-» 2,4%.

У порівнянні з відповідним періодом минулого року надходження загального фонду (без урахування офіційних трансфертів) зменшилися на 8 млн грн (або на 1,8%).

До спеціального фонду бюджету Сумської міської ТГ (без урахування офіційних трансфертів) надійшли кошти в сумі 12,5 млн грн, що становить 11,8% до плану на рік.

Офіційних трансфертів до загального фонду надійшло 74,7 млн грн, що становить 99,8% до плану на січень-лютий.

Плата за землю та комунальне майно

Протягом лютого надійшло:

  • від оренди комунального майна – 7,1 млн грн, що становить 147,45% від планового завдання на лютий 2023 року;
  • від відчуження комунального майна –
    107,6 тис. грн, що складає 119,56% від планового завдання на лютий 2023 року;
  • плати за землю – 14,2 млн грн, що становить 177,8% від планового завдання на лютий (земельного податку – 4 млн грн або 107,2% від плану на поточний місяць; орендної плати – 10,2 млн грн або 240,9% від плану на поточний місяць);
  • коштів за шкоду, що заподіяна на земельних ділянках державної та комунальної власності, які не надані у користування та не передані у власність, внаслідок їх самовільного заняття, використання не за цільовим призначенням, зняття ґрунтового покриву (родючого шару ґрунту) без спеціального дозволу; відшкодування збитків за погіршення якості ґрунтового покриву тощо та за неодержання доходів у зв'язку з тимчасовим невикористанням земельних ділянок – 530,5 тис. грн, що в 15,6 разів перевищує планове завдання на лютий;
  • плати за встановлення земельного сервітуту надійшло 6,4 тис. грн, що в 21,3 рази перевищує планове завдання на лютий 2023 року.

З початку року надходження склали:

  • від оренди комунального майна – 14,2 млн грн, що становить 23,69 від планового завдання на рік;
  • від відчуження комунального майна – 107,6 тис. грн, що складає 10,76% від планового завдання на рік;
  • плати за землю – 27,8 млн грн, що становить 177% від планового завдання на січень-лютий (земельного податку – 9,6 млн грн або 130,2% від плану на січень-лютий; орендної плати – 18,2 млн грн або 218,7% від плану на січень-лютий);
  • коштів за шкоду, що заподіяна на земельних ділянках державної та комунальної власності, які не надані у користування та не передані у власність, внаслідок їх самовільного заняття, використання не за цільовим призначенням, зняття ґрунтового покриву (родючого шару ґрунту) без спеціального дозволу; відшкодування збитків за погіршення якості ґрунтового покриву тощо та за неодержання доходів у зв'язку з тимчасовим невикористанням земельних ділянок – 654,1 тис. грн, що в 9,6 разів перевищує планове завдання за січень-лютий.

Крім того, з початку року до бюджету надійшло 6,7 тис. грн плати за встановлення земельного сервітуту, що складає 171,8% від планового завдання на січень–лютий.

Освіта

В обласному етапі Всеукраїнського фестивалю дитячої та юнацької творчості «Чисті роси» (номінація «Театральне мистецтво» – «Лялькове диво») творчі об’єднання шкіл Сумської міської ТГ здобули одне перше місце (ССШ № 29), три других місця (ССШ №29 та спеціальна школа) та одне третє місце (ССШ № 7).

Тривало облаштування класів безпеки у 23 закладах загальної середньої освіти Сумської міської територіальної громади.

Центр професійного розвитку педагогічних працівників провів спільно з КУ «Інклюзивно-ресурсний центр № 1» онлайн-зустріч «Трикутник успіху здобувачів освіти. Організація І рівня підтримки в закладі дошкільної освіти», у якій взяв участь 101 педагогічний працівник закладів дошкільної освіти.

Також консультанти Центру професійного розвитку педагогічних працівників влаштували майстер-клас «STEM-освіта як освітній пазл НУШ», логоклуб «Заїкання у дошкільників: запитання-відповідь», марафон цифрової грамотності «Як використати платформу Всеукраїнська школа онлайн при організації змішаного та дистанційного навчання?», хаб стійкості «Стратегії поведінки в стресі».

Соціальний захист

На належному рівні в умовах воєнного стану організовано приймання жителів громади з різних питань соціального захисту, вживаються всі заходи по своєчасній підготовці документів для призначення та виплати державних та місцевих соціальних гарантій. Приймання громадян здійснюється в Громадській приймальні департаменту, на робочому місці департаменту в управлінні «Центр надання адміністративних послуг у м. Суми», максимально проводиться роз’яснювальна робота та комунікація з мешканцями за телефонами та різними месенджерами.

Протягом звітного періоду надано 4571 послугу щодо оформлення документів для призначення та виплати державної соціальної допомоги, матеріальної допомоги, надання пільг, компенсацій, житлової субсидії, отримання гуманітарної допомоги.

Звернулися за оформлення довідки про взяття на облік 178 внутрішньо переміщених осіб.

Прийнято 48 заяв від 46 осіб з інвалідністю на забезпечення 152 технічними та іншими засобами реабілітації. Справи направлені до Фонду соціального захисту інвалідів.

Профінансовано три заклади вищої та три заклади фахової передвищої освіти для виплати соціальної стипендії 686 студентам, яким призначено соціальну стипендію за лютий, на суму 1594,2 тис. грн.

Виконувалися програми Сумської міської територіальної громади соціального спрямування «Милосердя» та «Соціальна підтримка Захисників і Захисниць України та членів їх сімей»:

  • трьом сім’ям, житло яких було пошкодженого внаслідок війни (збройної агресії) російської федерації проти України, виплачено матеріальну допомогу для відшкодування витрат за його самостійне відновлення (33,7 тис. грн);
  • сім’ї захисника України, який бере безпосередню участь у бойових діях, надано матеріальну допомогу на оплату житлово-комунальних послуг (1,3 тис. грн);
  • відшкодовано витрати за пільгове перевезення окремих категорій громадян приміським автотранспортом чотирьом перевізникам (6,8 тис. грн).

Протягом тижня зареєстровано 18 випадків домашнього насильства відносно 15 осіб (у трьох родинах домашнє насильство щодо дружин відбулося повторно). Працівниками мобільної бригади здійснено 12 виїздів за місцем проживання постраждалих від домашнього насильства, їм надано психологічну допомогу та консультації із соціальних послуг.

Надання соціальних послуг забезпечено в рамках роботи підпорядкованих комунальних установ, міського центру соціальних служб та громадської організації «Товариство допомоги особам з інвалідністю внаслідок інтелектуальних порушень, «Феліцитас» (через надання фінансової підтримки). Серед отримувачів послуг найбільший попит мали послуги соціальної адаптації (організація дозвілля та психологічний супровід), догляду вдома, натуральної допомоги, а також транспортні та медичні послуги.

КУ «Сумський міський територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) «Берегиня» 1790 громадянам надано 3006 соціальних послуг. Вперше на обслуговування взято вісім осіб. У рамках співпраці з волонтерським рухом «МИ ТУТ» працівники терцентру та його відвідувачі надавали допомогу у виготовленні маскувальних сіток та маскувального одягу, також виготовлено обереги та браслети, 70 окопних свічок, килимки, маскувальні костюми, спідню білизну, рукавиці, шкарпетки. Завдяки реалізації спільного з ПАТ «Сумська Паляниця» проєкту «Соціальний Хліб» 300 одиноких громадян забезпечувалися хлібобулочними виробами.

Послугою притулку в Будинку нічного перебування терцентру «Берегиня» щодня користувалося 29 людей, ще троє осіб звернулися до пункту обігріву та залишилися на ночівлю. Також установою проведено для підопічних заходи із соціальної інтеграції та реінтеграції, навчання та відновлення трудових та соціальних навичок, групові профілактичні та психокорекційні бесіди. За сприяння установи для 28 бездомних осіб проведено благодійний обід, вісім осіб отримали речі. Під час здійснення соціального патруля в місцях можливого скупчення безхатьків у районі вул. Р. Атаманюка, вул. Лесі Українки та вул. Ковпака розповсюджено листівки з інформацією про роботу Будинку нічного перебування. Виявлено бездомну особу, яка надалі звернулася до установи за отриманням соціальних послуг

КУ «Центр учасників бойових дій» протягом тижня надано 303 послуги з соціальної адаптації, консультації, медичні та реабілітаційні послуги. Відбулося чотири заходи культурно-виховного спрямування для учасників бойових дій та членів їхніх сімей. Організовано безоплатний перегляд вистав у Сумському національному академічному театрі ім. М. Щепкіна та Театрі юного глядача. За сприяння установи сім’ю захисника України забезпечено дровами для опалення.

Ринок праці

З 1 березня 2023 року Сумський міський центр зайнятості функціонує як Сумська філія Сумського обласного центру зайнятості.

Чисельність зареєстрованих безробітних, які станом на 3 березня перебували на обліку, становила 1608 осіб, з яких 594 особи (37%) отримувала допомогу з безробіття.

З початку 2023 року за сприянням служби зайнятості працевлаштували 381 особу, з них зареєстрованих безробітних – 273.

Під замовлення роботодавців організували професійне навчання для 44 людини.

До виконання суспільно корисних робіт залучили 79 осіб з-поміж зареєстрованих безробітних.

Актуальна база вакансій станом на 3 березня налічувала 197 одиниць: для робітників – 89, службовців – 78, для осіб, які не мають професії або займали місця, що не потребує спеціальної підготовки, – 30.